Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Νέα ευρήματα στον… δρόμο της Περιμετρικής ξάφνιασαν τους Αρχαιολόγους- Ποια θα είναι η τύχη τους; ΦΩΤΟ

Πάτρα: Νέα ευρήματα στον… δρόμο της Περι...
Χριστακόπουλος Θάνος

Στην περιοχή της Αρόης

Μπροστά σε νέα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα «σκόνταψε» το έργο της μικρής περιμετρικής της Πάτρας. Πιο συγκεκριμένα οι εργασίες ασφαλτόστρωσης που γίνονται στην οδό Αρτέμιδος (τέρμα Π. Παυλοπούλου) έπεσαν πάνω στο μεσαιωνικό υδραγωγείο της πόλης το οποίος όπως φαίνεται συνεχίζει να εκπλήσσει ακόμα και τους Αρχαιολόγους.

Λίγο πιο πριν από το σημείο όπου βρέθηκαν οι δύο νέες διακλαδώσεις του μεσαιωνικού υδραγωγείου της Πάτρας έχει ανακαλυφθεί και αναδεχθεί η κύρια όδευσή του. Παράλληλα λίγα μέτρα πιο πέρα, έχει μεταφερθεί ένα μεγάλο κι άκρως εντυπωσιακό κομμάτι του ρωμαϊκού υδραγωγείου της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Δρ. Ανίτα Κουμούση οι νέες αποκαλύψεις έφεραν στο φως ένα κομμάτι του έργου το οποίο υδροδοτούσε την περιοχή και είχε δημιουργηθεί περί τα τέλη του 15ου αιώνα.

«Δεν περιμέναμε όλη αυτή τη διαδρομής με τις πολλές στροφές και τις διακλαδώσεις που βρήκαμε τυχαία κατά τη διάρκεια των εργασιών. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο της εποχής κι έχει μια διαδρομή που ξεκινάει από απέναντι, όπου έχουν βρεθεί οι 4 καμάρες. Είναι ένα πολύ εκτεταμένο δίκτυο. Προφανώς στο σημείο πρέπει να υπήρχε κάποιο ποτάμι ή χείμαρρος», σημειώνει η κυρία Κουμούση.

 

 

Όπως φαίνεται το νερό από την περιοχή του Ρωμανού μέσα από αυτό το δίκτυο του υδραγωγείου διαπερνούσε όλες τις ενδιάμεσες περιοχές κι έφτανε μέχρι και εξαπύργιο του Κάστρου της Πάτρας όπου υπάρχει ειδική ημιυπόγεια δεξαμενή. Η ανάδειξη του διπλανού κομματιού με τις 4 καμάρες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τελειώνει ο φωτισμός του και αναμένεται να ανοίξει για το κοινό με την παράδοση της Μικρής Περιμετρικής.

Δυστυχώς η τύχη του νέου κομματιού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι αμφίβολη καθώς βρίσκεται πάνω στην όδευση του δημόσιου έργου και κάποια κομμάτια του λογικά θα πρέπει να θαφτούν και πάλι. Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει ζητήσει από την ΔΕΥΑΠ την όδευση του αγωγού λυμάτων της περιοχής, προκειμένου να το μελετήσει και να εξαντλήσει τις πιθανότητες διάσωσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος του υδραγωγείου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις