Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Η ιστορία των Μουντιάλ: Νότια Κορέα & Ιαπωνία 2002

Η ιστορία των Μουντιάλ: Νότια Κορέα &...

Οι μαγικές στιγμές του ποδοσφαίρου

Το άνοιγμα στην αγορά της Ασίας, η ενδεκάδα με Ρονάλντο-Ριβάλντο-Ροναλντίνιο, το κάζο των Γάλλων και οι «σφαγές» Ιταλών και Ισπανών για… χάρη της Νότιας Κορέας.

Το BetMarket.gr μέσα από μία σειρά αφιερωμάτων θα σας μεταφέρει σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, βάζοντάς σας σιγά σιγά στο κλίμα για αυτό που έρχεται τον επόμενο μήνα στη Ρωσία.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Νότια Κορέα και Ιαπωνία 2002

Ήταν η ώρα της Ασίας. Στην αυγή της νέας χιλιετίας, το ποδόσφαιρο έκανε ακόμη ένα βήμα μπροστά σε επίπεδο μάρκετινγκ, με την επέκτασή του σε μία τεράστια αγορά. Οι δύο χώρες αρχικά είχαν καταθέσει ξεχωριστές υποψηφιότητες, αλλά έγινε η συμφωνία της κοινής ανάληψης και έτσι δεν είχαμε διαδικασία ψηφοφορίας. Ηταν και η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε η διπλή οργάνωση, με τα αποτελέσματα

πάντως να μην χαροποιούν τη Fifa που έκτοτε είναι αρνητική σε συνδιοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τρόπος διεξαγωγής – Ομάδες

Το σύστημα των 32 ομάδων παρέμεινε για δεύτερη σερί φορά, με τη συμμετοχή στα προκριματικά να ανεβαίνει κι άλλο. Πλέον ψώρες όπως το Λάος, το Τσαντ, το Μάλι, η Ανδόρα δήλωναν συμμετοχή στις προκριματικές φάσεις.

Εκεί που η μεγάλη χαμένη αποδείχτηκε η Ολλανδία, σε ένα τουρνουά που «κατάφερε» να έχει τη συμμετοχή όλων των χωρών που είχαν κατακτήσει μέχρι τότε τη διοργάνωση.

Φυσικά υπήρξαν και πρωτάρες, όπως η Κίνα, ο Ισημερινής, η Σλοβενία και η Σενεγάλη.

Η διοργάνωση (φάση των ομίλων και «16»)

Η μεγάλη έκπληξη έγινε στον πρώτο όμιλο, εκεί που η κάτοχος Γαλλία δεν κατάφερε να πετύχει ούτε γκολ σε τρία παιχνίδια με Δανία, Σενεγάλη και Ουρουγουάη, με τις δύο πρώτες να συνεχίζουν στους «16». Αντίθετα με το τρία στα τρία οι Ισπανοί πήραν εύκολα πρωτιά στον 2ο όμιλο, με την Παραγουάη να ακολουθεί, κερδίζοντας στην ισοβαθμία τη Νότια Αφρική. Παρόμοιο το σκηνικό στον 3ο όμιλο, με τη Βραζιλία να κάνει το απόλυτο και την Τουρκία να υπερτερεί της Κόστα Ρίκα στην ισοβαθμία. Η μία εκ των διοργανωτών, Νότια Κορέα, με τον Γκους Χίντινγκ στον πάγκο, κερδίζει Πολωνία, Πορτογαλία και παίρνει Χ από τις ΗΠΑ, με τις δύο Ευρωπαίες να μένουν εκτός συνέχειας.

Αντίθετα στον 5ο όμιλο, Γερμανία και Ιρλανδία άφησαν εκτός Καμερούν και Σαουδική Αραβία και στον 6ο Σουηδία και Αγγλία, έκαναν το ίδιο με Αργεντινή και Νιγηρία. Εκεί που είδαμε άλλη μία από τις φοβερές κόντρες μεταξύ Αγγλων και Αργεντινών, με τον Μπέκαμ, που είχε χρεωθεί το μεγαλύτερο μερίδιο του αποκλεισμού τέσσερα χρόνια πριν, να σημειώνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Στον 7ο όμιλο είχαμε άλλη μια εκ των πρωταγωνιστριών του 1998 να

μένει εκτός. Η Κροατία έχασε τόσο από το Μεξικό όσο και από τον Ισημερινό, με το πρώτο να παίρνει την πρόκριση παρέα με τους Ιταλούς. Για να έρθει βέβαια ο αποκλεισμός, χρειάστηκε να επιβεβαιωθεί το απόλυτα βολικό Χ της τελευταίας αγωνιστικής, μεταξύ Μεξικό και Ιταλίας. Στον 8οόμιλο η Ιαπωνία με το Βέλγιο άφησαν εκτός Ρωσία και Τυνησία.

Ένα από τα παιχνίδια που άφησαν ιστορία στη διοργάνωση ήταν το Νότια Κορέα – Ιταλία στη φάση των «16». Εκεί όπου με μια προκλητική διαιτησία, οι διοργανωτές πέρασαν στην επόμενη φάση. Αντίθετα οι Ιάπωνες δεν τα κατάφεραν, χάνοντας από τους Τούρκους. Στη μάχη της Β. Αμερικής οι ΗΠΑ κέρδισαν με 2-0 το Μεξικό, ενώ οι Βραζιλιάνοι με τέρματα των Ριβάλντο και Ρονάλντο έστειλαν σπίτι του το Βέλγιο. Αυτή που τα βρήκε σκούρα ήταν η Ισπανία, αλλά έστω και στα πέναλτι κατέβαλε την αντίσταση της Ιρλανδίας. Δύσκολη πρόκριση και για τους Γερμανούς, 1-0 την Παραγουάη με γκολ του Νόιβιλ στο 88’. Από την άλλη η πίστη στην Αγγλία ανέβαινε κι άλλο, μετά το εύκολο 3-0 επί των Δανών. Οσο για την έκπληξη του τουρνουά, Σενεγάλη, συνέχισε στα προημιτελικά, κερδίζοντας στην παράταση τη Σουηδία.

Προημιτελικά – Ημιτελικοί

Οι Αγγλοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν πως ήρθε η ώρα τους, αλλά ένα τραγικό λάθος του τερματοφύλακα Σίμαν, που οδήγησε στο πανέμορφο γκολ του Ροναλντίνιο, δεν τους άφησε να προχωρήσουν πέρα από τα προημιτελικά. Οι Γερμανοί συνέχισαν τα κυνικά 1-0, κερδίζοντας τούτη τη φορά τις ΗΠΑ.

Επανάληψη της φάσης των «16» είχαμε για Σενεγάλη και Ισπανία. Ξανά στην παράταση η πρώτη, αλλά τώρα έχασε από τους Τούρκους. Ξανά στα πέναλτι η δεύτερη, μη μπορώντας να ξεπεράσει τη Νότια Κορέα.

Τουρκία και Κορέα είχαν κάνει τη μεγάλη έκπληξη να φτάσουν μέχρι τους «4» αλλά εκεί τα πράγματα ήταν δύσκολα. Απέναντι στις ισχυρότατες Βραζιλία και Γερμανία, ηττήθηκαν αμφότερες με 1-0 και δώσανε ραντεβού στον μικρό τελικό (κέρδισε η Τουρκία με 3-2).

Ο τελικός

Η Βραζιλία πήγαινε για τρίτη συνεχόμενη φορά στον τελικό, μετά τον κερδισμένο του 1994 και τον χαμένο του 1998. Απέναντί της η Γερμανία που θα αγωνιζόταν σε τελικό για έβδομη φορά! Το ματς γινόταν στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, με τους Γερμανούς να έχουν και τη σημαντική απουσία του μέσου Μπάλακ.

Η Βραζιλία είχε τότε μια φανταστική ομάδα, που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα, με την ταυτόχρονη παρουσία των Ρονάλντο, Ριβάλντο και Ροναλντίνιο να σκορπά τρόμο σε κάθε αντίπαλή άμυνα. Με δύο γκολ του πρώτου, έφτασε στο 2-0 και πανηγύρισε την 5η κατάκτηση του θεσμού

Η στιγμή της διοργάνωσης

Δεν ήταν η πρώτη φορά που μια διοργανώτρια έχει την εύνοια των διαιτητών, ήταν όμως η πρώτη φορά που αυτό έγινε τόσο έντονα στην εποχή της τηλεόρασης. Ο τρόπος που οι διαιτητές αντιμετώπιζαν τη Νότια Κορέα μας έκανε να πάμε πίσω σε τουρνουά της δεκαετίας του 1940! Στη φάση των «16» με την Ιταλία, πέρα από τα πολλά μικροσφυρίγματα υπέρ της, είχαμε ένα υπέρ της πέναλτι, ένα λάθος ακυρωθέν γκολ για τους Ιταλούς αλλά και την κόκκινη-εφεύρεση στον Τότι. Ακολούθησε ο προημιτελικός με την Ισπανία, όπου χρειάστηκε ο διαιτητής να ακυρώσει δύο καθαρά γκολ των Ισπανών, για να καταλήξει τελικά η πρόκριση στους Ασιάτες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας πλησιάζει και στο BetMarket.gr θα βρείτε πολλές ενότητες όπως τους τζίρους Μουντιάλ 2018 για τις δημοφιλέστερες αγορές, τις βαθμολογίες των ομίλων και τις διασταυρώσεις στη νοκ-άουτ φάση, το τηλεοπτικό πρόγραμμα αλλά και τις αποδόσεις όλων των αγωνιστικών. Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα αφιερώματα στις ομάδες αλλά και σε παλαιότερες διοργάνωσεις που έμειναν στην ιστορία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports