Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έρχονται καύσωνες, άνοδος της θάλασσας και καταστροφικές καταιγίδες; Ο καθηγητής του ΑΕΙ Πατρών Αθ. Αργυρίου μιλά στο thebest.gr

Έρχονται καύσωνες, άνοδος της θάλασσας κ...
Χριστακόπουλος Θάνος

ΔΕΙΤΕ τι μας περιμένει εάν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα

Παρατεταμένους καύσωνες, σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, περιορισμένες σε αριθμό ημερών αλλά κατά πολύ εντονότερες βροχοπτώσεις, αύξηση της εμφάνισης τυφώνων, ακόμα και ολοκληρωτική εξαφάνιση των πόλων, προβλέπει το εφιαλτικό σενάριο των επιπτώσεων που θα φέρουν οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη τα επόμενα 50-60 χρόνια.

Βέβαια, όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου οι πρώτες συνέπειες των αλλαγών αυτών είναι ήδη εδώ και τις ζήσαμε στις πρόσφατες πλημμύρες της Μάνδρας, της Αιτωλοακαρνανίας κ.α., ενώ τις βιώνουν καθημερινά με την σταδιακή αλλά σταθερή άνοδο της θερμοκρασίας. Όπως επισημαίνει ο κύριος Αργυρίου οι βασικές αναμενόμενες επιπτώσεις από το χειρότερο εκ των δύο σεναρίων που έχουν λάβει υπόψη τους οι επιστήμονες είναι:

α) Συνέχιση της κλιματικής αλλαγής, τόσο κατά τον 21ο όσο και κατά τον 22ο αιώνα.

β) Αύξηση της θερμοκρασίας.

γ) Μείωση της περιόδου εμφάνισης παγετού και διεύρυνση της καλλιεργητικής περιόδου.

δ) Μεταβολή των βροχοπτώσεων, τόσο αθροιστικά, όσο και στη συχνότητα εμφάνισης.

ε) Περισσότερες περίοδοι ξηρασίας και καυσώνων.

στ) Άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

ζ) Ενδεχόμενη πλήρης εξαφάνιση των πάγων στην Αρκτική.

η) Αύξηση του αριθμού και της συχνότητας εμφάνισης των τυφώνων.

Σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν θα εκδηλωθούν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη με την ίδια ένταση και τρόπο.

Ανάλογα με το σενάριο τελικά που θα εξελιχθεί (εξαρτάται εάν η διεθνής κοινότητα θα πάρει εγκαίρως μέτρα), η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ξεκινάει από τα 20 εκατοστά και φθάνει μέχρι τα 2 μέτρα ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος κυμαίνεται από 3,5 έως και 4 βαθμούς Κελσίου. Η δε μείωση των βροχοπτώσεων εκτιμάται ότι θα κινηθεί από το 5% έως το 9% αλλά με ταυτόχρονη αύξηση της ραγδαιότητάς τους.

Πάντως τα πρώτα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 σπάσαμε κάποια ρεκόρ καθώς σχεδόν κάθε μήνα οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από τον 19ο αιώνα, από τότε δηλαδή που υπάρχουν συστηματικές μετρήσεις.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι πριν από περίπου 20 χρόνια στην ατμόσφαιρα υπήρχαν περίπου στα 350 μέρη άνθρακα ανά εκατομμύριο, τώρα τείνουμε να φτάσουμε στα 400. Το ήπιο σενάριο προβλέπει συγκεντρώσεις στα 550 και το χειρότερο στα 650, άρα και ο ρυθμός των μεταβολών θα είναι ταχύτερος. Αυτές οι κλιματικές αλλαγές όμως ποιους τομείς της καθημερινότητα των πολιτών και των επαγγελματιών μπορούν να επηρεάσουν και με ποιον τρόπο.

«Θα επηρεαστούν όλοι οι τομείς και οι δραστηριότητες, οι οποίες εξαρτώνται από τον καιρό και το κλίμα. Στη χώρα μας είναι πιθανό π.χ. να ελαττωθεί η περίοδος λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, αλλά να διευρυνθεί η θερινή τουριστική περίοδος. Θα μειωθούν οι δαπάνες θέρμανσης των κτιρίων, αλλά θα υπάρξει αύξηση των δαπανών για κλιματισμό, αφού η θερμή περίοδος θα διευρυνθεί», απαντά ο κ. Αργυρίου.

Είναι όμως η κατάσταση μη αναστρέψιμη ή εάν η παγκόσμια κοινότητα λάβει κάποια μέτρα θα μπορούμε να βλέπουμε το αύριο με μεγαλύτερη αισιοδοξία. «Ασφαλώς και είναι αναστρέψιμη η κατάσταση και ήδη έχουν γίνει, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ σημαντικά βήματα. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 20% περίπου από το 1995 έως το 2015. Όμως απαιτείται διαρκής και χωρίς εφησυχασμό, προσπάθεια και από άλλες χώρες», σχολιάζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όσον αφορά τέλος στην «συνεισφορά» της χώρας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές ο κ. Αργυρίου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, λόγω της έκτασής της ως χώρα αλλά και λόγω του μεγέθους της οικονομίας της συμβάλλει μέτρια στο φαινόμενο - οι εκπομπές της αντιστοιχούν στο 2% περίπου των εκπομπών των χωρών της ΕΕ.

«Μπορεί όμως να συμβάλει περαιτέρω μέσω της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και μέσω της εντατικοποίησης των προσπαθειών για εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, μπορεί να ενισχύει τις πολιτικές περιορισμού και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στα διεθνή όργανα στα οποία έχει λόγο και να φροντίσει να είναι παρούσα και να παρακολουθεί, με τεχνοκράτες - ειδικούς, όλες τις σχετικές δράσεις», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις