Έρευνα: Μειώθηκαν οριακά τα νέα "λουκέτα" στην Πάτρα - Οι δρόμοι με ρεκόρ κλειστών καταστημάτων

Αγορά

Τι κατέγραψε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

01/05/2018 11:40

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε ακόμα
Δυο μήνες αφαίρεση διπλώματος και άδειας για οδήγηση χωρίς ζώνη ή κράνος- Της κακομοίρας στην Τροχαία Πατρών από διαμαρτυρόμενους...
Δέκα νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες στην επίθεση με νοικιασμένο βαν στο Τορόντο
Κ. Πελετίδης: Καταδικάζουμε την επίθεση στη Συρία
Έρευνα: Μειώθηκαν οριακά τα νέα "λουκέτα" στην Πάτρα - Οι δρόμοι με ρεκόρ κλειστών καταστημάτων Τι κατέγραψε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου
 

Μία μικρή μείωση των λουκέτων στην αγορά της Πάτρας παρατηρείται το τελευταίο εξάμηνο (Σεπτέμβριος του 2017 ως Μάρτιο του 2018), σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ. Μία αποτύπωση στις μεταβολές που συντελούνται στη δομή και τη σύνθεση της επιχειρηματικότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κάνει με την έρευνα του το INEMY της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Ρώρος, ανέφερε στο thebest.gr: «Μειδιάμε δεν χαμογελάμε. Υπάρχει μια αναστροφή της οικονομίας, ωστόσο θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να επανέλθουμε στα επίπεδα πριν την κρίση, που όλοι οι δρόμοι στο κέντρο και τις συνοικίες ήταν γεμάτα καταστήματα. Συνήθως αργούν να φανούν τα αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, αλλά διαφαίνεται μια αχτίδα φωτός.

Στις εξαμηνιαίες αναλυτικές εκθέσεις των αποτελεσμάτων που εκδίδει η ΕΣΕΕ, η ανάλυση των δεδομένων είναι εκτενής και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων προς το σύνολο των επαγγελματικών στεγών, στη χωρική διάσταση των κλειστών καταστημάτων, καθώς και στην ανάδειξη χωρικών συγκεντρώσεων ομοειδών επιχειρήσεων που δημιουργούν επιμέρους εμπορικές πιάτσες.

Η έρευνα πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση στο κέντρο της Αθήνας, στον εμπορικό κέντρο του Πειραιά και σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής. Συγκεκριμένα, σε τέσσερις τοπικές αγορές των βορείων προαστίων, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά και στη Ν. Ιωνία.

Επίσης, πραγματοποιείται στα δυτικά προάστια στο Περιστέρι και στα νότια προάστια στη Γλυφάδα και στην Καλλιθέα. Εκτός των περιοχών της Αττικής, πραγματοποιούνται καταγραφές στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ: Παρατηρείται, για το σύνολο των αγορών, οριακή αποκλιμάκωση των λουκέτων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (-0,41%).

Μικρές μειώσεις σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, στα όρια της σταθεροποίησης, των λουκέτων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Πειραιά (-0,3%, -0,2% και -0,3% αντίστοιχα).

Καταγράφεται οριακή ενίσχυση της εστίασης και υποχώρηση του λιανικού εμπορίου υπόδησης και των λοιπών κλάδων δραστηριότητας αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τα εξής:

«Το τελευταίο εξάμηνο δεν βλέπουμε νέα «λουκέτα», αλλά ούτε και νέα εμπορικά καταστήματα στις αγορές των μεγάλων πόλεων. Από τις αρχές του έτους, έχουμε επισημάνει και διαπιστώσει την οριακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και επιδόσεων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της 12ης σε σειρά καταγραφής των επαγγελματικών στεγών σε εμπορικά κέντρα των πόλεών μας, συνηγορούν υπέρ αυτής της διαπίστωσης.

Το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να έφτασε στο χαμηλότερο μνημονιακό ποσοστό (24,9%) από την έναρξη της κρίσης, ενώ στο σύνολο των καταγραφών τα «λουκέτα» παρουσίασαν σημαντική μείωση, χωρίς όμως αυτό να μας ικανοποιεί, αφού 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα συνεχίζει να παραμένει κλειστό.

Είναι φανερό, ότι, οι επιχειρήσεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να επιστρέψει η αγορά στην κανονικότητα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις είναι πολύ κρίσιμο να χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και διάρκεια, ώστε να μετουσιωθούν σε δημιουργία νέων επιχειρήσεων και εμπορικών καταστημάτων».

Στην απογραφή της επιχειρηματικότητας βασικών εμπορικών αγορών καταγράφονται στην Πάτρα, τον Σεπτέμβριο 2017, 1.263 ισόγεια που είναι επαγγελματικές στέγες. Τα ανοιχτά καταστήματα είναι 380 ενώ τα κλειστά 1.643.

Στην Πάτρα παρατηρείται:

Σημαντική αύξηση των κλειστών επιχειρήσεων. Αντίστροφή της τάσης μείωσης που παρατηρήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο.

Σημαντική μείωση του κλάδου του λιανικού εμπορίου ειδών υπόδησης και άλλου λιανικού εμπορίου (- 0,53 και – ο,51% σε σε σχέση με το προηγούμενο έτος)

Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της παρουσίας των λοιπών κλάδων (0,78%) που αφορούν κυρίως τους κλάδους παροχής υπηρεσιών.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα σχετικά με την αναλογία ανοιχτών και κλειστών επιχειρήσεων για το Σεπτέμβριο 2017 βλέπουμε ότι το 42.9% είναι κλειστά και το 57, 1 % είναι ανοιχτά.

Στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Πάτρας, στο 10% του συνόλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας του δρόμου, έχουμε

2 κλειστά και 8 ανοιχτά μαγαζιά στην Κορίνθου.

2 κλειστά και 8 ανοιχτά μαγαζιά στην Κανακάρη.

0 κλειστά και 10 ανοιχτά μαγαζιά στη Ρ. Φεραίου.

5 κλειστά και 5 ανοιχτά μαγαζιά στην Καραϊσκάκη.

1 κλειστό και 9 ανοιχτά μαγαζιά στη Μαιζώνος.

Οι κλειστές επιχειρήσεις της Πάτρας, μετά τη σημαντική μείωση που σημείωσαν κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2016-Μάρτιος 2017, ακολουθούν και πάλι αύξηση (0,56%) και επανέρχονται στα επίπεδα στου Σεπτεμβρίου του 2015.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η διαχρονική εξέλιξη της αναλογίας των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικές οδούς της εμπορικής αγοράς, στο κέντρο της Πάτρας.

Η Αράτου, η Αγίου Ανδρέου, η Βότση, η Καραϊσκάκη και η Φιλοποίμενος είναι οι δρόμοι που διαχρονικά έχουν τα υψηλοτέρα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η ποσοστιαία συμμετοχή κλάδου στο σύνολο της ενεργής επιχειρηματικότητας της εμπορικής αγοράς.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 01/05/2018 11:40

Τυπώθηκε: 19/01/2019 19:12

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/483315

thebest.gr © 2019


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γέμισε πλαστά 100ευρα και 50ευρα η αγορά της Πάτρας - Τα "sos" από την αστυνομία για να καταλάβετε την απάτη... Γέμισε πλαστά 100ευρα και 50ευρα η αγορά της Πάτρας - Τα "sos" από την αστυνομία για να καταλάβετε την απάτη...
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 58χρονου Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 58χρονου Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου
Κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας! Δείτε όλα τα στιγμιότυπα από την οικογένεια του thebest  Κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας! Δείτε όλα τα στιγμιότυπα από την οικογένεια του thebest
Θλίψη στο Πετρωτό Πατρών για τον θάνατο του Νίκου Δούβρη Θλίψη στο Πετρωτό Πατρών για τον θάνατο του Νίκου Δούβρη
Πάτρα: Κηδεύεται την Κυριακή ο Σπύρος Στρατογιάννης, ενάμιση μήνα μετά το θάνατό του στη μακρινή Γκάνα Πάτρα: Κηδεύεται την Κυριακή ο Σπύρος Στρατογιάννης, ενάμιση μήνα μετά το θάνατό του στη μακρινή Γκάνα
Πάτρα: Οικογένεια καλείται να πληρώσει για δέμα από τις ΗΠΑ δασμούς ίσους με το 1/3 της αξίας του Πάτρα: Οικογένεια καλείται να πληρώσει για δέμα από τις ΗΠΑ δασμούς ίσους με το 1/3 της αξίας του
Το γλυπτό της, την σκότωνε αργά και βασανιστικά για 15 χρόνια Το γλυπτό της, την σκότωνε αργά και βασανιστικά για 15 χρόνια
Πάτρα: Κάηκαν υπολογιστές και γραφεία στο κτίριο των Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ Πάτρα: Κάηκαν υπολογιστές και γραφεία στο κτίριο των Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019
Χώρισε μετά από 30 χρόνια η Ταμίλα Κουλίεβα –«Είχα έρθει στην Ελλάδα ως ερωτική μετανάστρια» Χώρισε μετά από 30 χρόνια η Ταμίλα Κουλίεβα –«Είχα έρθει στην Ελλάδα ως ερωτική μετανάστρια»