Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νίκος Νικολόπουλος: Γιατί καθυστερούν τα μέτρα στήριξης των ΜΜΕ;

Νίκος Νικολόπουλος: Γιατί καθυστερούν τα...

"Πότε θα «μοιρασθούν» τα 15 εκ. ευρώ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο;"

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος αναφέρει τα εξής: «Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες επανερχόμεθα για μια ακόμα φορά προκειμένου να πληροφορηθούμε, με μία νέα ερώτηση μας στην Βουλή, γιατί καθυστερούν το barcode και τα μέτρα στήριξης του έντυπου τύπου.

Γνωρίζετε ότι οι εκδότες των περιφερειακών εφημερίδων ειδικότερα δύο πράγματα περιμένουν από την κυβέρνηση και από τον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Παππά:

Πρώτον, το barcode, ώστε επιτέλους να μαθαίνουν όλοι τις πραγματικές κυκλοφορίες και δεύτερον τα «περιβόητα» μέτρα στήριξης του Τύπου. Μέτρα που έχουν εξαγγελθεί αλλά παραμένουν εξαγγελίες.  Το πρώτο είναι πολύ σημαντικό για να πάψουν πια τα «καπέλα» στις κυκλοφορίες των εφημερίδων και ως εκ τούτου να σταματήσουν και τα βρώμικα παιχνίδια της διαπλοκής με τα media shop που μοιράζουν την διαφημιστική πίτα κατά βούληση και αφαιμάζοντας τα περιφερειακά μέσα.

Και δεύτερον, τα εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης του Τύπου. Από ότι γνωρίζουμε, από διαρροές πρόκειται για  περίπου 10 εκ. ευρώ που θα «μοιράσει» η κυβέρνηση σε εφημερίδες και άλλα 5 εκ. ευρώ που θα δοθούν στα sites υπό μορφή διαφήμισης».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Κρήτης που έγινε στην Πάτρα.

Ο Νίκος Νικολόπουλος κατέληξε:

«Επειδή, η ενημέρωση των πολιτών δεν μπορεί να εξαρτάται από τη διαφήμιση, μία εξάρτηση που τελικά οδηγεί σε ποικίλους δεσμούς με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, για τούτο πιέζουμε την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τα μέτρα αρωγής, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν στην ενημέρωση και στην διακίνηση των ιδεών εξασφαλίζοντας δε,  και άλλες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης.

Πρέπει να βιασθεί ο Υπουργός ενημέρωσης πριν είναι αργά και τούτο το σημειώνω γιατί ήδη επεβλήθη  το χαράτσι στις εκδοτικές επιχειρήσεις, χωρίς όμως ακόμα να έρθουν μαζί τα περίφημα αντισταθμιστικά μέτρα που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση. Επαναλαμβάνω εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη η κατάρρευση των εφημερίδων και η απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων και δημοσιογράφων.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος πάντως έχει προτείνει ένα πακέτο μέτρων στήριξης.

Αναφέρω  ενδεικτικά:  Μέτρα μείωσης του ΦΠΑ σε πωλήσεις και εκτυπώσεις, χρηματοδότηση της διανομής, συγκρότηση ταμείου για τη στήριξη του Τύπου, επιδότηση δωρεάν διανομής εφημερίδων σε σχολεία και σε βιβλιοθήκες.

Υπογραμμίζω ότι το πρόβλημα της χρηματοδότησης του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου δεν αφορά μόνο τον δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά άπτεται του δημόσιου συμφέροντος και αυτής της λειτουργίας, της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, η οποία προϋποθέτει πολυφωνικά ΜΜΕ και καλά ενημερωμένους πολίτες. Ας δράσουν λοιπόν έστω και τώρα οι κύριοι Υπουργοί, προτού να είναι η κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Και κλείνοντας δημόσια ερωτώ: Αλήθεια ποιες τράπεζες, ποιες περιφέρειες πόσοι οργανισμοί ΟΤΑ, ΔΕΚΟ εταιρείες και φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔΙ, δηλαδή του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, «έδωσαν», ως ο νόμος ορίζει το 30%, της διαφημιστικής δαπάνης τους στα περιφερειακά ΜΜΕ; Και ακόμη ας μας πει ο Υπουργός τι προκύπτει από την κατάθεση των υπό έγκριση προγραμμάτων επικοινωνιακής προβολής για το 2018, από υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι  και νομικά Πρόσωπα και ιδιωτικού Δικαίου του δημόσιου τομέα»;"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις