Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τιμήθηκαν οι νεκροί της Βότση -Το τρομοκρατικό χτύπημα που ταρακούνησε την Πάτρα το 1991 - Το χρονικό - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

 Τιμήθηκαν οι νεκροί της Βότση -Το τρομο...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Πέρασαν 27 χρόνια

Είκοσι επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη φονική έκρηξη βόμβας, στην οδό Βότση της Πάτρας στις 19 Απριλίου του 1991. Οι συγγενείς των θυμάτων εκείνης της μαύρης ημέρας για την αχαϊκή πρωτεύουσα ήταν και σήμερα εκεί. Βουβοι, ωστόσο έχοντας τόσα πολλά να πουν. Κάποιοι που έζησαν από κοντά εκείνα τα τραγικά λεπτά μετά τη φονική έκρηξη, περιέγραψαν στο thebest.gr τις δύσκολες στιγμές, ενώ κάποιοι άλλοι, στάθηκαν στο γεγονός της μικρής προσέλευσης και της μνήμης που ξεθωριάζει ενώ θα έπρεπε να συντηρείται για να παραδειγματίζει και να αποτρέπει.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα το πρωί τελεσθηκε μνημόσυνο στη διασταύρωση της Βότσης, με την Όθωνος Αμαλίας, απέναντι από το κτίριο του Βρετανικού Υποπροξενείου, όπου έχει ανεγερθεί από το δήμο Πατρέων μνημείο, για τα θύματα της έκρηξης.

Ο Σπύρος Βέρροιος ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο σημείο. Βρήκε τον μοναδικό επιζώντα, τον Δημήτρη Ζαρκαδάκη, ενώ μετέφερε στα χέρια του αρκετούς νεκρούς μέσα από τα χαλάσματα.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, παρέστη ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΗΚΟΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Κατά την έκρηξη της βόμβας, η οποία προοριζόταν για τρομοκρατικό χτύπημα στο Βρετανικό Υποπροξενείο, την 19ηΑπριλίου 1991, έξι αθώοι Πατρινοί βρήκαν τραγικό θάνατο. Πρόκειται για τους Γιώργο Παπασωτηρόπουλο 58 χρόνων, Βασίλη Κυριακόπουλο 53 χρόνων, Γιάννη Καυκά 25 χρόνων, Όλγα Σταγγαλινού 25 χρόνων, Δημήτρη Σεϊτανίδη 23 χρόνων, και Γεωργία Βέρρα 24 χρόνων.

Ήταν το πρωί της 19ης Απριλίου του 1991, όταν στην πόλη της Πάτρας ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Περαστικοί γύρω από τη Βότση και οι επαγγελματίες της περιοχής, έψαχναν αναστατωμένοι να δουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Στην οδό Βότση, όλα είχαν καλυφθεί από ένα σύννεφο καπνού.

Οπως διαπιστώθηκε μετά από έρευνες, ο  26χρονος παλαιστίνιος τρομοκράτης Ιμπραήμ Χασικέχ, μετέφερε μια βόμβα ώστε να την τοποθετήσει στο βρετανικό προξενείο που βρίσκεται στην ίδια οδό. Μόλις αντελήφθη πως έξω από το προξενείο υπήρχε κόσμος και θα κινούσε υποψίες μετάνιωσε και αποφάσισε μαζί με έναν ακόμη παλαιστίνιο συνεργό του να αλλάξουν την προγραμματισμένη ώρα έκρηξης της βόμβας.

Ο Ιμπραήμ Χασικέχ μπήκε στην πολυκατοικία με το νούμερο 14 και προσπάθησε να αλλάξει την ώρα. Έκανε όμως κάποιο λάθος και ενεργοποίησε τη βόμβα και τα 11 κιλά δυναμίτη εξερράγησαν μέσα στο κτίριο. Ο Χασικέχ διαμελίστηκε. Μαζί του βρήκαν το θάνατο άλλοι έξι αθώοι άνθρωποι.

Ο εσωτερικός τοίχος της πολυκατοικίας γκρεμίστηκε από το ωστικό κύμα ενώ από τα άτομα που βρίσκονταν στα γραφεία του ισογείου μόνο ένας γλίτωσε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις