Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΡΕΑΛ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ CUBE, ΣΠΕΥΣΤΕ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ελευθερία και απλοικότητα

Μην παραλείψετε να περάσετε από τη γκαλερί Cube της Μιαούλη η οποία θα φιλοξενεί ως τα μέσα Μαίου την έκθεση «Εσωτερική πτήση» του γνωστού συμπολίτη εικαστικού Κώστα Παναγιωτακόπουλου. Δείτε δημιουργίες μικτής τεχνικής, σαν φαντασιακούς τόπους μνήμης και ονείρου, σε μια πολυχρωμία που πραγματικά μαγνητίζει με την αισιόδοξη έντασή της.

Μιλώντας με τον καλλιτέχνη, αντιλαμβάνεσαι πως η έκθεση είναι η φυσική κατάληξη μιας ξεκάθαρα προσωπικής διαδρομής. Εκθέτει με τον κατάδικό του μορφοπλαστικό τρόπο- τον «παρανοικά» παραστατικό αλλά και ανεικονικό ταυτόχρονα-  βιώματα, αισθήσεις και εσωτερικούς διαλόγους. Εδώ ενσωματώνει κομμάτια από τη νιότη του με τις παλιές αλάνες,  το τσίρκο και το λουναπάρκ, το τεχνικολόρ την Κυριακή το απόγευμα, τα κλασσικά εικονογραφημένα, τα καλοκαίρια, τη θάλασσα.  Και όλα αυτά τα θυμάται «εμπράκτως» με γλύκα και αγάπη, σαν φυγή από τη σημερινή μουντή πραγματικότητα.  Μετά από σπουδές στη Νομική Αθηνών και αποφοίτηση ως αριστούχος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Φλωρεντίας, ο Κώστας Παναγιωτακόπουλος επέλεξε να διδάσκει εικαστικά στη μέση εκπαίδευση παράλληλα με τη ζωγραφική του πορεία. Εχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βρετανία, Σκωτία, Ιταλία και τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται και εκθέτει σταθερά στην Cube της Λιάνας Ζωζά. Με αφορμή την τέταρτη έκθεσή του στη γνώριμη αίθουσα της Μιαούλη μίλησε στο thebestVIEW:

Πού μας «ταξιδεύουν» τα νέα σου έργα;

Είναι τόποι μνήμης από τη ζωή μου και την πόλη μου, με μια ιδιαίτερη «γλώσσα» και «γραμματική» στην έκφραση. Θα έλεγα πως ο θεατής βλέπει διάφορα παιχνίδια, παραμορφώσεις και περίεργες προοπτικές καθώς το αποτέλεσμα είναι ονειρικό και σουρεάλ. Δεν έχουν μπει τίτλοι για να εισπράξει ο καθένας ό,τι θέλει από τα έργα. Εγώ άλλωστε δεν ζωγραφίζω με συγκεκριμένη πρόθεση, λειτουργώ μέσα σε ένα πήγαιν’ έλα ιδεών και δουλεύω εντελώς συνειρμικά.

Ποιες είναι οι καταβολές της εικαστικής σου δουλειάς;

Νομίζω πως ανέκαθεν πάσχιζα να αποδεσμευτώ από τον ακαδημαικό, παραδοσιακό τρόπο απεικόνισης. Ηθελα να ξανακερδίσω μια απλοικότητα, μια ναίφ ταυτότητα μακριά από μανιέρες. Και ευτυχώς η σχολή μου στη Φλωρεντία, σε ωθούσε να εκφραστείς εντελώς ελεύθερα, αντίθετα από αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Εδώ ωθούν τα παιδιά να σχεδιάσουν με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν αρνούμαι βέβαια πως υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι εικαστικοί που με συγκινούν πάντα: Ματίς, Κλε, Ντε Κίρικο, Σεζάν.

Ποια υλικά χρησιμοποιείς;

Πέρα από κάποιες μικρές κατασκευές μικτής τεχνικής δούλεψα με ακρυλικά σε τελάρο και τέμπερες σε ακουαρέλες. Ισως σήμερα ο τρόπος μου να φαίνεται κάπως παραδοσιακός και παρωχημένος, αλλά πιστεύω πως η παραστατική ζωγραφική παραμένει σταθερή αξία αναφοράς που αντιπροσωπεύει κάτι βαθύτερο, πρέπει να υπάρχει δηλαδή ταλέντο από πίσω. Στις άλλες καινούριες μορφές τέχνης υπερισχύουν ο εντυπωσιασμός, το εφυιολόγημα, η σύλληψη, η άποψη για την πραγματικότητα. Τα παρακολουθώ βέβαια όλ’ αυτά αλλά δεν συμμετέχω, θα ήμουν ψεύτικος αν το επιχειρούσα.

Απολαμβάνεις αυτή την πολυφωνία που επικρατεί διεθνές στην τέχνη;

Ζούμε σε μια κοινωνία ατομιστική, σχεδόν αυτιστική. Δεν κυριαρχούν πια τα μεγάλα σύνολα στην τέχνη, οπότε η κατάσταση είναι χαοτική, κάνει δηλαδή ο καθένας ό,τι θέλει. Τουλάχιστον όμως σήμερα το διαδίκτυο μας δίνει την ευχέρεια να ερχόμαστε κοντά σε οτιδήποτε καινούριο γεννιέται. Λόγω αυτής της πληροφόρησης, τα νέα παιδιά είναι πιο κοντά στην τέχνη απ’ ότι παλιότερα.

Πώς βλέπεις το εικαστικό γίγνεσθαι στην πόλη; Η Πινακοθήκη έχει αδρανήσει, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και σαφής στόχος στο χώρο σου.

Σίγουρα το έδαφος δεν είναι γόνιμο για έναν δημιουργό. Δεν αξίζει αυτό στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και αυτό με στενοχωρεί. Διαπιστώνω όμως και στην Αθήνα ατολμία, αναπαραγωγές και ανακυκλώσεις λόγω έλλειψης ιδεών, ανησυχίας και ανασφάλειας. Εχω οπότε επιλέξει μια μοναχική διαδρομή, όσο κι αν αυτό ακούγεται εγωιστικό και με καλύπτει απόλυτα η συνεργασία με την Cube.

 

 

*Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00

Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 14.00

Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View