Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δίχτυα για την αντιμετώπιση των μεδουσών ζητούν από την Περιφέρεια οι επαγγελματίες στο Ρίο

Δίχτυα για την αντιμετώπιση των μεδουσών...

Στόχος να μην χαθεί ο χρόνος και οι καταστηματάρχες να ενεργήσουν όλοι μαζί για τη λύση του προβλήματος

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση επιχειρηματιών με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας στο Ταμ Τουμ στο Ρίο το απόγευμα της Δευτέρας 23 Απριλίου 2018 με κυρίαρχο θέμα συζήτησης αυτό με τις μέδουσες ενόψει της νέας καλοκαιρινής περιόδου. Όπως ανέφερε ο Σπύρος Στεργίου μιλώντας στο thebest.gr, την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία του ΣΚΕΑΝΑ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος και υποσχέθηκε να βρει κονδύλι ώστε να καλύψει η Περιφέρεια το κόστος μίας λύσης στο πρόβλημα όπως θα είναι η τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών στη θάλασσα.

Ήδη την Πέμπτη 26 Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί επίσημη πρόταση από τον ΣΚΕΑΝΑ στην Περιφέρεια για την τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών, για να υπάρχουν Εθελοντές Σαμαρείτες σε παραλίες που θα παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τσιμπήματος κάποιου λουόμενου από τσούχτρα/μέδουσα αλλά και συνάμα να γίνει μία καλύτερη ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική παραφιλολογία που παρατηρήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι.

Ακόμα στην πρόταση ο ΣΚΕΑΝΑ θα ζητήσει και αν θα είναι δυνατόν και παράκτια επιδότηση βυτίου λυμάτων ώστε να απαλυνθούν όσο το δυνατόν τα οικονομικά βάρη των επιχειρηματιών που πέρυσι την θερινή σαιζόν είδαν διαρροή της πελατείας τους λόγω των μεδουσών που άγγιξε και το 40%.

Η επίσκεψη βυτίου απομάκρυνσης λυμάτων κοστίζει σχεδόν 200 ευρώ τη φορά κι ένα κατάστημα εστίασης ενδεχομένως να φτάνει να ξοδεύει για το λόγο αυτό ακόμη και 500-600 ευρώ την εβδομάδα σε περιόδους αιχμής, όπως εξήγησε στο thebest.gr ο κ. Στεργίου.

Αναφορικά πάντα με τα προστατευτικά δίχτυα, στη συνάντηση είχε έρθει και μία γυναίκα εκπρόσωπος εταιρείας από την Αθήνα, η οποία και ενημέρωσε τους καταστηματάρχες για τη λύση αυτή που κατά 90% μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεδουσών. Ο κ. Στεργίου φάνηκε αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά, προσθέτοντας πως οι καταστηματάρχες είναι αποφασισμένοι να ενεργήσουν από κοινού όλοι μαζί. Βέβαια σε ότι έχει να κάνει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το θέμα κατ’ αρχάς είναι να βρεθεί τεχνικά ο τρόπος για την τοποθέτηση των διχτυών καθώς και το θέμα του χρόνου.

Δηλαδή το όλο θέμα αφού ψηφιστεί και εγκριθεί από το Περιφερειακό συμβούλιο να μην καθυστερήσει ο σχετικός διαγωνισμός και η όλη διαδικασία να τρέξει γρήγορα. Πάλι αν χαθεί ο χρόνος τουλάχιστον η ενέργεια και λύση αυτή να υλοποιηθεί οπωσδήποτε για το επόμενο καλοκαίρι.

 

 

Όπως μας εξήγησε ο κ. Στεργίου στην μελέτη - πρόταση που θα παραδώσουν, θα αναφέρουν στα πόσα μέτρα από την ακτή θα πρέπει να μπουν αυτά τα δίχτυα (π.χ. στο Δημοριρί που η θάλασσα είναι πιο ρηχή, στα 20 μέτρα ενώ στη Ροδινή που βαθαίνει πιο απότομα στα 5 μέτρα από την ακτή) αλλά και την συνολική χιλιομετρική απόσταση της ακτογραμμής (ουσιαστικά πρόκειται από το σημείο της Πλαζ - Καστελλοκάμπου έως την Παναγοπούλα).

Στην έκταση αυτή οι μαγαζάτορες εστίασης μπορεί και να προσεγγίζουν τους 400 με 500 που σημαίνει πάνω από 5.000 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Στη συνάντηση ακόμα αποφασίστηκε και η επίσκεψη στην Κτηματική υπηρεσία για το ζήτημα της έγκρισης τοποθέτησης ομπρελών θαλάσσης, άλλων εγκαταστάσεων όπως σκίαστρα, κ.α. και γενικότερα για την  νόμιμη χρήση του αιγιαλού κατά την θερινή περίοδο.

Τέλος να αναφέρουμε πως παρευρέθηκαν κοντά στους 30 επιχειρηματίες/καταστηματάρχες εστίασης στη συνάντηση αυτή στο Ρίο καθώς κι ένας εκπρόσωπος του βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη.

Οι φωτ. και το βίντεο από την ενημερωτική συνάντηση είναι του Γιάννη Πομώνη.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

*πρώτη ενημέρωση 23/4/2018

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις