Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αποκαλύπτοντας το μυστήριο από το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Αποκαλύπτοντας το μυστήριο από το Κουβού...

Εκδήλωση στην Σπάρτη

Στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Σπάρτη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Απριλίου η παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Αντωνία Μοροπούλου. Η κα Μοροπούλου ήταν η επικεφαλής της ομάδας του Πολυτεχνείου που ανέλαβε το μεγάλο αυτό εγχείρημα και η επιστημονικά υπεύθυνη του έργου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Ινστιτούτου Σπάρτης: Η κ. Α. Μοροπούλου  παρουσίασε όλες τις πτυχές του θέματος, το οποίο δεν ήταν  απλώς ένα ζήτημα τεχνικής αντιμετώπισης, αν σκεφθεί κανείς ότι μόνον για να δοθεί η άδεια επέμβασης χρειάστηκε να συμφωνήσουν οι προκαθήμενοι των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων, των φυλάκων του Παναγίου Τάφου. Η επιτυχία αυτή έρχεται μετά από 200 χρόνια και αναθέτει την εργασία και την προστασία του Παναγίου Τάφου στους έλληνες επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απόφαση που αποτελεί μεγάλη αναγνώριση  για την δουλειά του Πολυτεχνείου και ένδειξη μεγάλης εμπιστοσύνης στα πρόσωπα που στελέχωσαν την ομάδα της κ. Μοροπούλου.

Όπως τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ Ευστάθιος στον χαιρετισμό του , η κ. Μοροπούλου και όλοι οι συνεργάτες της είναι πραγματικά ευλογημένοι, διότι τους δόθηκε στην ζωή τους η ευκαιρία να εργαστούν στα άδυτα του μεγαλύτερου θρησκευτικού μνημείου της ανθρωπότητας και να αναλάβουν την διάσωσή του.

Η ιστορία του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου χρονολογείται από το 326 μΧ:

  • Αποκάλυψη και ανάδειξη ταφικού μνημείου την περίοδο του Μέγα Κωνσταντίνου (326 μ.Χ.)
  • Καταστροφή από τους Πέρσες (614 μ.Χ.) και ανοικοδόμηση από τον Πατριάρχη Μόδεστο
  • Καταστροφή των Αγίων Προσκυνημάτων από τον χαλίφη Hakem bi-Amr-Illah το 1009 μ.Χ. Ανοικοδόμηση από το βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΧ Μονομάχο ή/και Μιχαήλ Παμφλάγο (μέσα 11ου αιώνα)
  • Αναστηλωτική επέμβαση των Σταυροφόρων, ενσωματώνοντας όλα τα Προσκυνήματα κάτω από ένα οικοδόμημα (1099)
  • Αναστήλωση του Bonifacio da Ragusa το (1555)
  • Αναστήλωση από τον Κάλφα Κομνηνό (1809-10), μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1808

Το πρόγραμμα που υλοποίησε η ομάδα της κ. Α. Μοροπούλου υπήρξε πρωτοβουλία και κατέστη υλοποιήσιμο υπό τη διοίκηση της Μακαριώτητάς του, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου ΙΙΙ, ο οποίος, προσκάλεσε την Καθηγήτρια ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου (Μάρτιος 2015) και υπεγράφη Προγραμματική Συμφωνία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υλοποίηση της μελέτης «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης, Ενίσχυσης και Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου» με την κοινή συναίνεση των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων

Η κοινή συμφωνία και το Status Quo εξουσιοδότησε τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, σε διαρκή συνεργασία με τους προκαθήμενους των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων, των φυλάκων του Παναγίου Τάφου, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο ΙΙΙ, τον Κουστωδό της Αγίας Γης του Τάγματος των Φραγκισκανών, Pierbattista Pizzaballa (έως Μάιο 2016), σημερινό Λατίνο Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα, και Fransesco Patton (από Ιούνιο 2016), καθώς και τον Αρμένιο Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα, κ.κ. Nourhan Manougian, να συντονίζει όλες τις επιστημονικές, τεχνικές και διαχειριστικές δομές του έργου.

Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και ολοκληρώθηκε  τον Μάρτιο του 2017. Το συνολικό κόστος του τεράστιου αυτού έργου έφθασε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΡΑΧΟΥ, ΤΟΥ ΑΡΧΕΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Το έργο προβλήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το National Geographic Society και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ήταν παρόντα και βοήθησαν στην διάχυση στον κόσμο, κρίσιμων σταδίων του έργου, και συγκεκριμένα των κρίσιμων χρονικών σταθμών που ήταν :

- Ιούλιος 2016
Αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση ορθομαρμαρώσεων

- Οκτώβριος 2016
Άρση της ταφικής πλάκας

- Δεκέμβριος 2016
Ανάταση κολωνών, ομογενοποίηση δομικών
στρωμάτων και στερέωσης του Ιερού Βράχου μέσω της
έγχυσης συμβατώνενεμάτων

- Φεβρουάριος 2017
Απομάκρυνση σιδηρού κλωβού

- Μάρτιος 2017
Ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου

Όπως τόνισε η κ. Μοροπούλου: «Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ «ΜΙΛΑΕΙ» ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ»

Την εκδήλωση συντόνισε εκ των συνδιοργανωτών, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ. Αναστασία Κανελλοπούλου , ενώ  χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους  της  Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του  Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος του Τμήματος  Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, καθηγητής κ. Μάριος Παπαλουκάς και η καθηγήτρια της Νοσηλευτικής Κ. Μαρία Τσιρώνη και εκ μέρους του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Θεόδωρος Βερούτης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις