Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

38 νέοι από Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Πολωνία, Τυνησία, και Ουγγαρία στην Αρχαία Ολυμπία

38 νέοι από Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμα...

Δείτε ΦΩΤΟ

Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ΜΚΟ στην Πάτρα υλοποίησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1, Ανταλλαγή Νέων, «Connecting Youth through Art» (2017-2-EL02-KA105-003233) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ KA1, Νεολαία, από 02/06-09/06/2018 στην Αρχαία Ολυμπία.

 

38 νέοι, ηλικίας 18-26 ετών, από Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Πολωνία, Τυνησία και Ουγγαρία συμμετείχαν σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1, με θέμα την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των νέων μέσω της τέχνης, στο ειδυλλιακό περιβάλλον της αρχαίας Ολυμπιάς όπου το ολυμπιακό ιδεώδες και το πανάρχαιο μότο fair play ενέπνευσε τους νέους ώστε να αποκτήσουν  γνώση και δεξιότητες μέσω μη τυπικής μάθησης και μέσω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τέχνη.

Το Σχέδιο αυτό ανέδειξε τις βασικές ικανότητες των νέων, ενδυνάμωσε και καλλιέργησε τις βασικές δεξιότητες τους μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης, ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση των νέων έτσι ώστε να συμμετέχουν ενεργά σε ομάδες, να εκφράζουν την άποψή τους με θέμα την τέχνη. Μέσω του Σχεδίου αυτού επιτυγχάνεται η προσωπική εξέλιξη των νέων, η βελτίωση των κοινωνικών, διαπροσωπικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων και προοπτικών, ενισχύοντας την κοινωνικότητα τους καθώς την ιδιότητα του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

• Η ανάδειξη, βελτίωση, καλλιέργεια των βασικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων νέων, ιδιαίτερα εκείνων με λιγότερες ευκαιρίες σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς προσόντων.

• Η συμμετοχή των νέων μας σε διαδραστικά εργαστήρια και μάλιστα σε θέατρο δρόμου σε κεντρικό σημείο στην Αρχαία Ολυμπία με θέμα: «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ».
• Η προώθηση της συμμετοχής των νέων στη Δημοκρατική ζωή της Ευρώπης.

• Η ενίσχυση της ιδιότητας του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη & το αίσθημα του «ανήκειν» στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

• Η δυνατότητα να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς, να συμμετέχουν στον διαπολιτισμικό διάλογο, έτσι ώστε να αποφεύγεται η κοινωνική απομόνωση των νέων. Oι νέοι μας ανέπτυξαν διαπολιτισμικές δεξιότητες, ικανότητες και πολιτιστική συνείδηση, αφού ήρθαν σε επικοινωνία και επαφή με συνομήλικους τους από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ζήσουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία με κοινωνική συνοχή χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

• Η ανάπτυξη πολιτιστικής αφύπνισης από την πλευρά των νέων, επικοινωνιακών δεξιοτήτων και ομαδικού πνεύματος συνεργασίας.

• Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και παραδειγμάτων καλής πρακτικής και δημιουργίας φιλιών ανάμεσά τους καθώς και μελλοντικές συνεργασίες.

 

Κατά τη διάρκεια του οκταήμερου προγράμματος στην Αρχαία Ολυμπία οι νέοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε τέσσερα διαδραστικά εργαστήρια τέχνης: ζωγραφική, θέατρο, μουσική και φωτογραφία. Κάθε ημέρα ήταν αφιερωμένη σε μία από τις τέχνες αυτές και μέσω συμμετοχής τους σε διαπολιτισμικές ομάδες ενίσχυσαν τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους στην αγγλική γλώσσα.

Την πρώτη μέρα του προγράμματος (2 Ιουνίου 2018) οι νέοι κατέφτασαν από τις επτά διαφορετικές χώρες στην Αρχαία Ολυμπία με διάφορες προσδοκίες από το πρόγραμμα. Μετά τη γνωριμία των νέων κατά τη δεύτερη ημέρα (3 Ιουνίου 2018), δραστηριότητες σχετικά με τη ζωγραφική πραγματοποιήθηκαν για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και τη συμμετοχή των νέων, όπως η μελέτη της προσωπικότητας τους μέσω της ζωγραφικής, αλλά και η ζωγραφική του ιδανικού μέρους διαμονής των νέων ως σύνολο.

 

Την τρίτη ημέρα (4 Ιουνίου 2018) εκπαιδευτές για καθεμία από τις τέσσερις τέχνες (ζωγραφική, μουσική-χορός, θέατρο, φωτογραφία) παραβρέθηκαν στα εργαστήρια των νέων, όπου τους βοήθησαν στην υλοποίηση των εργαστηρίων στο ακέραιό τους. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μυστικά της κάθε τέχνης, τα οποία τους βοήθησαν στην τελική παρουσίαση των τεσσάρων εργαστηρίων. Παράλληλα η ημέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στο θέατρο, οπότε πραγματοποιήθηκαν και δραστηριότητες σχετικές με θεατρικό παιχνίδι και παιχνίδι ρόλων. Επίσης, αποφασίστηκε η παρουσίαση του θεατρικού έργου «Η Καλλιπάτειρα στο φως της Ολυμπιάς» της Ευανθίας Στιβανάκη στην Ελληνική γλώσσα, με μεικτές ομάδες νέων από όλες τις χώρες.

 

Σημαντική στιγμή της Ανταλλαγής Νέων ήταν η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας στις 5 Ιουνίου 2018. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και στον Αρχαιολογικό χώρο, διαδραστικά με τους Έλληνες συμμετέχοντες νέους να ηγούνται κάθε ομάδας και να μεταδίδουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ενώ συναγωνίστηκαν σε αγώνα 100 μέτρων στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, με το νικητή να παραλαμβάνει τον παραδοσιακό κότινο ως έπαθλο.

 

Ακολούθησε στις 6 Ιουνίου 2018 η ημέρα αφιερωμένη στην τέχνη της μουσικής με αντίστοιχη δραστηριότητα να λαμβάνει χώρα τις απογευματινές ώρες. Το πρωί πραγματοποιήθηκε πολιτιστική επίσκεψη στο Κατάκολο, Ηλείας, καθώς και επίσκεψη στην κεραμοτουβλοποιία Παναγιωτόπουλου στα Δουνέικα Ηλείας, μία επιχείρηση παράδειγμα για τους νέους πώς η συνεργασία των ατόμων μπορεί να οδηγήσει σε καταπληκτικά αποτελέσματα, ενώ η φιλοξενία του κυρίου Κώστα Παναγιωτόπουλου, ο οποίος προσέφερε και παραδοσιακό ελληνικό γεύμα στους νέους, έμεινε σε όλους αξέχαστη.

 

Την έκτη ημέρα (7 Ιουνίου 2018) η ημέρα ήταν αφιερωμένη στη φωτογραφία. Οι νέοι διένειμαν σε κατοίκους, καταστήματα και φορείς της Αρχαίας Ολυμπίας προσκλήσεις που οι ίδιοι σχεδίασαν για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων, καθώς και αφίσες για τη θεατρική παράσταση. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε διαπολιτισμικές ομάδες την αξία της τέχνης και πως κάθε τέχνη μπορεί να τους επηρεάσει.

 

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος στην Αρχαία Ολυμπία είναι και τα τέσσερα διακρατικά εργαστήρια: Ζωγραφικής, Φωτογραφίας-Πολυμέσων, Μουσικής-Χορού και Θεάτρου, τα οποία πραγματοποιούνταν κάθε απόγευμα και ολόκληρη την τελευταία ημέρα. Δηλαδή οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ομάδες εργασίας αποτελούμενες από νέους από κάθε χώρα, σε διαδραστικά εργαστήρια, με την ενεργή συμμετοχή των νέων, χρησιμοποιώντας μεθοδολογία μη τυπικής μάθησης όπως: εργαστήρια, ασκήσεις γνωριμίας και επικοινωνίας, παιχνίδια ρόλων, θέατρο δρόμου (street art theatre), ασκήσεις και δραστηριότητες στη φύση, μάθηση μέσα από την εμπειρία και κυρίως μέσω peer-learning (μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο), εργασία σε ομάδες, αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικές επισκέψεις σε μουσεία, οι οποίες σχεδιάστηκαν και ετοιμάστηκαν εξ ’ ολοκλήρου από τους ίδιους τους νέους πριν την ανταλλαγή.

 

Το αποκορύφωμα όμως της Ανταλλαγής αυτής των Νέων αποτέλεσε η παρουσίαση των τεσσάρων εργαστηρίων στην τοπική κοινωνία της Αρχαίας Ολυμπίας στις 08 Ιουνίου 2018 και ώρα 20.30, έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αρχαίας Ολυμπίας. Στο νεοκλασικό αυτό κτήριο, έργου του γερμανού Ernest Ziller,οι νέοι μας παρουσίασαν την θεατρική παράσταση, η «Καλλιπάτειρα, στο φως της Ολυμπίας» με μεγάλη επιτυχία.

Το εργαστήριο της μουσικής-χορού παρουσίασε τρεις ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς (Ζωναράδικος, Καλαματιανός, Συρτάκι), ενώ τα εργαστήρια ζωγραφικής και φωτογραφίας παρουσίασαν δύο εκθέσεις με έργα ζωγραφικής και φωτογραφιών που αποτύπωσαν το ομαδικό πνεύμα των νέων όλες αυτές τις 8 υπέροχες μέρες στην Αρχαία Ολυμπία. Οι νέοι με τη φαντασία τους και την ευρηματικότητά τους παρουσίασαν εκπληκτικά έργα σε όλους τους τομείς της τέχνης με άριστα αποτελέσματα. Θέμα και των τεσσάρων εργαστηρίων αποτέλεσε «Η ομαδική εργασία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου» («Work together, build together, change together»). Την εκδήλωση παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι, τοπικοί φορείς  και πολίτες της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Χορηγοί του προγράμματος ήταν η εταιρεία αναψυκτικών Μαρλαφέκας ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ και η κεραμοτουβλοποιία Παναγιωτόπουλος στα Δουνέικα Ηλείας, καθώς και το ξενοδοχείο OLYMPIC VILLAGE Resort & Spa στην Αρχαία Ολυμπία όπου διέμειναν οι νέοι και το οποίο θερμά ευχαρίστησαν οι νέοι και όλοι οι συντελεστές αυτής της ανταλλαγής νέων. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κυρία Κυριακή Βαμβακά-Χριστοδουλοπουλου, εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Συντονίστρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Πρόεδρος του Αχαϊκού Ινστιτούτου με την ενεργή συμμετοχή, ουσιαστική στήριξη και εθελοντική βοήθεια ενεργούς ομάδας εθελοντών του Ινστιτούτου.

 

Οι έλληνες εθελοντές που συμμετείχαν στην ανταλλαγή νέων ήταν:

Μιχάλης Λυκούρας, μεταπτυχιακός φοιτητής Πανεπιστημίου Πατρών, Φίλιππος Πελεκούδας–Οικονόμου, φοιτητής τελειόφοιτος σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και οι Κίμωνας Κωνσταντόπουλος, φοιτητής, Ζήσης-Στυλιανός Τραμπάρης, φοιτητής, Κατερίνα Ρηγοπούλου, φοιτήτρια, Γεωργία Παπαιωάννου και Μανώλης Παπαιωάννου, φοιτητές.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις