Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ελεύθερος ο κλητήρας που είχε υπεξαιρέσει 400.000 ευρώ για ...γραμματόσημα από την ΔΕΥΑΠ Πάτρας– Ανοιχτό το σενάριο της ύπαρξης ατιμώρητων συνεργών

Ελεύθερος ο κλητήρας που είχε υπεξαιρέσε...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μετά από τρεισήμισι περίπου χρόνια- Μιλάει στο thebest.gr ο δικηγόρος του Βασίλης Μάρκου

Εκτός φυλακής είναι πλέον ο κλητήρας που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί το 2014 σε 16 χρόνια φυλάκισης για υπεξαίρεση 400.000 ευρώ από την ΔΕΥΑΠ Πάτρας. Η ποινή του μειώθηκε στο εφετείο τόσο όσο του επέτρεψε την έξοδό του από τον αναγκαστικό εγκλεισμό ενώ ο εισαγγελέας της έδρας σημείωσε το γεγονός ότι η προδικασία από την αρχή δεν υπήρξε αντάξια των περιστάσεων, παραδοχή που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είχε διαπράξει μόνος του την υπεξαίρεση, μένοντας λοιποί συνεργοί ατιμώρητοι.

Θυμίζουμε ότι το σκάνδαλο ξεσκεπάστηκε όταν διαπιστώθηκε τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στην ανάγκη της υπηρεσίας για γραμματόσημα σε σχέση με αυτά που τελικά είχαν αγοραστεί.

Ο κλητήρας καταδικάστηκε ότι έπαιρνε χρήματα από την υπηρεσία προκειμένου να αγοράζει γραμματόσημα για την αλληλογραφία της ΔΕΥΑΠ και εμφάνισε συνολικά δαπάνες για αγορά γραμματοσήμων ύψους 400.000 ευρώ. Δηλαδή η ΔΕΥΑΠ έδινε μία φορά την εβδομάδα 3.000 ευρώ για γραμματόσημα!!! Αυτό συνέβη 196 φορές μέσα σε τρία χρόνια από το 2001 έως το 2004.

H ΔΕΥΑΠ έδινε μία φορά την εβδομάδα 3.000 ευρώ για γραμματόσημα

 

Η αναγκαιότητα της υπηρεσίας για γραμματόσημα εξυπακούεται ότι δεν ήταν τόσο υψηλή, ενώ δεν υπήρχε και ταχυδρομικό κόστος αφού οι επιδόσεις των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ γίνονταν από υπάλληλο της υπηρεσίας. Όταν μάλιστα ο κλητήρας έλειπε από την υπηρεσία, οι αντικαταστάτες του έπαιρναν πολύ χαμηλότερα ποσά.

Για την υποτιθέμενη αγορά των γραμματοσήμων υπήρχαν αποδείξεις τις οποίες παρουσίαζε ο κλητήρας, ο οποίος ήταν αυτός που αναλάμβανε να τα προμηθευτεί. Όταν τελικά ξεκίνησαν οι έλεγχοι από τα ΕΛΤΑ οι υπογραφές που υπήρχαν σε αυτές δεν αναγνωρίστηκαν από κανέναν.

Βασικό ερώτημα στην όλη υπόθεση ήταν το πώς γίνεται ένας κλητήρας να καταφέρνει να παίρνει τόσο μεγάλα ποσά, τόσο εύκολα και χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ανάγκη στην υπηρεσία. 

Για την υποτιθέμενη αγορά των γραμματοσήμων υπήρχαν αποδείξεις

 

Όπως εξήγησε στο thebest.gr ο Βασίλης Μάρκου, δικηγόρος του κλητήρα, αυτεπαγγέλτως διορισθείς από το δικαστήριο: «Εν ολίγοις ξεκίνησε από την αρχή στραβά η δικαστηριακή διαδικασία. Για την υπόθεση αυτή έγινε διενεργήθηκε ΕΔΕ με υπεύθυνους τους ίδιους τους τυχόν εμπλεκόμενους, διεξήχθησαν γραφολογικές πραγματογνωμοσύνες από τους τελευταίους, οι οποίοι δεν είχαν επιπλέον τις γνώσεις της επιστήμης της γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης. Ως αποτέλεσμα και αυτού ασκήθηκαν λειψές ποινικές διώξεις ενώ υπήρξε και απουσία ουσιωδών μαρτύρων».

Η υπεράσπιση δε κατά την ακροαματική διαδικασία αναρωτήθηκε το εξής:

«Πώς θέλουν να μας πείσουν οι πιθανοί αυτουργοί αυτής της κομπίνας ότι λειτουργούσε η υπηρεσία εκείνο τον καιρό; Σαν μία γαλέρα με πλήρωμα κάποια μεταλλαγμένα ζόμπι τα οποία γνώριζαν αυτόματα τι ανάγκες είχε καθημερινά η υπηρεσία και τις εκτέλεσαν πρόχειρα χωρίς καμία εντολή. Επομένως το ότι είχαμε νερό εκείνη την περίοδο οφείλεται σε θαύμα».

Πώς είναι δυνατόν να μην υπέπεσε στην αντίληψη των προϊστάμενων της υπηρεσίας που ήταν υπεύθυνοι για τη διαχείριση τόσο μεγάλων ποσών, το τι συνέβαινε; Μάλιστα αυτή είναι η μοναδική περίπτωση εκταμίευσης μετρητών χωρίς να υπάρχει - ως όφειλε - γραπτή ή προφορική εντολή ή έστω κάποια συνεννόηση.

Πέντε μάρτυρες από τη ΔΕΥΑΠ υποστήριξαν ότι ο κανονισμός που έπρεπε να τηρείται από την εταιρεία δεν τηρήθηκε καθώς θα έπρεπε οι δαπάνες και οι πληρωμές της κάθε ημέρας να συμφωνούν με τα εισερχόμενα παραστατικά. «Παρόλα αυτά μια συνεννόηση εκ των προτέρων δεν ήταν δυνατόν να μην υπήρχε. Πώς όμως τότε εκταμιεύονταν τέτοια ποσά χωρίς ούτε τον στοιχειώδη προφορικό έλεγχο;» μας ανέφερε ο κ. Μάρκου, ο οποίος ενώπιον του δικαστηρίου έθεσε το εξής ερώτημα:

«Πώς ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε 194 φορές την ανάγκη υπαλλήλων του ΕΛΤΑ της Μαιζώνος να πάνε προς νερού τους ώστε να μπορέσει να υποκλέψει τη σφραγίδα;» Να σημειώσουμε μάλιστα ότι ο κατηγορούμενος επισκεπτόταν και τα δύο καταστήματα των ΕΛΤΑ, τόσο της Γούναρη όσο και το κεντρικό στην Μαιζώνος. 

Tο δικαστήριο έστω και εμμέσως δέχτηκε την ύπαρξη αμφιβολιών

 

Για την απόφαση του δικαστηρίου ο κ. Μάρκου πιστεύει ότι το δικαστήριο έστω και εμμέσως δέχτηκε την ύπαρξη αμφιβολιών για την τέλεση του αδικήματος αποκλειστικά από τον κατηγορούμενο ως αυτουργό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις