Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φόρουμ για τους πρόσφυγες παρουσία Ι. Μπαλάφα και προβολή ταινίας

Φόρουμ για τους πρόσφυγες παρουσία Ι. Μπ...

Την Τετάρτη 20/6/2018 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Ιερά Οδό στην Αθήνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Πρεσβεία του Καναδά και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνουν το Φόρουμ «Υποστηρίζοντας τις ζωές των προσφύγων: Από την Κρίση στην Ενσωμάτωση», την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 στις 12 το μεσημέρι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, στην Αθήνα.

Ομιλητές σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι οι:

Ιωάννης Μπαλάφας, Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Debbie DesRosiers, Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων, Πρεσβείας του Καναδά

Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Δανιήλ Εσδράς, Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Διευθυντή του ΔΟΜ στην Ελλάδα

Kirin Brown, Α΄ Γραμματεύς, Υπουργείο Μετανάστευσης, Προσφύγων και Υπηκοότητας Καναδά

Εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

*Στο μεταξύ την Τετάρτη 20/6 στις 19.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ένα ντοκιμαντέρ για την ανθρώπινη διάσταση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με τίτλο «Τα Ξεχασμένα Χαμόγελα». Η avant premiere της ταινίας γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Ήταν 2 Σεπτέμβρη του 2015 όταν ολόκληρος ο πλανήτης αντίκρισε την εικόνα του άψυχου κορμιού του μικρού πρόσφυγα Αϊλάν Κουρντί που ξέβρασαν με τραγικό τρόπο τα κύματα του Αιγαίου Πελάγους στα παράλια της Τουρκίας. Το τρίχρονο αγοράκι είχε πνιγεί νωρίτερα στη θάλασσα όταν η οικογένεια του από τη Συρία επιχείρησε να διασχίσει τη Μεσόγειο μέσα σε μια αυτοσχέδια βάρκα προκειμένου να φτάσει στην Ευρώπη και από εκεί στον Καναδά, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει συγγενείς της οικογένειας.

Η εικόνα του 3χρονου παιδιού που κείτονταν νεκρό πλάι στην ακτή κάνει τον γύρο του κόσμου και ρίχνει φως στο δράμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινότητα και δημιουργώντας ένα κύμα συγκίνησης και συμπαράστασης για το δράμα χιλιάδων ανθρώπων που ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή και αυτή των παιδιών τους ακολουθώντας ένα αβέβαιο ταξίδι μέσω θαλάσσης προς αναζήτηση ενός ασφαλούς καταφυγίου και καλύτερου μέλλοντος στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή στον Καναδά, ανεκπλήρωτο τελικό προορισμό της οικογένειας του Αϊλάν, η νεαρή καλλιτέχνιδα Lynda Thalie, πρόσφυγας η ίδια από την Αλγερία, που είχε την τύχη να μεταναστεύσει μαζί με την οικογένεια της στο Μόντρεαλ πριν αρκετά χρόνια, συγκλονισμένη μπροστά στο δράμα των προσφύγων, αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα, ώστε να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο τη φωνή, τον πόνο, την θλίψη, την οργή, αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο μακριά από τις κακουχίες και τον φόβο του πολέμου.

Με μοναδικό μέσο τη φωνή της και τον φωτογραφικό φακό του Καναδού παραγωγού Jeff Malo επισκέπτεται την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016 με στόχο να καταγράψει τις συνθήκες διαβίωσης των ξεχασμένων αυτών των ανθρώπων και, κυρίως των παιδιών, που ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, σκηνές στην ύπαιθρο και συχνά πίσω από συρματοπλέγματα χωρίς κατάλληλη φιλοξενία, φαγητό και ιατρική φροντίδα.

Με μαρτυρίες και γυρίσματα στο λιμάνι του Πειραιά, στο χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, στον Κατσικά των Ιωαννίνων, στην πόλη της Μυτιλήνης και στις δομές φιλοξενίας στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ, η κάμερα καταγράφει προσωπικές μαρτυρίες δεκάδων ανθρώπων. Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία-ντοκουμέντο με εικόνες που λειτουργούν σαν γροθιά στο στομάχι.

Απώτερος στόχος είναι να αναδειχτεί η ανθρώπινη διάσταση και οι συνέπειες αυτής της τραγωδίας στους ίδιους τους ανθρώπους έτσι όπως γίνονται αντιληπτές από τους ίδιους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις