Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Η 19η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους Εντέρου

Η 19η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για ...

Η παρουσία της νόσου Crohn και της ελκώδους κολίτιδας εντείνεται πλέον και στη χώρα μας

Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους Εντέρου. Πρόκειται για χρόνιες παθήσεις που προσβάλουν το γαστρεντερικό σύστημα και χαρακτηρίζονται από τη χρόνια φλεγμονή, ενώ συμπεριλαμβάνουν τη νόσο Crohn (Crohn’s Disease, CD) και την ελκώδη κολίτιδα (Ulcerative colitis, UC), που θα λέγαμε ότι είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Σε άρθρο της με τίτλο «Διατροφή και Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου» η Ευσταθία Παπαδά, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D.(cand) περιγράφει ποια είναι τα συμπτώματα της κάθε νόσου και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε σε περιόδους έξαρσης και ύφεσης των συμπτωμάτων ενώ δίνει και χρήσιμες διατροφικές πληροφορίες.

Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι χρόνιες παθήσεις που ταλαιπωρούν πολλούς ασθενείς. Όπως αναφέρει η κυρία Παπαδά, η νόσος Crohn (Crohn’s Disease, CD) και η ελκώδης κολίτιδα (Ulcerative colitis, UC), εμφανίζονται κυρίως μεταξύ της δεύτερης και τρίτης δεκαετίας της ζωής, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και μεταξύ των 55 και 65 ετών και νωρίτερα. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η νόσος χαρακτηρίζεται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Η CD και η UC μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά ωστόσο είναι δύο διαφορετικές παθολογίες. Η πρώτη μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε σημείο του γαστρεντερικού σωλήνα με τη φλεγμονή να εισβάλει στα βαθύτερα στρώματα του πεπτικού σωλήνα, ενώ η δεύτερη αφορά μόνο το παχύ έντερο και η φλεγμονή εκτείνεται μόνο στο βλενογόννο.

Η χρόνια φύση των Ιδιοπαθών Φλεγμονών νόσων του εντέρου - ΙΦΝΕ επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και την αποδοτικότητά τους στην εργασία. Επιπλέον, η τακτική παρακολούθηση από εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο, οι νοσηλείες, το χειρουργείο αλλά και η φαρμακευτική αγωγή αυξάνουν το κόστος για τη δημόσια υγεία χωρίς ωστόσο πολλές φορές η θεραπευτική αντιμετώπιση να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όσο για το που οφείλεται η εμφάνιση των ΙΦΝΕ, φαίνεται να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, καθώς γενετικοί, ανοσολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες οδηγούν σε ανεξέλεγκτη φλεγμονή που προκαλεί πλήθος γαστρεντερικών όσο και εξωεντερικών συμπτωμάτων. Κοινά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς περιλαμβάνουν τη ναυτία, τις διάρροιες (αιματηρές ή όχι), τους εμέτους, το κοιλιακό άλγος αλλά και άλλες επιπλοκές όπως την οστεοπόρωση, τα δερματικά προβλήματα, τις αρθραλγίες και τις ηπατοχολικές επιπλοκές.

Οι ΙΦΝΕ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε βόρειες χώρες όπως η Βόρεια Αμερική, η Σκανδιναβία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και νεότερα δεδομένα δείχνουν πως η παρουσία τους εντείνεται και σε νοτιότερες χώρες της Μεσογείου, όπως η χώρα μας.

Ολόκληρο το άρθρο παρακάτω:


https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/pathiseis-peptikoy/8389-diatrofi-kai-idiopathis-flegmonodis-nosos-tou-enterou

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being