Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι είναι το PET/CT - Ο ακτινοφυσικός χειριστής του μηχανήματος, εξηγεί στο thebest.gr πώς λειτουργεί - ΦΩΤΟ

Τι είναι το PET/CT - Ο ακτινοφυσικός χει...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Εστιάζει κυρίως στην απεικόνιση των κακοηθειών

Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (Positron Emission tomography - PET) είναι μία απεικονιστική εξέταση που δείχνει τη λειτουργία και τις μεταβολές σε τρεις διαστάσεις (3D) των διαφόρων ιστών και οργάνων. Μία πολύ μικρή ποσότητα ενδοφλεβίως χορηγούμενης ουσίας χρησιμοποιείται γι’αυτόν το σκοπό και εγχυέται στον ασθενή, όπως περίπου λειτουργεί και το σκιαγραφικό υγρό.

Η Πάτρα απέκτησε ένα δυνατό όπλο κατά του καρκίνου - Η δωρήτρια εγκαινίασε το PET / CT - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Ο ακριβής τύπος και η ακριβής ποσότητα της ουσίας αυτής εξαρτώνται από τον λόγο για τον οποίο γίνεται η εξέταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ουσία αυτή είναι η FDG, ή αλλιώς Fluoro-Deoxy Glucose. Τα καρκινικά κύτταρα έχει διαπιστωθεί πως απορροφούν τη γλυκόζη.

Η ουσία αυτή αφού χορηγηθεί συγκεντρώνεται περισσότερο σε ιστούς με έντονο μεταβολισμό. Τέτοιοι ιστοί είναι συνήθως αυτοί που νοσούν (κακοήθεις) και φαίνονται ως περισσότερο “φωτεινές” εστίες στο PET. To PET scan είναι χρήσιμο για την εκτίμηση ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, κυριότερα όμως χρησιμοποιείται σε κακοήθειες.

Ο ακτινοφυσικός του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής και Ακτινοδιάγνωσης του ΠΓΝΠ, χειριστής του ειδικού ιατρικού απεικονιστικού μηχανήματος Θεόδωρος Σκούρας, μίλησε στο thebest.gr και εξήγησε τις ξεχωριστές ικανότητες του PET CT.

To PET-CT προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να εξεταστεί η μεταβολική δραστηριότητα του ανθρώπινου σώματος και χρησιμοποιείται κυρίως σε ασθενείς με καρκίνο.

Τα καρκινικά κύτταρα λόγω του υψηλού μεταβολικού τους ρυθμού απεικονίζονται ως εντονότερα “φωτεινά” σημεία στο PET scan με αποτέλεσμα να μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα οι περιοχές που νοσούν.

Το PET scan χρησιμοιείται για να προσδιορίσει την έκταση της νόσου, ή πόσο καλά ανταποκρίνεται η κακοήθης νόσος στη θεραπεία, ή τέλος στο να προσδιορίσει αν μία θεραπευθείσα κακοήθης νόσος έχει υποτροπιάσει ή όχι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις