Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: "Θερινή ανακωχή" στο κυνήγι του τσιγάρου σ' εστίαση κι αναψυχή; Τι λένε οι καταστηματάρχες- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: "Θερινή ανακωχή" στο κυ...

Θα ενταθούν οι έλεγχοι

Από… Φθινόπωρο και όταν πλέον οι θεριακλήδες θαμώνες θα επιστρέψουν στο εσωτερικό των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής φαίνεται πως αναβάλλεται το «σαφάρι» κατά του τσιγάρου στα πλαίσια του ισχύοντος αντικαπνιστικού νόμου. Στην παρούσα φάση τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος περιορίζονται σε ενημέρωση των επαγγελματιών και των πολιτών, και σε συστάσεις χωρίς να προχωρούν ακόμα σ’ επιβολή προστίμων.

Οι δυνατότητες άλλωστε για τη δημιουργία ειδικών κλιμακίων για τον έλεγχο των μαγαζιών ειδικά για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου φαίνεται πως είναι περιορισμένες. Το προσωπικό δεν επαρκεί κι έτσι, μέχρι στιγμής, τη δουλειά της ενημέρωσης και των συστάσεων κάνουν κλιμάκια που βγαίνουν στην αγορά για άλλους λόγους όπως π.χ. ελέγχους για ένα νέο κατάστημα ή ελέγχους ενόψει εορτών κ.α..

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Σοφία Συμεωνίδου, αυτή την περίοδο που λόγω του καλού καιρού στα περισσότερα καταστήματα τα παράθυρα είναι ανοικτά και πολλοί θαμώνες κάθονται έξω γίνονται κυρίως συστάσεις.

«Δεν είναι αυτοσκοπός μας να αρχίσουμε να ρίχνουμε πρόστιμα δεξιά κι αριστερά. Εκείνο που εμείς επιθυμούμε είναι να γίνει συνείδηση στον κόσμο ότι δεν πρέπει να καπνίζει σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα θέλουμε οι επαγγελματίες να κατανοήσουν ότι είναι και προς των ίδιων το συμφέρον να υπάρχει μια καθαρή ατμόσφαιρα μέσα στα καταστήματά τους», υπογραμμίζει η κυρία Συμεωνίδου.

Παράλληλα επισημαίνει ότι από το Φθινόπωρο στόχος είναι οι έλεγχοι να είναι πιο αυστηροί και συστηματικοί, εάν βέβαια το υπάρχον προσωπικό στην Υπηρεσία το επιτρέψει.

«Όταν μπουν και πάλι όλοι μέσα, από Οκτώβριο, θα γράφουμε ότι βρούμε, ειδικά τις εξόφθαλμες περιπτώσεις. Νομίζω ότι πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και στην χώρα μας. Βλέπεις σταδιακά τη νοοτροπία των περισσότερων να αλλάζει σταδικά. Παλαιοτέρα οι καταστηματάρχες δεν έδιναν σημασία. Τώρα πλέον βλέπουμε πως είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και προτρέπουν τους πελάτες τους να μην καπνίζουν εντός. Θέλει χρόνο και διαρκεί ενημέρωση. Εμείς δεν εστιάζουμε στο πόσους επαγγελματίες ή ιδιώτες θα γράψουμε αλλά στο να δρούμε προληπτικά και αποτρεπτικά», υποστηρίζει η κυρία Συμεωνίδου.

Πάντως η πικρή αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν ήθελαν από την Διεύθυνσης Υγείας να κάνουν συνεχείς κι επισταμένους ελέγχους σε όλα τα μαγαζιά της περιοχής ώστε να μην υπάρχουν «κατηγορίες» περί μεροληψίας, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον καθώς το προσωπικό που έχει στη διάθεσή της η Υπηρεσία δεν επαρκεί.

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Την ίδια ώρα λοένα και περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος συμμορφώνονται με τις επιταγές του αντικαπνιστικού νόμου. Ήδη και στην Πάτρα δεν είναι λίγα τα καταστήματα που οριοθετούν τους χώρους τους με αυτοκόλλητα και άλλα κινητά στοιχεία.

Πρόθεση του συλλόγου καταστηματαρχών εστιάσης και αναψυχής Αχαΐας, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν δημοσίως οι επαγγελματίες, είναι να εφαρμοστεί το μέτρο του αντικαπνιστικού στο σύνολό του και άμεσα.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για όλους τους πελάτες τους. Δηλαδή και τους καπνίζοντες και τους μη καπνίζοντες. Ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΚΕΑΝΑ Αναστάσιος Γιατράς δήλωσε στο thebest.gr πως διάθεση του συλλόγου είναι να εφαρμοστεί από ΟΛΟΥΣ ο αντικαπνιστικός, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο τίθεται ένα διαδικαστικό θέμα σε ότι αφορά στις συνεδριάσεις του συλλόγου και τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε αυτόν καθώς προς το παρόν στην Αχαΐα, η διοίκηση είναι διορισμένη και όχι εκλεγμένη.

Τι λέει όμως το μέλος του ΔΣ του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου για το θέμα και τις προβλέψεις του νόμου;

Οι περισσότερες εικόνες που καταγράψαμε με την κάμερα του thebest.gr αφορούν σε εσωτερικό διαχωρισμό των καφέ μπαρ.

Ο αντικαπνιστικός αναμένεται να ελεγχθεί ακόμη πιο έντονα το επόμενο διάστημα, ενώ επιθυμία των καταστηματαρχών είναι όταν και αν γίνει, να πραγματοποιηθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων και όχι επιλεκτικά, όπως αρκετοί εκτιμούν πως έχει συμβεί στο παρελθόν.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

  • Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  • Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  • Στην τέταρτη υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
  • Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.
  • Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
  • Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  • Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
  • Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

  • Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.
  • Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.
  • Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως “εσωτερικός χώρος” θεωρείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
  • Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.
  • Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.
  • Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
  • Στα παντός είδους κυλικεία.
  • Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
  • Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
  • Στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

 

 

Ρεπορτάζ: Γιάνης Πομώνης, Θάνος Χριστακόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις