Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου για την Κύπρο της προσφυγιάς και της ανοιχτής αγκαλιάς

Πάτρα: Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Αναστ...

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΕΣΗΕΠΗΝ και ο Σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «Αχαιών Ακτή»

Μνήμες από τον αδούλωτο αγώνα του Κυπριακού λαού και τους ακατάλυτους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας της Αχαΐας με τη μαρτυρική Μεγαλόνησο ήλθαν στο νου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου της αξιέπαινης εκπαιδευτικού από την Ακράτα, Αναστασίας Ευσταθίου με τίτλο «Οι χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή». Η εκδήλωση έγινε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή 18/5/2018 το απόγευμα, με τη διοργανωτική σφραγίδα της ΕΣΗΕΠΗΝ και του Συνδέσμου Αχαΐας – Κύπρου «Αχαιών Ακτή», με τη στήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Για το βιβλίο που αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας των μαθητών των δημοτικών σχολείων Ακράτας και Άχνας, Αμμοχώστου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αχαΐας – Κύπρου «Αχαιών Ακτή» μηχανικός  Τάσος Στασής, ο εκλεκτός συμπολίτης, πρόσφυγας από την Άχνα, παιδίατρος Θεόδωρος Χατζηιωάννου, η γνωστή εκπαιδευτικός Τίνα Παπασωτηροπούλου και η ίδια η συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θανάσης Μπαμπανέβας. Κείμενα διάβασε η Γεωργία Ζαχαροπούλου από την ομάδα Εκπαιδευτικών «Παιζωδρώμιο». Τη μουσική επένδυση της βραδιάς ανέλαβαν οι ταλαντούχοι μουσικοί Θεοδόσης Μπεκούλης στο Ούτι και Γιάννης Παναγιωτόπουλος στη Λύρα.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Θανάσης Μπαμπανέβας τόνισε μεταξύ άλλων:

Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, διατηρούν άρρηκτες σχέσεις  συνεργασίας και συναδελφικής αλληλεγγύης με τους Κύπριους συντάκτες, καθώς από το 2003 οι δύο Ενώσεις Συντακτών, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων και η Ένωση Συντακτών Κύπρου έχουν αδελφοποιηθεί. Και βέβαια η αδελφοποίηση δεν έμεινε μόνο στα χαρτιά, αλλά έχει προχωρήσει σε ουσιαστικό επίπεδο. Έτσι η ΕΣΗΕΠΗΝ από την πλευρά της, έχει υιοθετήσει το Δημοτικό Σχολείο Περιβολιών της Λάρνακας και οι συνάδελφοί μας της Κύπρου, το Δημοτικό Σχολείο Κερύνειας Αιγιαλείας.

Πάρα πολλές φορές έχουμε ανταλλάξει επισκέψεις και έχουμε προσφέρει στα παιδιά εκτός από δώρα, επιμορφωτικό υλικό που μας έχουν υποδείξει οι εκπαιδευτικοί.

Όταν αναφερόμαστε στην Κύπρο, δεν μπορούμε να μην ανατρέχουμε, δεν μπορούμε να μην θυμόμαστε και δεν είναι δυνατόν να λησμονούμε τα δεινά, που επισώρευσαν οι «Βρετανοί αποικιοκράτες και οι Τούρκοι εισβολείς. Στην ιστορία, έχουν χαραχθεί με ανεξίτηλα γράμματα τα ονόματα όλων εκείνων των μαρτύρων της ΕΟΚΑ, των αμούστακων παιδιών με το αδούλωτο φρόνημα και τη μοναδική γενναιότητα, που όρθωσαν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα και την ελευθερία.

Αποτίνουμε εσαεί φόρο τιμής στον Καραολή, το Δημητρίου, τον Παλληκαρίδη, τον Αυξεντίου, τον Μάτση το Λένα, το Πατάτσο, τον Κουτσόφτα, τον Ζάκο, τον Δράκο και τ’ άλλα παιδιά που με το αίμα τους έσωσαν την τιμή και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού. Από την άλλη πλευρά δεν ξεχνάμε το ανοσιούργημα του δεύτερου γύρου που επιχειρήθηκε στη μαρτυρική μεγαλόνησο, με το χουντικό πραξικόπημα και την εισβολή που ακολούθησε από τους Τούρκους κατακτητές.

Για το έγκλημα αυτό δυστυχώς δεν υπήρξε τιμωρία. Ο φάκελος της Κύπρου παραμένει και σήμερα ερμητικά κλειστός παρ’ ότι έχουν περάσει 40 και πλέον χρόνια από τη βαρβαρότητα της βίαιης ανατροπής της νόμιμης Κυπριακής κυβέρνησης υπό τον Εθνάρχη Μακάριο.

Η Κύπρος το ’74 αγαπητοί φίλοι βάφτηκε με αίμα αθώων. Εκεί βρέθηκαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους και Αχαιοί αξιωματικοί και στρατιώτες, που προάσπισαν όντας προδομένοι από την κεντρική ηγεσία, την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.

Τιμή και δόξα λοιπόν στους Αχαιούς πολεμιστές της Κύπρου που πότισαν με το αίμα τους τα άγια χώματα της Κύπρου και αξίζει πραγματικά να τους μνημονεύουμε. Και αυτοί ήταν:

- Δημήτριος Σιορώκος δεκανέας καταδρομών από τα Βραχναίικα

- Σωτήριος Τζουράς δεκανέας από τις Κορφές Καλαβρύτων

- Αλέξης Χριστόπουλος δεκανέας πεζικού από το Μετόχι Αχαΐας

- Χρήστος Γκαβός λοχίας μηχανικού από το Σταροχώρι Αχαΐας

- Γεώργιος Μαρτζάκλης λοχίας πεζικού από το Μάνεσι Τριταίας .

- Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος επιλοχίας πεζικού από τα Τριπόταμα Καλαβρύτων. Αρχικά τραυματίστηκε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και υπέκυψε στα  τραύματά του στο νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στους αγνοούμενους συγκαταλέγονται οι

-              Νικόλαος Κατούντας υπολοχαγός Διοικητής της 33ης μοίρας καταδρομών από την Αγία Τριάδα της  Πάτρας. Τραυματίστηκε μαχόμενος στην περιοχή της Κερύνειας και από τότε αγνοείται.

-              Χρήστος Γρίβας λοχίας  εφοδιασμού – μεταφορών. Αγνοείται από τις 16  Αυγούστου 1974.

-              Βασίλειος Καποτάς ταγματάρχης μηχανικού έπεσε μαχόμενος στην Αμμόχωστο στις 11 Μαΐου 1964. Αιωνία τους η μνήμη.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης τόνισε το ενδιαφέρον των επαγγελματιών συντακτών για την Κύπρο και επεσήμανε τις δεκάδες συμμετοχές σε εκδηλώσεις στην Πάτρα και τη Μεγαλόνησο με αποκορύφωμα την αδελφοποίηση της ΕΣΗΕΠΗΝ με την Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Στο χαιρετισμό του ο Τάσος Στασής επεσήμανε ότι το 1974  στη νεότερη Ελληνική ιστορία είναι σημαδεμένο με την τραγωδία της Κύπρου. Σαράντα τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε και όσο μεγαλώνουμε στην ηλικία προστίθενται και αυτά στη μαύρη βίβλο του Ελληνισμού. «Έχω πει πολλές φορές ότι οι θλιβερές επέτειοι τις Κύπρου δεν τιμώνται όπως έπρεπε και δεν τους δίνουν την ανάλογη σημασία και αξία. Δεν έχει γίνει συνείδηση ότι η θυσία της Κύπρου έφερε την πτώση της χούντας και την δημοκρατία στην Ελλάδα. Απεναντίας δημιουργούνται νέες επέτειοι για άλλα γεγονότα της καθημερινότητας.

Τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής της Κύπρου είναι γνωστά, κυρίως στους πιο παλιούς, στους νεότερους πολύ λιγότερο αφού δεν τα διδάσκονται.                      Άνθρωποι χάθηκαν στο πεδίο της μάχης, είτε άμαχοι και αγνοούμενοι υπάρχουν μέχρι σήμερα. Καταστράφηκε η χιλιόχρονη και ακόμα περισσότερο, πολιτιστική και Χριστιανική Ορθόδοξη μας κληρονομιά. Ο τόπος με τις συστηματικές ενέργειες της Τουρκίας άλλαξε δημογραφικό χαρακτήρα στο πληθυσμό του νησιού με την μεταφορά εποίκων από την ανατολή. Άλλαξε τα ονόματα στα χωριά και στις πόλεις.

Στις σχέσεις της Αχαΐας με την Κύπρο υπάρχει και η θρησκευτική Ορθόδοξη παρουσία όπως ο Πολιούχος και Προστάτης της Πάτρας Απόστολος Ανδρέας, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση κατά την δεύτερη περιοδεία του άραξε με το πλοιάριο του στο μικρό όρμο του Ακρωτηρίου Δεινάρετο ή Βοός Ουρά, κοντά στα μικρά νησάκια Κλείδες. Έκτοτε το Ακρωτήριο αυτό στην χερσόνησο της Καρπασίας ονομάζεται ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα και εκεί θα κτιστεί το ομώνυμο Μοναστήρι προς τιμή του Αγίου.

*Για την Άχνα, τη δική του αξιαγάπητη πατρίδα, μίλησε ο παιδίατρος Θεόδωρος Χατζηιωάννου, ο οποίος τόνισε ότι η όμορφη περιοχή της Αμμοχώστου είναι ένα από τα μεγάλα εύφορα χωριά των κοκκινοχωριών της Επαρχίας ενώ η εκπαιδευτικός Τίνα Παπασωτηροπούλου ανέφερε ότι μέσα από το «Χρυσοπράσινο φύλλο», το πρώτο διεθνές δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, μαθητές Ε’ και ΣΤ΄  τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Ακράτας και της Άχνας, καλούνται να «ανταλλάξουν εργασίες, να μοιραστούν γνώσεις από την τοπική τους  ιστορία και να επικοινωνήσουν.

Ακόμα η κ. Παπασωτηροπούλου ανέφερε ότι το βιβλίο «Οι χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή» είναι ένα εφηβικό μυθιστόρημα με μεγάλο ενδιαφέρον και τους μεγαλύτερους. Η  Αναστασία, μια από τις μαθήτριες του σχολείου της Ακράτας, μέσα από τις σελίδες του προσωπικού της ημερολογίου, που το έχει ονομάσει «Καμή» από τα αρχικά των λέξεων «Καλό μου ημερολόγιο», αφηγείται όχι μόνο την προσωπική της εμπειρία από την επαφή της με τους συμμαθητές της στην  Άχνα της Κύπρου, αλλά και των συμμαθητών της, καλύπτοντας  μια χρονική περίοδο 8 ετών με μεγάλα διαλείμματα και συνταρακτικές αλλαγές σε επίπεδο προσωπικό και εθνικό.

Πρωταγωνιστές του εφηβικού αυτού βιβλίου γίνονται  οι πραγματικές μαρτυρίες οικογενειών Κυπρίων, το συναισθηματικό δέσιμο, τα εφηβικά όνειρα, οι αγωνίες  και η παντοτινή φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα στους μαθητές του 1ου Δ. Σ. Ακράτας  και του Δ.Σ.  «Φώτης Πίττας  Δάσους Άχνας» Αμμοχώστου.

Η συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου μιλώντας για το δωδέκατο βιβλίο της, το εφηβικό μυθιστόρημα "Οι Χρυσοπράσινοι Φίλοι μου, Καμή",  τόνισε ότι είναι αφιερωμένο στη φιλία που ενώνει τους δύο λαούς.

«Βλέπετε, κατά κάποιο τρόπο, μας συνδέει το ποίημα Ύμνος κ Θρήνος για την Κύπρο του Γ. Ρίτσου: “Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο, κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω”. Και για να περάσω στο νόημα της αποψινής βραδιάς, ίσως τελικά να μας συνδέει και το ποίημα που αφιέρωσα στην 114 σελίδα για τον Γρηγόρη Αυξεντίου.

Κι η Αφροδίτη, Θεά της ομορφιάς,/ σαν άλλοτε

να αναδυθεί και πάλι, /απ’ τον αφρό της θάλασσας,

να πνίξει με τη λάμψη της/ κάθε καπνό, φωτιά κι αντάρα

και κάθε κακή μοίρα/ που γράφτηκε για εμάς.

Θεά της προσμονής γίνηκε/ και αινιγματικά χαμογελά

που ακόμα δεν τα καταφέραμε /να φυτέψουμε κυκλάμινα

σε όλα τα παρτέρια της ψυχής μας».

Έγραψα για την  Ελλάδα και την Κύπρο του πολιτισμού και της μακραίωνης ιστορίας. Σε εκείνο το νησί οι πρόγονοί μου οι Αχαιοί έχτισαν αποικίες, ίδρυσαν πόλεις και χωριά. Στα δαντελωτά παράλια του Κουρίου, της κατεχόμενης Αιγιαλούσας, της ακτής των Αχαιών χτυπά και η δική μου η καρδιά. Στην  Κύπρο των αγώνων, των αδικοχαμένων ψυχών.

Στην  Κύπρο της Προσφυγιάς αλλά και της ανοικτής αγκαλιάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture