Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φοβού τον τροχονόμο με το...tablet - Οι αλλαγές του νέου ΚΟΚ και οι...ηλεκτρονικές κλήσεις

Φοβού τον τροχονόμο με το...tablet - Οι ...

Τι αλλάζει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών με τις ρυθμίσεις για το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, την εκτέλεση μεταφορικού έργου και άλλες διατάξεις.

Η βασική αλλαγή στη φιλοσοφία του ΚΟΚ αφορά στο ύψος των προστίμων, το οποίο μειώνεται κατά 40% για ορισμένες παραβάσεις, καθώς επίσης και η απάλειψη της παροχής έκπτωσης για την καταβολή του προστίμου εντός 10ημέρου από τον καταλογισμό του.

Παράλληλα κατηγοριοποιούνται οι παραβάσεις σε υψηλής, μεσαίας και χαμηλής επικινδυνότητας.

Τα πρόστιμα για της χαμηλής επικινδυνότητας παραβάσεις διαμορφώνονται μέχρι 100 ευρώ, για της μεσαίας από 101 έως 300 ευρώ και για της υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις από 301 έως 600 ευρώ.

Δύο πρόσθετες κατηγορίες αφορούν στης πολύ υψηλής συχνότητας παραβάσεις και αυτές της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Για τις δύο αυτές κατηγορίες θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Επίσης παραβάσεις που αφορούν σε χρήση κινητού την ώρα της οδήγησης, τη χρήση της λωρίδας έκτακτης ανάγκης, τη μη χρήση ζώνη ασφαλείας ή κράνους, και τη ρίψη τσιγάρου, τιμωρούνται με αφαίρεση πινακίδων και άδειας για 60 ημέρες.

Η οριζόντια μείωση 40% αφορά τα πρόστιμα για όλες τις παραβάσεις με εξαίρεση την κατανάλωση αλκοόλ, την παραβίαση STOP, την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και το αντικανονικό προσπέρασμα.

Ταυτόχρονα προβλέπεται απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 30 ημέρες σε οδηγούς βαρέων οχημάτων, οι οποίοι κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή την χρησιμοποιούν για προσπέραση.

Σε περίπτωση υποτροπής το δίπλωμα αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επανέκδοση αυτού.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται κώδικας συμπεριφοράς οδηγών και πελατών ταξί, ενώ προβλέπεται και ο καθορισμός θέσεων στάθμευσης μέσα σε δύο χρόνια.

Με επίκεντρο τις προβλέψεις για τα ταξί και κυρίως τις εταιρείες διαμεσολάβησης προκλήθηκε μεγάλη ένταση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό με προσθήκη στο νομοσχέδιο τίθενται τα εξής κριτήρια:

– Για ετήσια ατομικά εισοδήματα έως 50.000€ θα καταβάλλεται το ύψος του προστίμου που προβλέπει για κάθε παράβαση ο νέος ΚΟΚ

– Για ετήσια ατομικά εισοδήματα από 50.001€ έως 100.000 ευρώ αυτά θα διπλασιάζονται

– Για ετήσια ατομικά εισοδήματα από 100.001€ και άνω τα οικονομικά πρόστιμα θα τριπλασιάζονται.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των προστίμων αναμένεται να ξεκινήσει από το φθινόπωρο.

Οι άνδρες της Τροχαίας φαίνεται πως θα… αντικαταστήσουν το μπλοκάκι για τις κλήσεις με ένα… tablet. Αυτό θα είναι συνδεδεμένο με εκτυπωτή. Μέσω αυτού θα καταχωρούν το όνομα και το επώνυμο του παραβάτη, τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και την παράβαση.

Καθώς θα βάζουν τα στοιχεία στο σύστημα, θα ενημερώνονται άμεσα για το αν ο παραβάτης ανήκει στην πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη κατηγορία εισοδηματικών κριτηρίων. Έτσι, θα μπορούν να κόψουν και το ανάλογο πρόστιμο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις