Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βίτσας από Βάρδα: Σε 15 μέρες τα χαρτιά των εργατών γης που κάηκαν- Το σχέδιο με τους οικίσκους για την ανθρώπινη στέγασή τους- ΦΩΤΟ

Βίτσας από Βάρδα: Σε 15 μέρες τα χαρτιά ...

Στην Ηλεία ο Υπουργός σήμερα μια εβδομάδα μετά τη φωτιά στον καταυλισμό εργατών γης

Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα περίπου 15 ημερών αναμένεται να έχουν επανεκδοθεί οι άδειες εργασίας των αλλοδαπών εργατών γης, που κάηκαν λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη στα καταλύματά τους, στην Νέα Μανωλάδα της Ηλείας. Αυτά τόνισε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στη Βάρδα της Ηλείας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο παλαιό δημαρχείο, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που εργάζονται στις καλλιέργειες της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε τόσο το ζήτημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργατών γης, όσο και το ζήτημα της ασφάλισής τους.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Δημήτρης Βίτσας, «συντονίσαμε τις υπηρεσίες μεταξύ τους, ώστε σε περίπου 15 ημέρες να έχουν επανεκδοθεί οι άδειες εργασίας, για αυτό και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει μπει σε προτεραιότητα».

Στην συνέχεια ο υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε μία συζήτηση για το πώς δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο και νομίζω ότι είμαστε σε καλή κατεύθυνση». Όπως εξήγησε, «η κατεύθυνση είναι το πώς αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης». Αναφερόμενος στους εργοδότες, δηλαδή τους κατοίκους της περιοχής, όπως είπε ο Δημήτρης Βίτσας, «θα πρέπει να διευκολύνονται, ώστε να παρέχουν στους εργάτες γης αξιοπρεπή εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και να κερδίζουν από τα προγράμματα τα οποία θα προωθεί το ελληνικό κράτος».

Όσον αφορά στην πρόταση που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δηλαδή να τοποθετεί ο κάθε εργοδότης λυόμενα για την στέγαση των μεταναστών που απασχολεί, ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «αυτή είναι μία σκέψη, την οποία θεωρώ πολύ καλή, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε ορισμένα προβλήματα, όπως τι σημαίνει αυτή η λύση για τις πολεοδομικές αρχές». Όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα προβλήματα είναι για να ξεπερνιούνται και οι διαδικασίες για να λύνουμε ζητήματα».

Επίσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι σε επικοινωνία που θα έχει σε 15 ημέρες με τον δήμαρχο Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ιωσήφ Ναμπίλ- Μοράντ «θα του στείλω μία ολοκληρωμένη πρόταση που να λύνει όλα αυτά τα ζητήματα και αν χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση, θα την κάνω».

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλισης των αλλοδαπών εργατών γης, ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι «υπάρχουν τρόποι και μορφές, ώστε οι εργοδότες, με λίγα χρήματα, να μπορούν να ασφαλίσουν αυτούς τους ανθρώπους και να μην κινδυνεύουν με πρόστιμα».

Επίσης, όσον αφορά στο θέμα των αλλοδαπών που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι «υπάρχουν κάποιες δυνατότητες, ώστε να καταγράψουμε αυτούς τους ανθρώπους και να μπούμε σε μια διαδικασία νόμιμης παραμονής και εργασίας, όπως να τους διευκολύνουμε προκειμένου να πάνε στις αρμόδιες υπηρεσίες ή να έλθει μία κινητή μονάδα και να τους καταγράψει».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε ότι «θέσαμε ως τοπικές κοινωνίες και θεσμοί τα ανοιχτά θέματα που έχουμε για τη λύση των προβλημάτων που αφορούν κυρίως τους μετανάστες εργάτες γης, διότι η παραγωγή μας εξαρτάται άμεσα από εργατικά αγροτικά χέρια».

«Εμείς», προσέθεσε, «θεωρούμε ότι δύο θέματα χρειάζονται άμεση λύση» και εξήγησε: «Το ένα είναι η κατοικία, οι στοιχειώδεις δηλαδή υποδομές για να μένουν οι αλλοδαποί εργάτες και να έχουν τα άκρως απαραίτητα της δημόσιας υγείας. Το δεύτερο μεγάλο θέμα έχει να κάνει με την άδεια παραμονής. Δεν μπορεί εδώ και τόσα χρόνια να κουβαλάμε αυτή την εκκρεμότητα. Πρέπει η ελληνική Πολιτεία να δώσει άμεσες απαντήσεις και θεωρώ ότι σήμερα ήταν μία καλή συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Όπως τόνισε αυτό το σημείο ο Απόστολος Κατσιφάρας, «σε περίπου 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και τοπικών φορέων, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις, που θα ανταποκρίνονται και στις ανάγκες και των τοπικών κοινωνιών και των μεταναστών».

Σε δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Ιωσήφ Ναμπίλ- Μοράντ εξέφρασε την ικανοποίηση του, διότι όπως είπε, «μετά τη φωτιά στα καταλύματα των αλλοδαπών κινητοποιήθηκαν όλα τα υπουργεία, ώστε να δοθεί μία οριστική λύση, διότι δεν μπορεί ο Δήμος να τα λύνει όλα μόνος του». Και η λύση, όπως συμπλήρωσε, «είναι ο κάθε παραγωγός να μπορεί με απλές διαδικασίες να φροντίζει για την αξιοπρεπή διαβίωση των αλλοδαπών εργατών γης κοντά στις καλλιέργειες».

Καταλήγοντας ο δήμαρχος είπε ότι «όλα όσα δρομολογούνται, είναι προς την σωστή κατεύθυνση».

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια σύσκεψης συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργοδοτών, αλλά και των αλλοδαπών εργατών γης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης, στην σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο συντονιστής των πυροσβεστικών διοικήσεων, υποστράτηγος Κώστας Κυριακόπουλος, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Να τρέξουν οι διαδικασίες και με τον κατάλληλο συντονισμό και συνεργασία να επανεκδοθούν άμεσα τα έγγραφα των εργατών γης, ζήτησε από τη Βάρδα Ηλείας ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Στόχος είναι σε περίπου 15 ημέρες να έχουν τα χαρτιά τους, οι εργάτες γης, που μένουν στη Μανωλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι κάηκαν την περασμένη εβδομάδα στη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στέγασής τους. Αυτή τη στιγμή οι 346 αλλοδαποί εργάτες μένουν σε σκηνές που τους έχει δώσει ο Δήμος, στο σημείο που διέμεναν και πριν.

Ο Υπουργός εξετάζει τη δυνατότητα να λυθεί το στεγαστικό τους μέσω προγράμματος, όπου θα δίνονται στους εργοδότες τους, οικίσκοι για να διαμένουν.

Οι περισσότεροι εργάτες γης είναι από το Μπαγκλαντές. Μια μικρή μερίδα προέρχεται από το Πακιστάν. Η σύσκεψη στα Βάρδα ολοκληρώθηκε.

Ο Υπουργός κατευθύνθηκε στη Μυρσίνη όπου διαμένουν Σύριοι κυρίως πρόσφυγες.

Επισκέφθηκε μίνι μάρκετ και νηπιαγωγείο της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στη φομή φιλοξενίας της Μυρσίνης, στην οποία διοαμένουν περίπυο 240 άτομα.

Στο νηπιαγωγείο φοιτούν 13 παιδιά.Επίσης κατασκευάζεται νέο κτίριο για τη φιλοξενία επιπλέον 35 - 40 προσφύγων.

Το αίτημα που διατύπωσαν στον Υπουργό ήταν να μεταφερθούν τα χαρτιά τους από την Αθήνα στην Πάτρα, τα οποία τους ζητούνται για τη χορήγηση ασύλου και την επανένωση με τις οικογένειές τους. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για ικανοποίηση του αιτήματος.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Στη Βάρδα βρίσκεται αυτή την ώρα ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος συσκέπτεται με φορείς στο παλιό Δημαρχείο της Βάρδας.

Ο υπουργός σήμερα θα βρεθεί και στη  Νέα Μανωλάδα θα βρεθεί σήμερα, μια εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον πρόχειρο καταυλισμό των αλλοδαπών εργατών γης. Επίσης θα επισκεφθεί και τη Μυρσίνη Ηλείας όπου έχουν βρει στέγη Σύριοι Πρόσφυγες.

Όπως είπε ο κ. Βίτσας θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέκδοση των εγγράφων τους, των αδειών παραμονής τους που κάηκαν, ενώ θα τους δοθεί και ρουχισμός.

Μάλιστα ζήτησε τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών και να κινηθούν με εντατικούς ρυθμούς , ώστε σε 15 μέρες να έχουν νέα χαρτιά οι εργάτες γης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις