Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Ανοιξιάτικα γλυκά...

Ανοιξιάτικα γλυκά...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Τα γλυκά του Πάσχα είναι καταρχήν  ανοιξιάτικα και συνυφασμένα με τα παραδοσιακά έθιμα κάθε τόπου ενώ παρασκευάζονται σε όλες της χώρες όπου γιορτάζεται το Χριστιανικό Πάσχα  κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας για να συνοδεύσουν το Λαμπριάτικο τραπέζι!

Τα γλυκά του Πάσχα είναι συνήθως διαφόρων ειδών ζύμες, εμπλουτισμένες με ξηρούς καρπούς και φρούτα ή γλυκά φτιαγμένα με φρέσκα λευκά τυριά.

Τα έθιμα ποικίλλουν ανά τον κόσμο, όπως και τα πασχαλινά εδέσματα που συμβαδίζουν με τη γαστρονομική κουλτούρα του κάθε λαού.

Σας παρουσιάζω δύο από τις πλέον ξεχωριστές παραδοσιακές συνταγές της ανατολικής και της αγγλοσαξονικής Χριστιανικής Εκκλησίας και μία δική μας.

HOT CROSS BUNS- ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τα hot cross buns, είναι τα αντίστοιχα δικά μας Χριστόψωμα, σε γλυκιά εκδοχή.

Έχουν σχήμα σταυρού στην κορυφή τους, το οποίο αντιπροσωπεύει τη σταύρωση του Ιησού.

Είναι παραδοσιακή συνταγή για τις αγγλοσαξονικές χώρες κατά το Πάσχα και σηματοδοτεί το τέλος της Σαρακοστής.

Παραδοσιακά συνοδεύονται από κέικ φρούτων με 11 ή 12 μπάλες αμυγδαλόπαστας. Ο αριθμός της αμυγδαλόπαστας αντιπροσωπεύει στους Αποστόλους.

PASHKA, ΡΩΣΙΑ

Είναι σε σχήμα πυραμίδας, φτιάχνεται από τυρί και σερβίρεται το Πάσχα στη Ρωσία. Συχνά διακοσμείται με θρησκευτικά σύμβολα, όπως τα γράμματα ΧΒ από το «Christos Voskres», το οποίο σημαίνει «Χριστός Ανέστη».

Παλαιότερα το έθιμο ήταν, να στολίζεται το γλυκό με χάρτινα λουλουδάκια ή με θρησκευτικά εμβλήματα και να το ευλογεί ο ιερέας.

Χρησιμοποιούσαν ειδικό σκεύος σε σχήμα πυραμίδας το οποίο είχε μια οπή στον πάτο, προκειμένου να στραγγίζουν τα πολύ υγρά τυριά που χρησιμοποιούσαν.

Εμφανισιακά- και μετά τα αντίστοιχα στολίσματα του γλυκού-, τα οποία ποικίλουν,   το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

Βασίζεται στην Κρητική συνταγή και στα γνωστά Καλιτσούνια.

Μπορούν να παρασκευαστούν με διάφορες παραλλαγές, αφού τα συναντάμε  σε όλο το Αιγαίο και στην Κύπρο,  με κύριο υλικό της γέμισης τους το λευκό φρέσκο τυρί.

Το πρώτο φρέσκο τυρί της άνοιξης, που μπορεί να είναι ανθότυρο, μυζήθρα, μανούρα Σίφνου και άλλα πολλά! Πολύ νόστιμη παραλλαγή μπορεί να είναι και αυτή με γέμιση χόρτων.

Στην Σαντορίνη, τα συναντάμε με την ονομασία μελιτίνια, παρασκευάζονται με λίγο λεπτότερο φύλλο, και η παράδοση λέει ότι πρέπει να γίνουν στο φύλλο σαράντα «τσιμπιές», ώστε να έχει όψη δαντέλας!

Στα δικά μας αρκούν δέκα! !

Καλή Ανάσταση!

Καλό Πάσχα!

ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 1 κ. σ. ζάχαρη
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Νερό όσο χρειάζεται για να γίνει μια μαλακιά ζύμη.


Για την γέμιση

 

 

  • 700 γρ. μυζήθρα γλυκιά
  • 1 φλ. μέλι
  • ½ κ. γ. μαστίχα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • Λίγη κανέλα για το πασπάλισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε τόσο ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα σε περίπτωση που χρειάζεται.

Σε ένα άλλο μπολ τρίβουμε το τυρί και ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλο και κόβουμε δίσκους σε μέγεθος ίσο με το πιατάκι του καφέ.

Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλίτσα γέμιση και περιμετρικά της ζύμης κάνουμε μικρές «τσιμπιές», για να δώσουμε την όψη του περιγράμματος της  τάρτας.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε στους 180oC.

Σερβίρονται και ζεστά και κρύα.

 

paskha

Χρόνος  Προετοιμασίας: 45’– Χρόνος Αναμονής 24 ώρες

Δύσκολη

ΥΛΙΚΑ

  • 6 κρόκοι από μεγάλα αυγά
  • 6 φλ. τυρί μυζήθρα γλυκιά
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • ½ φλ. φρούτα γλασέ
  • ½ φλ. σταφίδες
  • ½ φλ. αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα και ψημένα
  • ½ κ.σ. ξύσμα από λεμόνι
  • 230 γρ. Βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την σάλτσα Ζabaglione

  • 2 κρόκοι από μεγάλα αυγά
  • ¼ φλ. κρασί Madeira ή Μαυροδάφνη
  • ½ κ.γ. ξύσμα από λεμόνι
  • 1 κ.γ. χυμός από λεμόνι
  • 3 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ρούμι

Για το σερβίρισμα

  • Φρούτα γλασσέ ψιλοκομμένα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πιέστε το τυρί μέσα από μία σήτα για να απομακρυνθούν τυχόν υγρά.

Χτυπώντας σε 1 κρόκο κάθε φορά, τους ρίχνουμε έναν-έναν στο τυρί και ανακατεύοντας κάθε φόρα το μείγμα για να ομογενοποιηθεί συνεχίζουμε.
Προσθέτουμε στο μείγμα την ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα και την απομακρύνουμε από την φωτιά λίγο πριν βράσει.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με το τυρί και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου το μείγμα μας γίνει παχύρευστο και αφαιρούμε από την φωτιά λίγο πριν αρχίσει να βράζει.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα φρούτα, τα αμύγδαλα και το ξύσμα από το λεμόνι, τα ρίχνουμε στο μείγμα μας και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ενσωματώνουμε την βανίλια στο βούτυρο πολύ καλά και τα ρίχνουμε στο μείγμα του τυριού.

Τοποθετήσουμε το μείγμα μας σε μία ψηλή φόρμα (ιδανική είναι η φόρμα της πουτίγκας).

Τοποθετήστε σε αυτό το μείγμα μας και καλύψτε με το ύφασμα που περισσεύει.

 

Τοποθετούμε το γλυκό μας στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ημέρα.

Για να ξεφορμάρουμε το γλυκό, βουτάμε την φόρμα σε ζεστό νερό για ελάχιστα δευτερόλεπτα και ισιώνουμε όλες τις πλευρές του γλυκού μας με ένα ζεστό μαχαίρι σε περίπτωση που έχει χαλάσει το σχήμα.

Για τη σάλτσα

Χτυπάμε τους κρόκους αυγών, τη ζάχαρη, το κρασί και το ξύσμα από το λεμόνι.

Τοποθετούμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα σε μπεν μαρί, χτυπώντας το συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να βράζει και να γίνει παχύρευστο. Στην συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού με το ρούμι και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε την σάλτσα μας στο ψυγείο.

Διακοσμούμε το γλυκό με τα φρούτα γλασέ και σερβίρουμε την σάλτσα χωριστά, ώστε να προσθέτει ο κάθε καλεσμένος σας όσο επιθυμεί στο πιάτο του.

Hot cross buns

Χρόνος  Προετοιμασίας: 3 ώρες – Χρόνος ψησίματος 20’

Δύσκολη

ΥΛΙΚΑ (για 15 ψωμακια)

Για τα ψωμάκια

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 300 ml γάλα πλήρες (+ 2 κ.σ. επιπλέον)
  • 50 γρ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 8 γρ. μαγιά
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 75 γρ. σταφίδα ξανθιά ξερή
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 μήλο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. κανέλα

Για τον σταυρό

  • 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 κ.σ. νερό

Για το γλάσο

  • 3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το γάλα μας, το αφαιρούμε από τη φωτιά,  προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε για λίγο το μείγμα μας να γίνει χλιαρό.

Τοποθετούμε το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι και  τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Κάνουμε μία τρύπα  στο κέντρο, ρίχνουμε το χλιαρό μείγμα του γάλακτος - βουτύρου και στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό.

Χρησιμοποιώντας μία ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε καλά και στην συνέχεια ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρα μας για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας , ώστε να έχουμε μια κολλώδη ζύμη. Ή για μεγαλύτερη ευκολία τοποθετούμε στο μίξερ και χτυπάμε με το εξάρτημα Κ.

Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας μας, ζυμώνουμε κρατώντας την μία άκρη της ζύμης με το ένα χέρι και τεντώνοντας την άλλη άκρη της με το άλλο χέρι, αναδιπλώνοντάς την κάθε φορά προς τα πίσω. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή για 5’ μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική.

Αλείφουμε ένα μπολ με πολύ λίγο ηλιέλαιο και τοποθετούμε την ζύμη μας. Την καλύπτουμε με μεμβράνη, την οποία έχουμε αλείψει ελαφρώς με ηλιέλαιο, πατώντας την επάνω στην ζύμη για να μην κάνει η ζύμη μας κρούστα.

Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου ή έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Στην συνέχεια σ΄ ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε την σταφίδα,  το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι, το μήλο και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στην ζύμη, ζυμώνοντας ξανά ελαφρά , ώστε να πάνε παντού  όλα τα υλικά.

Αφήνουμε και πάλι την ζύμη μας για  μία 1 ώρα ακόμα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, καλύπτοντας και πάλι με μια μεμβράνη ελαφρώς αλειμμένη με ηλιέλαιο.

Χωρίζουμε την ζύμη 15 κομμάτια (περίπου 75 γραμμάρια ανά τεμάχιο). Αλευρώνουμε  ελαφρά τον πάγκο εργασίας μας και ζυμώνουμε το κάθε κομμάτι σε σχήμα σφαίρας, ρολάροντάς το επάνω στο πάγκο.

Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε μία λαμαρίνα ψησίματος με απόσταση αρκετή μεταξύ τους γιατί θα  επεκταθεί η ζύμη. Τα καλύπτουμε (χωρίς να τα τυλίξουμε) με μεμβράνη ελαφρώς λαδωμένη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για ακόμα 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 220οC.

Για τον σταυρό

Ανακατεύουμε το αλεύρι με 5 κουταλιές νερό περίπου. Ρίχνουμε 1 κ.σ. κάθε φορά μέχρι να δούμε ότι έχουμε μια παχιά πάστα. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα κορνέ και απλώνουμε μία γραμμή επάνω σε κάθε ψωμάκι, κάθετα κατά μήκος κάθε σειράς. Επαναλαμβάνουμε και από την οριζόντια πλευρά κατά μήκος κάθε σειράς, ώστε να σχηματίσουμε επάνω στα ψωμάκια μας σταυρούς.

Τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου μας και ψήνουμε για 20’, έως ότου ροδίσουν.

Σερβίρουμε ζεστά τα ψωμάκια μας, γλασάροντας τα με μαρμελάδα βερίκοκο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life