Ουδείς θέλει τα σκουπίδια του γείτονα, αλλά ούτε καν τα δικά του! - Στο ίδιο έργο θεατές, αυτή τη φορά στην Αιγιάλεια - Ποιοι έχουν ευθύνες

Κοινωνία

Αναγκάστηκαν να δεχθούν σκουπίδια αλλά ο ΧΥΤΑ Αιγιαλείας παραμένει κλειστός

12/04/2018 12:56

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε ακόμα
Δυτική Ελλάδα: Χιλιάδες μέλισσες “το σκασαν” και εγκλώβισαν εργαζόμενους φροντιστηρίου! ΒΙΝΤΕΟ
Τα σκουπίδια της Αχαΐας έφθασαν στο Υπουργείο Εσωτερικών
Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος στον δήμαρχο Αιγίου για τα σκουπίδια - Παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό τμήμα
Διαβάστε επίσης
Χιόνια στην Πάτρα το Σάββατο προβλέπουν το meteo και το windy! Θα είναι ιστορικός ο χιονιάς; Τα δύο πρόσωπα του καιρού
Χιόνια στην Πάτρα το Σάββατο προβλέπουν το meteo και το windy! Θα είναι ιστορικός ο χιονιάς;
Θα είναι ...ιστορικός ο χιονιάς του προσεχούς Σαββατοκύριακου; Οι μετεωρόλογοι απαντούν...Πολλά έχουν λεχθεί για το νέο κύμα κακοκαιριας που έρχεται από τα βόρεια
Θα είναι ...ιστορικός ο χιονιάς του προσεχούς Σαββατοκύριακου; Οι μετεωρόλογοι απαντούν...
Πάτρα: Αλλάζουν όψη οι σκάλες της Αγίου Νικολάου -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΘα φυτευτούν δένδρα και λουλούδια, ενώ θα γίνουν και επιδιορθώσεις στα κάγκελα
Πάτρα: Αλλάζουν όψη οι σκάλες της Αγίου Νικολάου -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Ουδείς θέλει τα σκουπίδια του γείτονα, αλλά ούτε καν τα δικά του! - Στο ίδιο έργο θεατές, αυτή τη φορά στην Αιγιάλεια - Ποιοι έχουν ευθύνες  Αναγκάστηκαν να δεχθούν σκουπίδια αλλά ο ΧΥΤΑ Αιγιαλείας παραμένει κλειστός
 

Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν: τα σκουπίδια στους δρόμους, γιατί οι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) είναι αποκλεισμένοι από κατοίκους που δεν θέλουν στα μέρη τους σκουπίδια από άλλες ή και από τις δικές τους περιοχές.

Είναι γνωστή η αντίληψη που κυριαρχεί στην Ελλάδα: το δικό μας πρόβλημα έχουμε απαίτηση να μάς το λύσει ο γείτονας. Και ειδικώς όταν το πρόβλημα αφορά τα δύσοσμα σκουπίδια.

Έκλεισαν το ΧΥΤΑ Φλόκα κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας


Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος στον δήμαρχο Αιγίου για τα σκουπίδια - Παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό τμήμα

Η Αιγιάλεια έχει έναν ΧΥΤΑ στην Αιγείρα, αλλά οι κάτοικοι αρνούνται να δεχθούν τα σκουπίδια του Δήμου τους. Η άρνησή τους δεν είναι αναιτιολόγητη.

Στον ΧΥΤΑ Αιγείρας έπρεπε να έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις προκειμένου να εξασφαλισετί η ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι παρεμβάσεις αυτές δεν έγιναν και οι κάτοικοι αντιδρούν στη λειτουργία του ΧΥΤΑ προτάσσοντας τους κινδύνους που εγγείρονται για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Ωστόσο, η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ δεν έχει ανακληθεί.

Εδώ κάποιοι κοροϊδεύουν όλους τους υπόλοιπους:

Ή δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία οπότε καλώς λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Αιγείρας και κακώς οι Αιγιαλείς αποκλείουν το ΧΥΤΑ τους αξιώνοντας να πάνε τα σκουπίδια τους σε άλλες περιοχές.

Ή υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, οπότε κακώς δεν έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Τι από τα δύο συμβαίνει;

Ποιος ευθύνεται σε κάθε περίπτωση;

Τι συνέπειες έχουν αυτοί που ευθύνονται;

Επ αυτών, απάντηση δεν έχει δοθεί και μάλλον δεν θα δοθεί. Αλλά όσο δεν δίνεται, πώς υπάρχει η απαίτηση οι κάτοιοι άλλων περιοχών να δεχθούν τα σκουπίδια της Αιγιάλειας, όταν η ίδια η Αιγιάλεια διαθέτει ΧΥΤΑ εν λειτουργία;

Τόσο τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαχείριση του θέματος, όσο και η Εισαγγελία που παρενέβη στην υπόθεση, τι έχουν να πουν επ' αυτών;

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Άρχισε χθες με εισαγγελική παραγγελία η αποκομιδή σκουπιδιών από το Δήμο Αιγιαλείας. Σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης 12.000 τόνοι σκουπιδιών θα μεταφερθούν σταδιακά σε ΧΥΤΑ άλλων περιοχών.

Παρά τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις τους οι XYTA  δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθούν με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Άλλωστε μετά την εισαγγελική παραγγελία, η μη συμμόρφωση τους θα οδηγούσε σε ποινικές διώξεις.

Παρόλα αυτά, την απόφαση να κλείσουν το ΧΥΤΑ του Φλόκα πήραν κάτοικοι της Δυτ. Αχαΐας. Μπορεί χθες ο ΧΥΤΑ να αναγκάστηκε να δεχθεί σκουπίδια της Αιγιαλείας όμως από σήμερα το πρωί ο δρόμος πριν το ΧΥΤΑ έχει κλείσει από κατοίκους οι οποίοι είναι αποφασισμένοι αν μην περάσει τίποτα.

Στον ΧΥΤΑ Φλόκα σκουπίδια της Αιγιαλείας - Ξεκίνησε η αποκομιδή

Αν και από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αποκομιδής των σκουπιδιών (χθες το μεσημέρι στ ΧΥΤΑ Φλόκα άδειασαν σκουπίδια δύο απορριμματοφόρα) ο ΧΥΤΑ της Αιγιαλείας παραμένει κλειστός. Παραμένει κλειστός ενώ η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προβλέπει τη μεταφορά των σκουπιδιών σε άλλους ΧΥΤΑ ενώ θα είναι σε λειτουργία και αυτός του Αιγίου.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν ενώ από τη μία να υπάρχει εισαγγελική παραγγελία για την μεταφορά σκουπιδιών της Αιγιαλείας σε άλλους ΧΥΤΑ ο δικός της να παραμένει κλειστός χωρίς αυτό να έχει αποφασιστεί από καμία αρμόδια αρχή;

Πράγματι ο ΧΥΤΑ τις Αιγιαλείας έχει δεχθεί πρόστιμα και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να φροντίσει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του. Δεν υπάρχει όμως από πουθενά ανάκληση της άδειας λειτουργίας του. Και φυσικά δεν υπάρχει και καταλογισμός ευθυνών σε αυτούς που όφειλαν να έχουν φροντίσει για τη σωστή λειτουργία του.

Στο... πουθενά τα σκουπίδια της Αιγιαλείας! Κάτοικοι αντιστάθηκαν στα ΜΑΤ, κρατούν κλειστό το ΧΥΤΑ

Πώς γίνεται κάτοικοι να καταφέρνουν να κρατούν κλειστό το ΧΥΤΑ;

Όπως εξήγησε στο thebest.gr ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νίκος Παπαθεοδώρου, αυτό είναι ένα θέμα που υπάγεται στις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Καλαβρύτων.

Ο ίδιος ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τους κατοίκους του Δήμου οι οποίοι πάνω από ένα μήνα «φυλάνε σκοπιά» έξω από το ΧΥΤΑ εμποδίζοντας τη ρίψη σκουπιδιών εκεί.

Ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων και τα ΜΑΤ έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με  κατοίκους του Δήμου χωρίς αποτέλεσμα

«Με κάποιο τρόπο ενημερώνονται κάτοικοι της περιοχής και όταν φτάνει εκεί ο Εισαγγελέας έχουν σχηματίσει μία ανθρώπινη αλυσίδα που δεν αφήνει περιθώρια παρέμβασης» ανέφερε ο Νίκος Παπαθεοδώρου.

Να σημειώσουμε ότι στο σημείο έχουν βρεθεί και δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες όμως δεν έχουν ενεργήσει και δεν κινήθηκαν ποτέ εναντίον κατοίκων προκειμένου να τους απομακρύνουν και να ανοίξει ο ΧΥΤΑ.

Να σημειώσουμε επίσης ότι κάτοικοι του Δήμου Αιγιαλείας, όπως μας ενημέρωσαν μέσω της Επιτροπής που έχουν δημιουργήσει για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, θα παραμείνουν αμετακίνητοι μέχρι να φύγουν τα σκουπίδια από όλο το Δήμο και όχι μόνο από τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βέβαια η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αφορά μόνο αυτές τις περιοχές.

Πρόκειται για τις περιοχές Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι λυπούνται ιδιαίτερα για την κατάσταση που έχει δημιουργεί, ότι δεν ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στους κατοίκους άλλων περιοχών και υποστηρίζουν ότι όλοι είναι θύματα της ανικανότητας των αρχών να διαχειριστούν το σοβαρό ζήτημα των σκουπιδιών.

Κάτοικοι της Αιγιαλείας έχουν έρθει σε αντιπαράθεση και με τον Δήμαρχο

Κάτοικοι της Αιγιαλείας έχουν έρθει σε αντιπαράθεση και με τον Δήμαρχο καθώς θεωρούν ότι δεν έχει υποστηρίξει την κατάσταση όπως θα έπρεπε και δεν έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλο το Δήμο.

Παρόλα αυτά θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι αν το ήθελε, ο ΧΥΤΑ της Αιγιαλείας θα είχε ανοίξει. Να σημειώσουμε ότι στο Δήμαρχο ασκήθηκε χθες Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ' εξακολούθησιν από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Παρουσιάστηκε στο αστυνομικό Τμήμα και η υπόθεση θα εκδικαστεί τις επόμενες μέρες.

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος στον δήμαρχο Αιγίου για τα σκουπίδια - Παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό τμήμα

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας,  Θανάσης Παναγόπολος είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες στο thebest.gr:

«Δεν δίνω εγώ εντολές στην αστυνομία, η οποία δρα με βάση το καθήκον τις και τα έγγραφα που έχει στη διάθεση της. Όντως υπάρχει η απόφαση για τον καταμερισμό των σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ της Περιφέρειας αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση από αρμόδια αρχή που να λέει ότι ο ΧΥΤΑ της Αιγιαλείας κλείνει. Δε μπορεί 100 άτομα να ταλαιπωρούν 50.000.

Ναι, πράγματι έχουμε ένα μικρό ΧΥΤΑ και γι αυτό υπήρξε η απόφαση για μεταφορά σκουπιδιών και σε άλλους ΧΥΤΑ αλλά θα πρέπει να είναι σε λειτουργία και του δικού μας Δήμου».

Ένα σημαντικό θέμα είναι και το τι θα συμβεί με τα σκουπίδια άλλων περιοχών που προορίζονται για την Αιγιαλεία. Τα δικά της σκουπίδια μεταφέρονται αλλού. Πού θα πάνε όμως για παράδειγμα σκουπίδια των Καλαβρύτων που θα πήγαιναν στην Αιγιαλεία;

Αυτό αλλά και τα παραπάνω θέματα φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να επιλύσουν στη συνάντηση που έχουν σήμερα στη 1:00 το μεσημέρι με τον Πάνο Σκουρλέτη, στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας και οι Πρόεδροι των φορέων διαχείρισης των ΧΥΤΑ Φλόκα, Ναυπακτίας, Αγρινίου, Βόνιτσας, Μεσολογγίου.

 Κωνσταντίνα Τσίχλα

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 12/04/2018 12:56

Τυπώθηκε: 21/02/2019 04:18

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/482878

thebest.gr © 2019


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χιόνια στην Πάτρα το Σάββατο προβλέπουν το meteo και το windy! Θα είναι ιστορικός ο χιονιάς; Χιόνια στην Πάτρα το Σάββατο προβλέπουν το meteo και το windy! Θα είναι ιστορικός ο χιονιάς;
Θα είναι ...ιστορικός ο χιονιάς του προσεχούς Σαββατοκύριακου; Οι μετεωρόλογοι απαντούν... Θα είναι ...ιστορικός ο χιονιάς του προσεχούς Σαββατοκύριακου; Οι μετεωρόλογοι απαντούν...
Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τετάρτη 20 & την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τετάρτη 20 & την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019
Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε για την ερωτική σχέση με τον Γκλέτσο! Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε για την ερωτική σχέση με τον Γκλέτσο!
Πάτρα: Αλλάζουν όψη οι σκάλες της Αγίου Νικολάου -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Πάτρα: Αλλάζουν όψη οι σκάλες της Αγίου Νικολάου -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Η φρενίτιδα για το "Casa de Papel" κατέλαβε το Πατρινό Καρναβάλι! Χιλιάδες θα παρελάσουν ως ...ληστές - ΦΩΤΟ Η φρενίτιδα για το "Casa de Papel" κατέλαβε το Πατρινό Καρναβάλι! Χιλιάδες θα παρελάσουν ως ...ληστές - ΦΩΤΟ
Δρόμοι της Πάτρας γέμισαν... πετρέλαιο κι "έφευγαν" ένα μετά το άλλο τα δίκυκλα  στις στροφές - ΦΩΤΟ Δρόμοι της Πάτρας γέμισαν... πετρέλαιο κι "έφευγαν" ένα μετά το άλλο τα δίκυκλα στις στροφές - ΦΩΤΟ
Αποστρατεύτηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ο Θανάσης Παπανικολάου - Οι τοποθετήσεις των Ταξίαρχων Αποστρατεύτηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ο Θανάσης Παπανικολάου - Οι τοποθετήσεις των Ταξίαρχων
Φαγοπότι εκατομμυρίων σε ξενοδοχεία της χώρας – Μονάδα στη Δυτική Ελλάδα καλείται να επιτρέψει 1,2 εκατ. ευρώ από επιδότηση Φαγοπότι εκατομμυρίων σε ξενοδοχεία της χώρας – Μονάδα στη Δυτική Ελλάδα καλείται να επιτρέψει 1,2 εκατ. ευρώ από επιδότηση
Η Ακριβοπούλου, ο Παπαχλιμίτζος κι ο Πολάκης - Το Βίντεο που έγινε viral στο διαδίκτυο Η Ακριβοπούλου, ο Παπαχλιμίτζος κι ο Πολάκης - Το Βίντεο που έγινε viral στο διαδίκτυο