Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ξαναζωντανεύει το «Εργοστάσιο Τέχνης» στο πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου – Δείτε πώς θα διαμορφωθεί

Πάτρα: Ξαναζωντανεύει το «Εργοστάσιο Τέχ...
Βγενόπουλος Φάνης

Το θέατρο ξαναμπαίνει στην πολιτιστική ζωή της πόλης

Το «Εργοστάσιο Τέχνης» - η μόνη ουσιαστική κληρονομιά της Πάτρας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2006 στην Πάτρα, ξαναμπαίνει στην πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας. Το προκάτ θέατρο, σε χώρο του πρώην εργοστασίου «Λαδόπουλου» στην Ακτή Δυμαίων, μετά το σεισμό του 2008, όπου κρίθηκε ακατάλληλο, είχε αφεθεί στην τύχη του και ο υπερσύγχρονος και πανάκριβος εξοπλισμός του – άγνωστο πως - είχε λεηλατηθεί.

Έτσι παρέμενε για μια δεκαετία ένα «κουφάρι» και μάλιστα, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αυθαίρετο, δηλαδή χωρίς άδεια δόμησης!

Αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό όμως που αυξήθηκε κατά 4 εκατ. ευρώ προκειμένου να εγκατασταθεί υπερσύγχρονος εξοπλισμός κλιματισμού, ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα κ.α.

Ιδιοκτήτης του «Εργοστασίου Τέχνης» είναι ο Δήμος Πατρέων, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, άρχισε να ανακινεί το θέμα σε τρία μέτωπα: Τη νομιμοποίηση του κτίσματος, την εκπόνηση μελετών για την επαναλειτουργία του και την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Ήδη η νομιμοποίηση έγινε και πλέον το θέατρο δεν είναι αυθαίρετο, οι μελέτες ανακατασκευής ολοκληρώθηκαν από το προσωπικό της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου Πατρέων, ενώ πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων.

Στόχος της δημοτικής Αρχής, όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς στο thebest.gr, είναι το έργο της ανακατασκευής του «Εργοστασίου Τέχνης» να χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος θα υποβάλλει πρόταση μαζί με τις μελέτες του έργου προς το Υπουργείο.

Το κόστος της ανακατασκευής του «Εργοστασίου Τέχνης»

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει συνολικά το 1.200.000 ευρώ και σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η εκ βάθρων ανακατασκευή του κτιρίου, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Στη μελέτη του έργου περιλαμβάνονται εργασίες εγκαταστάσεων πυρόσβεσης, θέρμανσης, κλιματιστικών, αντικατάσταση παρασκηνίων και καθισμάτων, κτλ.

Θέσαμε στον κ. Κορδά το ζήτημα του κόστους των παρεμβάσεων, δεδομένου ότι το αρχικό κόστος κατασκευής του Εργοστασίου Τέχνης για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2006, ήταν στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Έργων, αφενός οι τιμές των εργασιών που προβλέπονται στη νέα μελέτη, καθορίζονται από το «νόμο Σουφλιά» περί δημοσιών έργων, αφετέρου, πως θα υπάρξουν εκπτώσεις από τους ενδιαφερόμενους εργολάβους, κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού, στις αρχικές τιμές.

Μάλιστα, συνηθίζεται οι εργοληπτικές εταιρείες να προσφέρουν εκπτώσεις της τάξης του 40% έως 50%, ενώ υπάρχουν ακόμη και πιο μεγάλες εκπτώσεις.

Δείτε παρακάτω τα σχέδια για την ανακατασκευή του Εργοστασίου Τέχνης:

Η «εξίσωση» με το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

Η δημοτική Αρχή έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της την επαναλειτουργία του «Εργοστασίου Τέχνης» και για έναν ακόμη λόγο. Η δημιουργία μιας νέας θεατρικής σκηνής και μάλιστα 800 θέσεων θα αποσυμφορήσει το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στην πλατεία Γεωργίου. Είναι γνωστό, ότι το νεοκλασικό κόσμημα του Ερνέστρο Τσίλερ, πρέπει να ανακασκευαστεί καθώς τα σημάδια της φθοράς στο κτίριο να είναι ορατά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός ότι έχει κλείσει, για λόγους στατικότητας, ο τελευταίος εξώστης του «Απόλλωνα», με αποτέλεσμα οι θέσεις να έχουν περιοριστεί στις 200.

Στη δημοτική Αρχή ευελπιστούν πως με την επαναλειτουργία του «Εργοστασίου Τέχνης» θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ανάπλαση του «Απόλλωνα». Υπενθυμίζεται πως σχετικά πρόσφατα ολοκληρώθηκαν από δημοτικά συνεργεία παρεμβάσεις στην πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου, ωστόσο αυτές δεν αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα.

Για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο, έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πατρέων και του Υπουργείου Πολιτισμού, για την εκπόνηση μελέτης που θα καθορίζει τον τρόπο και το εύρος των απαιτούμενων παρεμβάσεων στο κτίριο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις