Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών", μία αγαπημένη ταινία για την έμπνευση και την ποίηση

"Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών"...

Με τον αξέχαστο Ρόμπιν Γουίλιαμς και τον Ίθαν Χωκ

Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην ποίηση η 21η Μαρτίου κι ένα από τα φιλμ που μας ήρθε στο μυαλό και είχε να κάνει με την έμπνευση, την ποίηση στην ζωή και την καθημερινότητα, την νεανική ορμή, το όνειρο αλλά και την αξία της σωστής και με οίστρο διδασκαλίας, είναι «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών - Dead Poets Society», Αμερικανικής παραγωγής του 1989, σε σκηνοθεσία του Αυστραλού Πίτερ Γουίαρ και σενάριο του Τομ Σούλμαν που απ’ όσο θυμόμαστε στην Πάτρα είχε προβληθεί με μεγάλη εμπορική επιτυχία στην κινηματογραφική αίθουσα του Άστυ στην οδό Κολοκοτρώνη.

Η όμορφη αυτή και τρυφερή ταινία με την ατάκα του καθηγητή Τζον Κίτινγκ «Αδράξτε την μέρα», διαδραματιζόταν στην αριστοκρατική και συντηρητική Ακαδημία Γουέλτον στο Βερμόντ των ΗΠΑ το 1959 και περιέγραφε την ιστορία ενός καθηγητή που εμπνέει τους μαθητές του διδάσκοντάς τους τι άλλο από ποίηση και λογοτεχνία. Στο φιλμ που μάλιστα προτάθηκε για 4 βραβεία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α’ ανδρικού ρόλου για τον αξέχαστο Ρόμπιν Γουίλιαμς που έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή τον Αύγουστο του 2014 και πρωτότυπου σεναρίου, κερδίζοντας το Όσκαρ του σεναρίου), έπαιζαν εκτός του Γουίλιαμς στο ρόλο του καθηγητή, οι Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ, Ίθαν Χοκ, Τζος Τσαρλς και Γκέιλ Χάνσεν.

Σύμφωνα με το στόρι, ο ντροπαλός Τοντ Άντερσον (ρόλο που ερμήνευσε ο συμπαθής Ίθαν Χωκ που έχει ακολουθήσει επιτυχημένη καριέρα με πολλούς κινηματογραφικούς ρόλους) πηγαίνει στην Ακαδημία Γουέλτον, όπου ο μεγαλύτερός του αδερφός είχε αριστεύσει. Ο συγκάτοικός του, Νιλ Πέρι, αν και πολύ έξυπνος και δημοφιλής, δέχεται μεγάλη πίεση από τον υπερπροστατευτικό πατέρα του. Οι δυο τους, μαζί με άλλους φίλους τους, γνωρίζουν τον καινούριο δάσκαλο αγγλικών, τον Καθηγητή Κίτινγκ, ο οποίος είχε φοιτήσει στην Ακαδημία Γουέλτον, και τους συστήνει στην άτυπη μυστική λέσχη λογοτεχνίας «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών».

Εκεί ο Κίτινγκ θα ενθαρρύνει τα παιδιά να πάνε κόντρα στο σύστημα, ενθαρρύνοντας τα να διαβάζουν λογοτεχνία, να βάλουν την ποίηση στη ζωή τους και να απολαμβάνουν κάθε μέρα της ζωής τους σαν να είναι η πιο ξεχωριστή. Θα εμπνεύσει τους μαθητές του σε μία ταινία συγκινητική και λυρική σε σημεία. Όπως διαβάσαμε στην wikipedia, με προϋπολογισμό 16 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» έκανε διεθνή επιτυχία στο box office με πάνω από 235 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, από τα οποία τα περίπου 96 ήταν στις ΗΠΑ.

Αναφορά στην συγκεκριμένη ταινία όπως και σε άλλες με θέμα την ποίηση όπως το «Neruda» του Πάμπλο Λαρέν, το «Howl» του 2010, σε σκηνοθεσία Rob Epstein & Jeffrey Friedman με τον Τζέιμς Φράνκο, κ.α., είχε σε ανάρτηση του το apotis4stis5.com.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture