Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Έτοιμη να «σκάσει» η βόμβα των σκουπιδιών- Τι γίνεται στην Πάτρα και το αδιέξοδο της Αιγιάλειας

Αχαΐα: Έτοιμη να «σκάσει» η βόμβα των σκ...

Μεγάλη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί είναι για την πλειοψηφία των Δήμων του Νομού Αχαΐας η υπόθεση των σκουπιδιών με τα πρώτα ορατά προβλήματα να έχουν ήδη εμφανιστεί στην Αιγιάλεια που έχει βρεθεί μπροστά σε μεγάλο αδιέξοδο. Όμως και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι, πλην εκείνου της Δυτικής Αχαΐας, δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι καθώς δεν έχουν στη διάθεσή τους «καθαρές» λύσεις.

Τα Καλάβρυτα βολεύονται προσωρινά σε άλλη γειτονιά δηλαδή στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Φλόκα, εκεί όπου καταλήγει μερίδα και των σκουπιδιών της Πάτρας καθώς τα απορριμματοφόρα από Παραλία και Βραχνέικα κάνουν καθημερινά το ταξίδι μέχρι τη Δυτική Αχαΐα.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο ΧΥΤΑ του Φλόκα έχει κατασκευαστεί με την προοπτική, κατά κύριο λόγο, να υποδέχεται να επεξεργασμένα και πολύ μικρότερου όγκου υπολείμματα των απορριμμάτων που θα προέκυπταν από το Εργοστάσιο Επεξεργασίας που είχε χωροθετηθεί να δημιουργηθεί εκεί. Έργο που δεν έχει ακόμα προχωρήσει και δεν βρίσκεται ούτε καν στα χαρτιά.

Τα υπόλοιπα σκουπίδια της πρωτεύουσας του Νομού πάνε στον ΧΥΤΑ της Ξερόλλακας τον οποίο όλες οι δημοτικές Αρχές των τελευταίων ετών, πριν εκλεγούν, τον χαρακτήριζαν κορεσμένο, όταν όμως αναλάμβαναν την εξουσία τον χρησιμοποιούσαν κανονικότατα.

Με τις εργασίες που εγκρίθηκαν πρόσφατα η Ξερόλλακα πήρε παράταση ζωής για λίγο καιρό ακόμα, ωστόσο ήδη η δημοτική Αρχή της Πάτρας θα έπρεπε ήδη να έχει βρει τη διάδοχη κατάσταση καθώς οι περίπου 100.000 τόνοι σκουπιδιών που παράγονται ετησίως στην πόλη δεν θα έπρεπε να την κάνουν να επαναπαύεται. Είναι βέβαιο, επισημαίνουν παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα καλά, ότι η Πάτρα σύντομα θα βρεθεί σε μεγάλο αδιέξοδο εάν ήδη από σήμερα δεν πάρει μέτρα και δεν σχεδιάσει με σοβαρότητα το αύριο.

Τα μελλοντικά βήματα θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει και να περιλαμβάνουν μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον Φλόκα, μικρές μονάδες κομποστοποίησης στον Δήμο Πατρέων, πράσινα σημεία, βελτιωμένη ανακύκλωση και μια τεράστια καμπάνια στον κόσμο για τα απορρίμματα, εκτιμά ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα», Γιώργος Κανέλλης.

Όσον αφορά την Αιγιάλεια η βόμβα έχει ήδη σκάσει. Οι κάτοικοι της Αιγείρας δεν επιθυμούν στον εκεί ΧΥΤΑ να κατευθύνονται όλα τα σκουπίδια του Δήμου όμως άλλη τοπική λύση δεν υπάρχει. Ο πολυσυζητημένος ΧΥΤΑ στη θέση Παπανικολού έχει φθάσει μέχρι και την Ε.Ε., είναι δίπλα από το ποτάμι Φοίνικας και ποτέ ουσιαστικά δεν ολοκληρώθηκε αφού υπήρχαν πρόστιμα και «παρανομίες» καθώς και πράξη βεβαίωσης παράβασης από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Έτσι σήμερα η κοινωνία της Αιγιάλειας είναι χωρισμένοι στα δύο, με τη δημοτική Αρχή να είναι και αυτή διχασμένη και να ψάχνει απελπισμένα λύση σε ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει αντιμετωπίσει εδώ και καιρό.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος όπου υπήρξε ενημέρωση πως έχουν εξασφαλιστεί 35 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα και οι δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις