Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ποιοι, πότε και πώς ψηφίζουν για τη νέα ΝΟΔΕ ΝΔ Αχαΐας – 12 ευρώ κοστίζει η συμμετοχή!!!

Ποιοι, πότε και πώς ψηφίζουν για τη νέα ...

Τι λένε στο thebest.gr Μαζαράκης και Νικολάου για το υψηλό κόστος συμμετοχής

Την Κυριακή 13 Μαΐου στήνονται κάλπες για την ανάδειξη  νέας Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Αχαΐας και Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες θα διεξαχθούν με τον νέο κανονισμό πανελλαδικής οργάνωσης, η οποία μεγαλώνει το σώμα εκλεκτόρων, σε σχέση με το παρελθόν.

Συγκεκριμένα θα εκλεγούν

Πρόεδροι των Νομαρχιακών Οργανώσεων (Ν.Ο.).

Μέλη των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟ.Δ.Ε.)

Πρόεδροι των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ.Τ.Ο.). ▪

Μέλη  των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών (ΔΗΜ.Τ.Ε.).

Ως γνωστόν μέχρι στιγμής την απόφασή τους να διεκδικήσουν την Προεδρία της ΝΟΔΕ Αχαΐας ΝΔ έχουν εκδηλώσει ο καρδιολόγος, απερχόμενος Πρόεδρος Ανδρέας Μαζαράκης  και ο ορθοπεδικός, δημοτικός σύμβουλος στην παράταξη του Κώστα Χριστόπουλου, Ανδρέας Νικολάου. Η επίσημη διαδικασία για την υποβολή υποψηφιοτήτων δεν έχει ανοίξει ακόμα.

Η διαδικασία των εκλογών θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, εκτός και κριθεί κατά τόπους, αναγκαία η παράταση, λόγω προσέλευσης.

Στην εκλογική διαδικασία για να συμμετάσχει κάποιος χρειάζεται προηγουμένως να έχει την κάρτα μέλους  της ΝΔ ή να αιτηθεί τη χορήγησή της. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει  και οι δύο κατηγορίες  να είναι ταμειακώς εντάξει  και να πληρώσουν 12 ευρώ,  αν πρόκειται για συνδρομή ενός έτους.

Όπως αναφέρει  η εγκύκλιος «κατά τις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές, δικαίωμα εκλέγειν για την εκλογή του Προέδρου της Ν.Ο., των μελών της ΝΟ.Δ.Ε., του Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο. και των μελών της 5 ΔΗΜ.Τ.Ε., έχουν με βάση το Καταστατικό του Κόμματος και τον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης, τα μέλη του Κόμματος που έχουν καταβάλει την καθορισμένη ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2018, ύψους δώδεκα ευρώ (12,00 €). Όσοι δεν έχουν καταβάλει την οικονομική συνδρομή του έτους 2018, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση κάρτας μέλους,

α) έως τις 10.04.2018, εφόσον εξοφλήσουν το ποσό της οικονομικής συνδρομής με αντικαταβολή ή

β) έως τις 04.05.2018, εφόσον εξοφλήσουν το ποσό της οικονομικής συνδρομής ηλεκτρονικά.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν είναι η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης, που θα συνταχθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Κόμματος, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 4 της Εγκυκλίου αυτής».

Προβληματισμός για το κόστος συμμετοχής

Ενώ δεν πρόκειται για έκτακτο εκλογικό «χαράτσι» η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές στοιχίζει τουλάχιστον 12 ευρώ αν πρόκειται για συνδρομή ενός έτους. Η κάρτα μέλους διάρκειας δύο ετών κοστίζει 22  ευρώ και διάρκειας τριών ετών, 30 ευρώ.

Αποδέκτες προβληματισμών και δυσκολίας καταβολής του ποσού έχουν γίνει οι δύο ενδιαφερόμενοι για τη θέση του Προέδρου της ΝΟΔΕ Αχαΐας.

Ο Ανδρέας Νικολάου επεσήμανε στο thebest.gr ότι υπάρχουν άτομα που θέλουν να ψηφίσουν αλλά τους δυσκολεύει η καταβολή των 12 ευρώ, με το πρόβλημα να μεγαλώνει και να απασχολεί περισσότερο τα μέλη της ίδιας οικογένειας που θέλουν να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες. Μάλιστα ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι θα έπρεπε να έχει υπάρξει πρόβλεψη για ανέργους και άλλες κοινωνικές ομάδες, ώστε να μην πληρώνουν.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας Ανδρέας Μαζαράκης δηλώνει ότι και ο ίδιος έχει αντιληφθεί τη δυσκολία που δημιουργεί σε κάποιους και δη οικογένειες, το κόστος της εγγραφής στο μητρώο μελών. Προσθέτει ότι έχει στείλει σχετικές προτάσεις στα Κεντρικά,  για απαλλαγή από το κόστος ή της διαμόρφωσής του σε συμβολικό επίπεδο, για άνεργους, μέλη οικογενειών κλπ., οι οποίες θα υποβληθούν σε επεξεργασία, για επόμενες εκλογικές διαδικασίες.

Ωστόσο διαπιστώνει ενδιαφέρον και τονίζει ότι « ζητούμενο για μας είναι να έχουμε συμμετοχή».

Σταυροί προτίμησης και κάλπες

Στις εκλογικές διαδικασίες, στις οποίες αναφέρεται η Εγκύκλιος αυτή, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης που μπορεί να θέσει ο ψηφοφόρος στο ψηφοδέλτιο καθορίζεται ως εξής

Για την εκλογή του Προέδρου της Ν.Ο., μόνον ένα (1) σταυρό προτίμησης

Για την εκλογή των μελών των ΝΟ.Δ.Ε., έως και τρεις (3) σταυρούς προτίμησης.

Για την εκλογή του Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο., μόνον ένα (1) σταυρό προτίμησης.

Για την εκλογή των μελών των ΔΗΜ.Τ.Ε., έως και τρεις (3) σταυρούς προτίμησης.

Για τις τέσσερις (4) παραπάνω εκλογές θα υπάρχουν δύο κάλπες και δύο ψηφοδέλτια, μία (1) κάλπη και ένα (1) ψηφοδέλτιο για την εκλογή Προέδρου Ν.Ο. και μελών ΝΟ.Δ.Ε. και μία (1) κάλπη και ένα (1) ψηφοδέλτιο για την εκλογή Προέδρου ΔΗΜ.Τ.Ο. και μελών ΔΗΜ.Τ.Ε. και θα συνταχθούν από την ΔΗΜ.ΕΦ.Ε., τέσσερα (4) ξεχωριστά πρακτικά εκλογής.

 

Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για Προδρία ΝΟΔΕ

Η δήλωση υποψηφιότητας για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο. υποβάλλεται στην αρμόδια Ν.ΕΦ.Ε., εγγράφως και επί αποδείξει, από την 10:00 το πρωί της Τετάρτης, 25 Απριλίου 2018 έως τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, 27 Απριλίου 2018.

Η κάθε υποψηφιότητα πρέπει να συνοδεύεται και  από τις υπογραφές τριάντα (30) μελών του Κόμματος του αντίστοιχου Νομού.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΔΗΜΤΟ θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση υποψηφιότητας από τη δήλωση υποστήριξης 20 μελών της τοπικής του κόμματος.

Ο ψηφοφόρος που προσέρχεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα παραδίδει προσωρινά στη ΔΗΜ.ΕΦ.Ε. την ταυτότητά του. Αν ο ψηφοφόρος δεν βρίσκεται εγγεγραμμένος στον συγκεκριμένο εκλογικό κατάλογο, η ΔΗΜ.ΕΦ.Ε. δεν του επιτρέπει να ψηφίσει.

Ανακήρυξη υποψηφίων

Το αργότερο στις 8 μ.μ. της Παρασκευής, 27 Απριλίου , η Ν.ΕΦ.Ε. και οι ΔΗΜ.ΕΦ.Ε. που υπάγονται στην οικεία Νομαρχιακή Οργάνωση αναρτούν σε εμφανές σημείο των γραφείων της Νομαρχιακής Οργάνωσης και της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης αντίστοιχα, κατάσταση, στην οποία αναγράφονται, με απόλυτη αλφαβητική σειρά, τα στοιχεία των υποψηφίων Προέδρων και κατάσταση στην οποία αναγράφονται, με απόλυτη αλφαβητική σειρά, τα ο στοιχεία των υποψηφίων μελών της ΝΟ.Δ.Ε., τις υποψηφιότητες των οποίων ενέκρινε. Από την ανάρτηση της κατάστασης και μέχρι την 19:00 ώρα του Σαββάτου, 28 Απριλίου 2018, κάθε μέλος της Νομαρχιακής Οργάνωσης που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει ενώπιον της Ν.ΕΦ.Ε. ένσταση κατά της υποψηφιότητας οποιουδήποτε υποψηφίου. Οι ενστάσεις υποβάλλονται μόνο εγγράφως και ενυπογράφως.

Πότε πάμε σε β΄ Κυριακή και πότε σε κλήρωση

Ως Πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης εκλέγεται ο υποψήφιος που πλειοψήφησε, εφ’ όσον έλαβε σταυρό προτίμησης σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο προς το 40% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Σε διαφορετική περίπτωση, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, την επομένη Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, εάν ισοψηφήσουν δύο υποψήφιοι στην πρώτη θέση, έχοντας λάβει ποσοστό τουλάχιστον ίσο προς το 40% των εγκύρων ψηφοδελτίων, διεξάγεται αμέσως κλήρωση και ο νικητής εκλέγεται ως Πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις