Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τα φαντάσματα κρύβονται πάντα στις σκιές

Τα φαντάσματα κρύβονται πάντα στις σκιές

Του Γιώργου Μαντζαβά

Τις τελευταίες μέρες η ελληνική πολιτική σκηνή προσπαθεί να προτάξει τα «δημοκρατικά της αντανακλαστικά». Η εικόνα της επίθεσης στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης , Γ.Μπουτάρη σόκαρε τους κοιμώμενους «θεματοφύλακες» των δημοκρατικών μας αντανακλαστικών. Σύσσωμη λοιπόν η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής έσπευσαν να καταδικάσουν ως έπρεπε , την επίθεση αυτήν  καθαυτή.

Το να καταδικάσεις όμως μία τέτοια επίθεση με μια ανακοίνωση, ή μια τοποθέτηση στην ολομέλεια της Βουλής δεν αποτελεί παρά μια εθιμοτυπική διαδικασία πλέον. Η επίθεση αυτή ήταν μία ακόμη επίθεση «αγανακτισμένων» στην ταραχώδη περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Η ελληνική πραγματικότητα δυστυχώς μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους επιθέσεις σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Από την δολοφονία του Λαμπράκη στον Τεμπονέρα και από τα γιαούρτια και τις επιθέσεις στα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2009-2011  στους προπηλακισμούς των υπουργών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  , η κοινή συνισταμένη είναι μία, μια συνεχής προσπάθεια αποστροφής από την δημοκρατία.

Συνηθίσαμε λοιπόν στις εικόνες του πολιτικού μαρασμού, συνηθίσαμε στις εθιμοτυπικές αποδοκιμασίες και χάσαμε την ουσία. Το να καταδικάζεις λοιπόν την επίθεση  δεν είναι παρα μόνο μια τυπική διαδικασία, η ουσία όμως βρίσκεται αλλού. Η ελληνική πολιτική σκηνή δυστυχώς στερείται περιεχομένου, και αυτό το κενό είναι που σπεύδουν ως αυτόκλητοι σωτήρες να καλύψουν με μίσος, βία και διχασμό οι διάφοροι – υπερπατριώτες που δυστυχώς τ τελευταία χρόνια ξεπηδούν όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Γιατί τώρα;

Η απάντηση βρίσκεται μέσα στην σύσταση  και την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Τα φαντάσματα άλλωστε πάντοτε κρύβονται στις σκιές, σκιές που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν αντί να μειώνονται. Οι σκιές λοιπόν αυτές δεν είναι απλό απότοκο της κρίσης αλλά γενεσιουργός αιτία. Όσο οι πολιτικές προτάσεις των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου περιορίζονται στο τι πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει οι σκιές αυτές θα πληθαίνουν. Όσο  οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν έχουν ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και περιορίζονται σε μια απλή διαχειριστική λογική η δημοκρατία μας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αλήθεια πόσες φορές ακούσαμε τα τελευταία χρόνια ότι  πρέπει να μειωθεί η ανεργία, πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, πρέπει να γυρίσουν τα «παιδιά μας» που έφυγαν ως μετανάστες και αναμφισβήτητα αποτελούν το πιο παραγωγικό δυναμικό του τόπου. Τι δεν ακούσαμε όμως , το πώς!

Αυτό που λοιπόν χρειάζεται η δημοκρατία μας και η κοινωνία μας δεν είναι απλά ευχολόγια και καταδίκες, ούτε τσιτάτα και αοριστίες. Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο ουσιαστικό πολιτικό σχέδιο αναδόμησης του κράτους και των θεσμών. Προτάσεις εμπεριστατωμένες με δημοκρατικό προοδευτικό πρόσημο που θα δημιουργούν τις αρμόζουσες συνθήκες ώστε παράλληλα με την ανάταση της ελληνικής οικονομίας να επαναπροσδιοριστεί η έννοια του πολίτη. Ενός πολίτη συμμέτοχου, ενεργού, δημιουργού όχι ενός πολίτη έρμαιου των σκιών του λαϊκισμού και του νεοφασισμού.

Πρέπει κλείνοντας να τονίσω ότι μέσα στις σκιές πάντα θα υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα πολιτών που θα μας δείχνουν τον δρόμο. Η ελληνική κοινωνία διαθέτει ίσως περισσότερα δημοκρατικά αντανακλαστικά από το πολιτικό της προσωπικό. Είναι άλλωστε η ίδια κοινωνία που μεσούσης της κρίσης αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης το μεταναστευτικό, μπαίνοντας μάλιστα ως ασπίδα απέναντι σε φασιστικά φαινόμενα. Και με αυτό-οργάνωση και κοινωνική αλληλεγγύη σε πολλές γειτονιές αντιμετώπισε τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης στηρίζοντας τον συνάνθρωπο. Αυτά τα δύο παραδείγματα οφείλουν να αποτελέσουν την πυξίδα για μια δομική ανασυγκρότηση του κράτους βασισμένη στις πραγματικές ανάγκες, σε πλήρεις και ολοκληρωμένες προτάσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και πάντοτε με προοδευτικό προσανατολισμό.

 

Γιώργος Μαντζαβάς

Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής, Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις