Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Αχαΐα: Τις «γέννησε» και τις «έσβησε» η κρίση - 3.062 επιχειρήσεις έκλεισαν από τις 10.800 που άνοιξαν την τελευταία 8ετία

Αχαΐα:  Τις «γέννησε» και τις «έσβησε» η...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Στοιχεία από το Επιμελητήριο Αχαΐας

Όταν από το 2010 άρχισε να γίνεται σταδιακά πιο αισθητή η οικονομική κρίση, το πεδίο της επιχειρηματικότητας και στην Αχαΐα αναγκαστικά θα μεταβαλλόταν. Οι επιχειρήσεις στους τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου άρχισαν να κλείνουν και στον ετήσιο απολογισμό οι επιχειρήσεις που έβαζαν  λουκέτο ήταν περισσότερες από αυτές που άνοιγαν.

Η διαφοροποίηση ήρθε μόνο στον τομέα των υπηρεσιών όπου μέσα σε αυτή την οχταετία κάποια στιγμή οι ενάρξεις επιχειρήσεων σε αυτό το «κομμάτι» ήταν περισσότερες από τις διαγραφές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Τη μερίδα του λέοντος είχαν επιχειρήσεις καφέ και γρήγορου φαγητού, που αποτέλεσμα μια εναλλακτική λύση για πολλούς που έμειναν χωρίς δουλειά.

Συνολικά στην Αχαΐα σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι τις 16 Μαΐου 2018 στον νομό άνοιξαν συνολικά 10.800 επιχειρήσεις. Από αυτές ένα περίπου 30% δεν άντεξε και σταμάτησαν να λειτουργούν.

Συγκεκριμένα λουκέτο έβαλαν 3.062 επιχειρήσεις. Οι περισσότερες είχαν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι τα λουκέτα αφορούν μόνο  τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων τακτοποίησαν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους κλπ και έκλεισαν τα βιβλία του και κατ΄επέκταση δήλωσαν τον τερματισμό λειτουργίας τους. Είναι βέβαιο ότι κι άλλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει αλλά αυτό δεν έχει αποτυπωθεί λόγω οικονομικής αδυναμίας στο να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Αχαΐα: Ούτε τα καφέ δεν άντεξαν- Περισσότερα λουκέτα και στον τομέα των υπηρεσιών- Πώς αποτυπώθηκε η κρίση στην αγορά, από το 2011 έως σήμερα- ΠΙΝΑΚΑΣ

Σε πανελλαδική κλίμακα σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, περίπου 40.000  επιχειρήσεις  άνοιξαν και έκλεισαν την περίοδο 2012 – 2017. Από αυτές, το μεγαλύτερο ποσοστό (15,7 %)  είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στον κλάδο της εστίασης (απλά στνατουιτσάδικα, τυροπιτάδικα, ως εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης).

Ο «ΧΑΡΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ -  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Το 2011 οι εγγραφές επιχειρήσεων μεταποίησης ήταν 203 και οι διαγραφές 376, στον τομέα του εμπορίου , την ίδια χρονιά , άνοιξαν 569 επιχειρήσεις κι έκλεισαν 639. Η μόνη διαφοροποίηση είναι αυτή στον τομέα των υπηρεσιών , που μεταφράζεται συχνότερα  σε μικρές συνήθως επιχειρήσεις καφέ και φαγητού, όπου  το 2011 οι εγγραφές είναι 777 και οι διαγραφές 699.

Το 2012 η πορεία στη βάση της, ως προς το αρνητικό και θετικό πρόσημο, στις εγγραφές – διαγραφές είναι ίδια. Πάλι στον τομέα των υπηρεσιών άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις απ΄όσες έκλεισαν.

Συγκεκριμένα, το 2012 οι εγγραφές στη μεταποίηση ήταν 244 και οι διαγραφές 346, στο εμπόριο άνοιξαν 558 επιχειρήσεις κι έκλεισαν 589, και στις υπηρεσίες άνοιξαν 773 κι έκλεισαν  725.

Το 2013 στη μεταποίηση το Επιμελητήριο κατέγραψε 181 εγγραφές και 338 διαγραφές, στο εμπόριο 515 εγγραφές και 546 εγγραφές και στις υπηρεσίες 754 εγγραφές και 713 διαγραφές.

Η πρώτη μεταβολή στον τομέα των υπηρεσιών καταγράφεται το 2014 όπου υπάρχει ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών, οι οποίες ανέρχονται σε 713, ενώ  το 2015 «κεφάλι» πήραν και σε αυτό τον τομέα , οι διαγραφές. Άνοιξαν 567 επιχειρήσεις κι έκλεισαν  587.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά