Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε νέα εποχή το Πατρινό SEATRAC- Θα βλέπουμε από το… σπίτι μας εάν η θάλασσα έχει κύμα ή τσούχτρες!

Σε νέα εποχή το Πατρινό SEATRAC- Θα βλέπ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Εξελίσσονται οι ράμπες που προσφέρουν πρόσβαση σε άτομα και κινητικά προβλήματα

Σε νέα εποχή μπαίνουν από φέτος το Καλοκαίρι οι γνωστές μας ράμπες SEATRAC που επιτρέπουν την πρόσβαση στη θάλασσα των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Η εποχή αυτή θα μπορούσε ονομαστεί «τεχνητής νοημοσύνης» αφού για πρώτη φορά, για παράδειγμα όσοι ενδιαφέρονται να πάνε στην παραλία του Αγίου Βασιλείου για να κάνουν το μπάνιο τους θα έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν από πριν κατά πόσο η θάλασσα έχει κύματα ή ακόμα και τσούχτρες.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο thebest.gr ο εκ των συνιδρυτών της ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ Ιγνάτιος Φωτίου, που ανέπτυξε τις ράμπες πρόσβασης, πλέον το SEATRAC θα δίνει, σε όλους τους πολίτες, ζωντανά την εικόνα της παραλίας μέσω μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διαμορφώνεται. Έτσι καθένας θα έχει την ευκαιρία να αποφασίσει εάν η θάλασσα, από άποψη κυμάτων, είναι αρκετά καλή για εκείνον, ακόμα και να διακρίνει εάν τα νερά είναι καθαρά από μέδουσες.

«Στόχος μας είναι ο κόσμος να αποφασίσει από μόνος τους εάν αξίζει να πάει στην παραλία για μπάνιο ή όχι. Αυτή η καινοτομία θα είναι ένα σημαντικό τουριστικά εργαλείο για όλη την Ελλάδα. Βρισκόμαστε ακόμα σε φάση δοκιμών και πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο στάδιο της εφαρμογής με τη βοήθεια μιας άλλης εταιρείας που επίσης ξεκίνησε από την Πάτρα, της Irida Labs», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Φωτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές ράμπες του SEATRAC στο πέρασμα των χρόνων έχουν βελτιωθεί κι εκσυγχρονιστεί σημαντικά και έχουν συνδυαστεί με ειδικούς χώρους αποδυτηρίων και ντουζιέρες για άτομα με κινητικά προβλήματα ώστε να τους προσφέρετε μια συνολική εμπειρία απόλαυσης της θάλασσας.

Μάλιστα η νέα εποχή της «τεχνητής νοημοσύνης» για το  SEATRAC μπορεί να συνδυαστεί με την δυναμική του εξάπλωση σε όλη την Ελλάδα μέσω σχετικής δράσης του υπουργείου Οικονομίας για τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών που απευθύνεται σε Δήμου αλλά και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς τη βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα.

Συνοδευτικά, θα τοποθετούνται μη μόνιμες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι και ράμπες, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων, χώροι στάθμευσης για ΑμΕΑ και άλλα.

Στόχοι του προγράμματος είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, η μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο πόλο έλξης τουρισμού ΑμΕΑ και ωφελούμενοι θα είναι ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, έγκυες, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομίας, έως τις 18 Απριλίου είχαν υποβληθεί 46 προτάσεις από ισάριθμους δήμους, οι οποίες περιλαμβάνουν στην πλειονότητά τους 4 σημεία παρέμβασης - παραλίες.

 

 

Ωστόσο και χωρίς το εν λόγω πρόγραμμα που σίγουρα μπορεί να εκτοξεύσει των αριθμών των σημείων πρόσβασης των ΑμεΑ και όχι μόνο στη θάλασσα, τα SEATRAC επεκτείνονται τα προηγούμενα χρόνια σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην Πάτρα τα σημεία παραμένουν δύο σε Άγιος Βασίλειο και Πλαζ, ενώ αγνοείται η τύχη αρκετών από τις 10 υποδομές που είχε προμηθευτεί η Περιφέρεια. Σε άλλες περιοχές όμως αυξάνονται σημαντικά.

Ήδη στην Περιφέρεια Αττική έχουν φτάσει τις 17, η Ήπειρος είχε 2 και θα προσθέσει άλλες 3 φέτος, η Κρήτη είχε 4 και θα τοποθετήσει άλλες τόσες, στην Μύκονο δημιουργούνται οι πρώτες 3 πλήρως εξοπλισμένες παραλίες, στην Κύπρο υπήρχαν 4 υποδομές και προσθέτονται άλλες 3 (συν 2 ακόμα για του χρόνου), ενώ από πέρυσι το Πατρινό SEATRAC έχει φτάσει στη Νότια Ιταλία και από φέτος τοποθετείται άλλο ένα στο Μπάρι.

Εντυπωσιακές είναι και οι χρήσεις του SEATRAC που καταγράφονται κατά την θερινή περίοδο. Πέρυσι οι συνολικές χρήσεις από ΑμεΑ, εγκύους, ηλικιωμένους κ.α. άγγιξαν τις 13.000. Στις πιο δημοφιλείς παραλίες της χώρας ξεπερνούν τις 1.000 ανά σεζόν με την παραλία της Γλυφάδας να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με 2.000 χρήσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Το ρεκόρ χρήσεων σε μια παραλία μέσα στην ίδια ημέρα φθάνει στις 54. Ο κ. Φωτίου, που δηλώνει υπερήφανος για την εξέλιξη που έχουν πάρει τα πράματα και την χαρά που προσφέρουν στους συμπολίτες με κινητικά προβλήματα, εξηγεί ότι η βάση της εταιρείας παραμένει στην Πάτρα, το μεγαλύτερο μέρος του SEATRAC συνεχίζει να κατασκευάζεται στην αχαϊκή πρωτεύουσα με τη βοήθεια Πατρινών μηχανουργείων και προμηθευτών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις