Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κινδυνεύει να χαθεί το 20% των ακινήτων των Πατρινών -8.000 δικαιώματα συμπολιτών μπορεί να περάσουν στο Δημόσιο!

Κινδυνεύει να χαθεί το 20% των ακινήτων ...

Παράταση του Κτηματολογίου ζητούν φορείς της πόλης

Άμεσος είναι ο κίνδυνος περίπου το 20% των ακινήτων που βρίσκονται στην Πάτρα να περάσουν από τους ιδιοκτήτες τους στο Δημόσιο εάν η κυβέρνηση δεν δώσει παράταση στην προθεσμία για την  καταχώρηση αρχικών εγγραφών στο Κτηματολογικό Γραφείο της Πάτρας. Τούτο σημαίνει ότι περίπου 8.000 δικαιώματα συμπολιτών που δεν έχουν υποβάλει τα έγγραφά του στο κτηματολόγιο ή που δεν έχουν κάνει τις απαιτούμενες διορθώσεις μπορεί να αλλάξουν χέρια και ν’ ανήκουν πλέον αυτοδικαίως στην Πολιτεία.

Το θέμα χαρακτηρίζεται πάρα πολύ σοβαρό κι έχει κινητοποιήσει μια σειρά φορέων της πόλης όπως ο Δικηγορικός και ο Συμβολαιογραφικό Σύλλογος Πατρών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Με επιστολές τους προς τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γεώργιο Σταθάκη ζητούν την παράταση των εγγραφών μέχρι το τέλος του 2018 προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι δυσάρεστες συνέπειες.

 

Παράταση για το Κτηματολόγιο της Πάτρας ζητά ο Απ. Κατσιφάρας

 

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Β΄ αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Τσίρης εάν όντως σταματήσουν οι διορθώσεις στο τέλος του μήνα τότε χιλιάδες ακίνητα στην πόλη των Πατρών που είναι στο καθεστώς αγνώστου ιδιοκτήτη είτε επειδή ο δικαιούχος βρίσκεται στο εξωτερικό, είτε οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί από κληρονομία και κάποιο στοιχείο δεν έχει καταγραφεί σωστά, θα βρεθούν προ πολύ δυσάρεστων εξελίξεων.

«Είναι ένας τεράστιος αριθμός. Για το λόγο αυτό ζητάμε από τον Υπουργό να υπάρξει μια παράταση η οποία άλλωστε δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση για το δημόσιο καθώς δεν χάνει κάποιο έσοδο. Τα ακίνητα αυτά είναι δηλωμένα κανονικά στο Ε9 και κατά συνέπεια πληρώνονται οι φόροι κανονικά. Το επισημαίνουμε με δεδομένο ότι εκκρεμεί και η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Μπορεί να δημιουργηθεί το παράδοξο όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία να δικαιωθεί ο ιδιοκτήτης αλλά στο μεσοδιάστημα να έχει χάσει το ακίνητό του», σημειώνει  ο κ. Τσίρης.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη της παράτασης και προς τούτο ο Σύλλογος έχει κάνει παρεμβάσεις τόσο προς τους τοπικούς βουλευτές όσο και προς τον αρμόδιο Υπουργό. Πέραν όλων των άλλων επιχειρημάτων οι φορείς της πόλης που ζητούν την παράταση επισημαίνουν και τη δυσλειτουργία που υπάρχει στο Κτηματολογικό Γραφείο Πατρών στο οποίο έχουν απομείνει μόνο δύο δικηγόροι για τον έλεγχο των σχετικών εγγράφων με τον έναν μάλιστα να είναι αποσπασμένος με ότι αυτό συνεπάγεται στην καθυστέρηση εξέλιξης των διαδικασιών.

 

Επιστολή Μαρλαφέκα στον Σταθάκη για το Κτηματολόγιο - Χάνονται ακίνητα από τις 30 Ιουνίου

 

ΠΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ

-Όσα ακίνητα φαίνονται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, που σημαίνει πως ακίνητα ιδιοκτητών που-για διάφορους λόγους (κάτοικοι εξωτερικού, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας μόνοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας κ.λ.π.), δεν έχουν κάνει τις σχετικές εγγραφές-θα περιέλθουν στα Δημόσιο, εν αγνοία τους.

-Όσα ακίνητα φαίνονται τώρα ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω του δήθεν Δασικού χαρακτήρα της έκτασης και αρκετοί συμπολίτες έχουν υποβάλει ένσταση, ακόμα και αν η ένστασή τους μελλοντικά γίνει δεκτή, θα χάσουν το ακίνητό τους, αφού αυτό με την οριστικοποίηση των εγγραφών θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο. Τούτο θα συμβεί ακόμα και αν στο δασικό χάρτη το ακίνητο δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασικό και φέρεται στα κτηματολογικά φύλλα ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου λόγω της αρχικής δήλωσης ως δασικού.

-Όσα ακίνητα δεν έχουν καταχωριστεί ακόμα στα κτηματολογικά φύλλα και κάποιος θέλει να ασκήσει αγωγή, στην περίπτωση που για την νομιμοποίησή του είναι απαραίτητη η καταχώριση του τίτλου του (π.χ. αποδοχή κληρονομίας) είναι σχεδόν βέβαιο, ότι δεν θα έχει προλάβει να περάσει τον έλεγχο νομιμότητας, αφού σήμερα ελέγχονται οι πράξεις του Μαρτίου 2018 λόγω της αλλαγής του νομικού καθεστώτος στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και δεν θα μπορεί να ασκήσει αγωγή νόμιμα.

-Για όσα ακίνητα εκκρεμεί ο έλεγχος νομιμότητας καταχωρητέας  πράξεως και για κάποιο λόγο απορριφθεί  η αίτηση καταχώρισης, ο ιδιοκτήτης του δεν θα μπορεί να διορθώσει το τυχόν σφάλμα για το οποίο αυτή απορρίφθηκε (και το οποίο μπορεί να οφείλεται και σε υπαιτιότητα του Κτηματολογίου), ούτε εξωδικαστικά ούτε δικαστικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις