Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βίτσας από την Πάτρα: 20 με 30 άτομα έρχονται καθημερινά στην πόλη- Χρηματοδοτούμενα προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Βίτσας από την Πάτρα: 20 με 30 άτομα έρχ...

Προτείνει την ένταξη της Πάτρας στο πρόγραμμα "Ήλιος" κι "Εστία"

20:20 To σχέδιο της Κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην Πάτρα μετά την επιχείρηση εκκένωσης Λαδόπουλου και ΑΒΕΞ από τους μετανάστες που είχαν βρει εκεί προσωρινό κατάλυμα ξεδίπλωσε στην σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς κι εκπροσώπους των κατοίκων του Νοτίου Διαμερίσματος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Οι συμπολίτες που παραβρέθηκαν εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον κ. Βίτσας για το γεγονός ότι κράτησε όλες του τις υποσχέσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ παράλληλα σχολίασαν αρνητικά την απουσία του Δημάρχου Πατρέων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός επισήμανε ότι μόνο η πρόσφατη επιχείρηση δεν αρκεί γι’ αυτό υπάρχει σχετικός σχεδιασμός για να μην έχουμε πάλι ανάλογες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον. Όπως εξήγησε Αστυνομία και Λιμενικό συνεχίζουν τις περιπολίες και απομακρύνουν τις περίπου 2 με 3 δεκάδες των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά στην Πάτρα.

Παράλληλα στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα «θωράκισης» του λιμανιού της πόλης που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως είπε ο ίδιος, αλλά και ο παραβρισκόμενος πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Νίκος Κοντοές, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αφορούν τη δεύτερη περίφραξη τους εξωτερικού τοίχου καθώς και ακόμα μια περίφραξη στο εσωτερικό σύστημα ασφαλείας ISPS.

Ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας μεταναστών σε Πάτρα και Αχαΐας, αναφέρθηκε όμως αναλυτικά σε τρία προγράμματα που επιτρέπουν την ένταξη προσφύγων στην τοπική κοινωνία και τα οποία ενθάρρυνε να τα υιοθετήσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εστία» που αναφέρεται σε αιτούντες άσυλο που θα μπορούν να διαμένουν σε διαμερίσματα τα οποία σήμερα πληρώνονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η οποία επίσης καταβάλει τα χρήματα για το νερό, το ρεύμα και άλλα έξοδα των ενοίκων.

Πέραν αυτού αναφέρθηκε και στα προγράμματα Ήλιος 1 και 2 που απευθύνονται σε όσους βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου ή έχουν πάρει άσυλο και τους βοηθούν να μάθουν ελληνικά, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να βρουν δουλειά.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας από την πλευρά του στάθηκε ιδιαίτερα στην συνέπεια του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ζήτησε συνεχή παρακολούθηση του θέματος και φύλαξη των χώρων που θα μπορούσαν να μετατραπούν και πάλι σε άτυπους καταυλισμούς. Επισήμανε πάντως ότι η φύλαξη των χώρων αυτών αφορά πρωτίστως τους ιδιοκτήτες του.

 

 

 

18:15 Τα συγχαρητήρια του σε όσους συμμετείχαν στην πρόσφατη επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών από τις πρώην βιομηχανικά κτίρια στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας, μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους. Ο υπουργός βρίσκεται στην Πάτρα, όπου νωρίτερα είχε συνάντηση με τον ΟΛΠΑ και τους αξιωματούχους της Αστυνομίας και του Λιμενικού, στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος.

Τα συγχαρητήρια του Υπουργού δόθηκαν με το σκεπτικό ότι η όλη επιχείρηση, έγινε με ασφάλεια, τόσο για τους ένστολους, όσο και για τους πρόσφυγες.

Όπως τόνισε ο κ. Βίτσας, κύριο μέλημα της πολιτικής του Υπουργείου είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της συγκέντρωση και διαβίωσης των μεταναστών σε άθλιες συνθήκες, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται στο λιμάνι για την αύξηση της ασφάλειας.

Αυτή την ώρα ο κ. Βίτσας βρίσκετα στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη φορέων και κατοίκων της περιοχής, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Αλεξόπουλου.

Νωρίτερα

Στην Πάτρα, έφτασε πριν λίγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, προκειμένου να δει από κοντά στην κατάσταση με τους μετανάστες στη λιμενική ζώνη. Η επίσκεψη Βίτσα γίνεται στον απόηχο της επιχείρησης «σκούπα» της Αστυνομίας, των μεταναστών που διαβιούσαν στις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Πατραϊκής και της ΑΒΕΞ.

Ο υπουργός, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Νίκο Κοντοέ και αυτή την ώρα προεδρεύει σε σύσκεψη που γίνεται στα γραφεία του ΟΛΠΑ.

Το πρωί, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» Πάτρας, ο κ. Βίτσας παρουσίασε την πρότασή του για την ένταξη της Πάτρας στο πρόγραμμα «Ήλιος».

Όπως είπε, ο υπουργός, το πρόγραμμα «Ήλιος» είναι ένα πρόγραμμα ένταξης και συγχρόνως μαζί με το πρόγραμμα «Εστία» που είναι πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα διαμορφώνει μια κατάσταση φιλοξενίας με βάση την συνθήκη της Γενεύης και τα αισθήματα αλληλεγγύης του ίδιου του ελληνικού λαού. Το ίδιο το πρόγραμμα «Ήλιος» βοηθάει πρόσφυγες οι οποίοι έχουν  πάρει ή αιτούνται άσυλο να αρχίσουν να εντάσσονται. Δηλαδή να μαθαίνουν ελληνικά, να καταγράφονται τις δυνατότητές τους και να χρησιμοποιούνται σε εργασίες με νόμιμο τρόπο.

Αυτό είναι ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα που ακολουθείται συνήθως με ένα πρόγραμμα ενοικίασης διαμερισμάτων όχι όμως με γκετοποίηση αλλά διάσπαρτα μέσα στην πόλη. Σε αυτά ο ιδιοκτήτης πληρώνεται εξ αρχής όλο το ποσό μέχρι να μπορέσει αυτός ο άνθρωπος να μετεγκατασταθεί  στην χώρα που προτιμάει ή να επιστρέψει στην χώρα του, είτε να μπει στην κανονική ζωή που υπάρχει στην Ελλάδα. Υλοποιούνται σε συμφωνία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Αυτή την στιγμή το χειριζόμαστε εμείς σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία η οποία έχει την χρηματοδότηση.

Γίνονται προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους. Αυτό το μοντέλο θα αξιοποιηθεί ακόμα παραπέρα, γιατί κάποια στιγμή η Ύπατη Αρμοστεία θα φύγει από αυτή τη διαδικασία και θα αντικατασταθεί πλήρως από τις δομές του Υπουργείου.

Η συζήτηση που είχα χθες με τον κ. Καμίνη είναι πώς θα διαμορφώσουμε τα εργαλεία και τα χρηματοδοτικά αλλά και την συμφωνία πλαίσιο ώστε αυτή τη δουλειά, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, να την αναλαμβάνει με αρμοδιότητες και αντίστοιχη χρηματοδότηση η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις