Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Διάλεξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Harvard στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Διάλεξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ha...

Διάλεξη του αναπλ. καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας κ. Filippomaria Pontani

Στο πλαίσιο της μακρόχρονης και ιδιαίτερα γόνιμης συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) του Πανεπιστημίου Harvard, αύριο, Παρασκευή, 27 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του αναπλ. καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας κ. Filippomaria Pontani, με τίτλο: «Σαν τον παλιό στρατιώτη. Αυτουργία, σωφροσύνη και τιμή στις Ομηρικές ερμηνείες από την Αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση».

Η διάλεξη εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων Event Series 2018 του ΚΕΣ, η οποία έχει ως θέμα «Ηγεσία και Ανθρωπιστικές Αξίες» (Leadership and Humanism) και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλοπούλου, ο οποίος θα συμμετάσχει με ομιλία του στην καταληκτήρια εκδήλωση (Ναύπλιο, 8 Ιουνίου 2018).

Ο φετινός κύκλος ομιλιών έχει έναν ιδιαίτερο, επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται δέκα έτη από την έναρξη της επίσημης λειτουργίας του Κέντρου στο Ναύπλιο. Οι ομιλητές θα θέσουν ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των ηγεσιών και των ηγετών στην ανάγκη των ανθρώπων να ευημερούν ως φυσικές, διανοητικές και ηθικές οντότητες.

Η διάλεξη του κ. Pontani, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου (κτίριο Πρυτανείας, 1ος όροφος), ώρα 7.00 το απόγευμα, θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα και είναι ανοικτή στο κοινό. Αναλυτικά: https://kleos.chs.harvard.edu/?p=10157.

 

Σύνοψη της διάλεξης

Στα ομηρικά έπη ήρωες και βασιλιάδες κάνουν διάφορες υπηρεσίες μόνοι τους, από το μαγείρεμα μέχρι το καθάρισμα ρούχων. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε συχνά, από την αρχαιότητα και μετά, ως σημάδι του πρωτόγονου τρόπου ζωής εκείνης της εποχής, ή εναλλακτικά ως σημάδι της σωφροσύνης, της αρετής και της ηθικής ανωτερότητας των ηρώων, κάτι πολύ σπουδαίο στο πλαίσιο της ακατάλυτης παιδαγωγικής αξίας του Όμηρου στην εκπαίδευση. Μερικά ανέκδοτα έργα του Χριστόφορου Κοντολέοντα, ενός Έλληνα λόγιου που έζησε στη Ρώμη κατά το 16ο αιώνα, έχουν ακριβώς αυτό το θέμα και προκαλούν σκέψεις σχετικά με τον παραδειγματικό ρόλο του Όμηρου για τους ηγέτες.

 

Βιογραφικό σημείωμα του Filippomaria Pontani

Ο Filippomaria Pontani είναι αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας. Ασχολείται με τη χειρόγραφη παράδοση των αρχαίων και βυζαντινών συγγραφέων, με την εξηγητική παράδοση στον Όμηρο (εκδίδει αυτή την περίοδο τα αρχαία και μεσαιωνικά σχόλια για την Οδύσσεια), με την ιστορία της γραμματικής, της ρητορικής και της αλληγορίας, με την ερμηνεία ελληνικών και λατινικών λογοτεχνικών κειμένων (από τον Σιμωνίδη στον Καλλίμαχο και από τον Αισχύλο στον Βιργίλιο), με τους λόγιους του Βυζαντίου και της Αναγέννησης (από τον Ευστάθιο στον Πωλιτιανό), και με τη νέα ελληνική ποίηση και λογοτεχνία (από τον Ροίδη στον Καρυωτάκη και από τον Καζαντζάκη στον Βαγενά).


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις