Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φτάνει μία καταγγελία για να σωθεί ένα παιδί; 144 καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στην Πάτρα, έγιναν πέρυσι στο "Χαμόγελο του Παιδιού"

Φτάνει μία καταγγελία για να σωθεί ένα π...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ο Πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού" στο thebest.gr

Το πώς μπορεί να σωθούν οι ζωές παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης μέσα στην ίδια τους την οικογένεια είναι ένα ερώτημα που έρχεται στο προσκήνιο μετά τις αποκαλύψεις για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στη Λέρο από τους γονείς τους αλλά και μετά τη δολοφονία του 70χρονου στη Ζάκυνθο από τον 27χρονο γιο του επειδή, όπως είπε, κακοποιούσε σεξουαλικά τον ίδιο και τα μικρότερα αδέλφια του.

1.700 καταγγελίες το χρόνο στο «Χαμόγελο του παιδιού»

 

Οι ιστορίες αυτές είχαν γίνει αντιληπτές από ανθρώπους που προχώρησαν σε καταγγελίες στο «Χαμόγελο του παιδιού».

Ζάκυνθος: "Έκανε τα αδελφάκια μου να υποφέρουν φρικτά" -Συγκλονίζει η κατάθεση του πατροκτόνου

Όπως είναι γνωστό το «Χαμόγελο» δρα και παρεμβαίνει για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας, παιδιά που εξαφανίζονται, παιδιά με προβλήματα υγείας, παιδιά που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας.

To σπίτι του μαρτυρίου στη Λέρο- Καθημερινό ξύλο και ακραία σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών από τους γονείς

Τι συμβαίνει όμως μετά από μία καταγγελία στο «Χαμόγελο του παιδιού»;

Όταν κάποιος κάνει μία καταγγελία στο «χαμόγελο του παιδιού» για ένα παιδί που κινδυνεύει ενημερώνεται ο εισαγγελέας, ο  οποίος είναι αυτός ο οποίος θα ερευνήσει την  υπόθεση και προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να είναι ασφαλές το παιδί.

Εισαγγελικές αρχές και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες ερευνούν τις καταγγελίες

 

Ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στο thebest.gr ανέφερε:

«Εμείς δεν έχουμε τη δικαιοδοσία να διερευνούμε τις καταγγελίες που λαμβάνουμε. Οι μόνοι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές αρχές και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε καταγγελία. Μάλιστα εμείς δεν ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει από τη στιγμή που θα κάνουμε την καταγγελία. Ακόμα κι αν πάρουμε τηλέφωνα για να ενημερωθούμε, μας λένε ότι δεν μπορούν να πας πουν καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα.

Μόνο εάν το αποφασίσει ο εισαγγελέας και δώσει την εντολή μπορούμε να βρεθούμε κοντά στα παιδιά, να μείνουμε μαζί τους στο νοσοκομείο, να τα παραλάβουμε από κάπου, να τα μεταφέρουμε σε κάποιο από τα σπίτια μας. Μόνο με εντολή εισαγγελέα μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί.  Και πράγματι έχουμε καταφέρει να σώσουμε πολλά παιδιά με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που χάθηκαν ζωές παιδιών.

Από την άλλη το σύστημα όντως θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τους θεσμούς και όχι με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν θα μπορούσαμε με μία καταγγελία να πάμε κατευθείαν, να χτυπήσουμε την πόρτα σε ένα σπίτι. Κι αν  η καταγγελία είναι λάθος ή φάρσα ή μία καταγγελία που θέλει να βλάψει κάποιον;»

Το "Χαμόγελο του παιδιού" είναι σε θέση μόνο με εισαγγελική εντολή να μεταφέρει ένα παιδί σε ασφαλές περιβάλλον. Στα οχήματα του υπάρχουν ψυχολόγος αλλά και είδη πρώτης ανάγκης.

Στην Πάτρα, μέσα στο 2017, έγιναν 144 καταγγελίες. Από αυτές οι 131 έφτασαν εγγράφως στον Εισαγγελέα και αντιστοιχούσαν σε 293 παιδιά.

Οι καταγγελίες είναι τις περισσότερες φορές για σωματική κακοποίηση και παραμέληση και λιγότερες για σεξουαλική κακοποίηση.

Όπως εξήγησε στο thebest.gr η Έλενα Πέτσα, ψυχολόγος του Συλλόγου όταν υπάρχουν κλήσεις για παιδιά που κακοποιούνται ή βρίσκονται σε κίνδυνο οι άνθρωποι του Συλλόγου ζητούν από το πρόσωπο που κάνει την καταγγελία να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει έτσι ώστε να στοιχειοθετηθεί, όσο γίνεται, η καταγγελία.

144 καταγγελίες στην Πάτρα, το 2017

 

Από εκεί και πέρα η υπόθεση φτάνει στον εισαγγελέα  οποίος αναθέτει είτε στην αστυνομία είτε σε κάποια κοινωνική (δημόσια) υπηρεσία να ερευνήσει την υπόθεση.

Το επόμενο βήμα είναι κάποιος κοινωνικός λειτουργός να ερευνήσει το περιβάλλον του παιδιού και να ενημερώσει τον εισαγγελέα τι διαπίστωσε και τι προτείνει. Η απομάκρυνση ενός παιδιού από το περιβάλλον του δεν είναι το ζητούμενο. Μπορεί να μην υπάρχουν κατάλληλοι γονείς αλλά ν υπάρχει μία κατάλληλη γιαγιά ανέφερε η κα Πέτσα.

Το χρονικό των καταγγελιών για την ιστορία της Ζακύνθου - Τι αναφέρει το "Χαμόγελο"

Τον Σεπτέμβριο του 2009 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε ανώνυμη καταγγελία στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» για την έντονη σωματική κακοποίηση των 2 ανήλικων παιδιών της οικογένειας (ηλικίας 2,5 ετών & 6 μηνών) καθώς και για την παραμέλησή τους. Άμεσα ενημερώθηκε η Εισαγγελία Ανηλίκων για να ερευνήσει την υπόθεση.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε μια κλήση για τα ίδια παιδιά αλλά επειδή δεν υπήρχαν αρκετές πληροφορίες ώστε να στοιχειοθετηθεί καταγγελία, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Ζακύνθου για την κλήση αλλά και για την καταγγελία του 2009 και η απάντηση ήταν ότι η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο.

Με βάση την καταγγελία του 2009, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την κοινωνική έρευνα της Πρόνοιας στην οποία αναφερόταν ότι η οικογένεια χρήζει συστηματικής κι επισταμένης διερεύνησης από αρμόδια υπηρεσία. Επίσης ανέφερε ότι έχουν γίνει καταθέσεις κι επιπλέον έχει ενημερωθεί το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Τον Αύγουστο του 2017 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε νέα καταγγελία για την έντονη παραμέληση των ίδιων παιδιών.Ενημερώθηκε άμεσα, τηλεφωνικώς και γραπτώς, η Εισαγγελία όπου επισημάνθηκαν όλες οι προηγούμενες ενέργειες και καταγγελίες.

Το χρονικό των καταγγελιών για την ιστορία της Λέρου

Τον Μάιο του 2017, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε λάβει καταγγελία στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι γονείς ασκούσαν έντονη σωματική κακοποίηση στα ανήλικα παιδιά τους, τα παραμελούσαν και υπήρχαν υπόνοιες για σεξουαλική παρενόχληση της ανήλικης κόρης (13 ετών). Άμεσα, όπως γίνεται για κάθε ανάλογη καταγγελία, ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Τον Ιούλιο του 2017, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε κλήση από συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας όπου ανέφερε ότι το 13χρονο κορίτσι καθώς και ο 8χρονος αδερφός της βρίσκονταν σε Νοσοκομείο Παίδων κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Το συγκεκριμένο άτομο ενημέρωσε ότι το 13χρονο κορίτσι έφυγε μόνο του από το Νοσοκομείο, καθώς φοβόταν ότι θα γυρίσει πίσω στο οικογενειακό της περιβάλλον, ωστόσο εντοπίστηκε άμεσα κι επέστρεψε ξανά.

***Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί θύμα βίας καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056».

Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111».



Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις