Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κοινοτικόν: Η Πάτρα κινδυνεύει να χάσει το πρόγραμμα 5G

Κοινοτικόν: Η Πάτρα κινδυνεύει να χάσει ...

Η παράταξη κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Τον κίνδυνο να χαθεί το πολύ σημαντικό πρόγραμμα της τεχνολογίας 5G για την Πάτρα επισημαίνει με ερώτησή του για το θέμα προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης η παράταξη το "Κοινοτικόν". Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

 

"Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι τα Τρίκαλα γίνονται η πρώτη πόλη της Ελλάδας και μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές, η οποία θα αποκτήσει ψηφιακές υποδομές «έτοιμης για 5G πόλης» (5G-Ready). Η σχετική σύμβαση του Δήμου Τρικκαίων με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπογράφηκε και ήδη η εκεί δημοτική αρχή πιστεύει ότι σε 4 μήνες από την υπογραφή θα εγκατασταθούν  δωρεάν υποδομές πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων, ικανές να προσφέρουν στους πολίτες μια ευρεία γκάμα λύσεων.

Αυτό που η δική μας δημοτική αρχή γνωρίζει καλά, αλλά πολύ λίγοι πολίτες της Πάτρας έχουν πληροφορηθεί (με ευθύνη του Δήμου), είναι ότι η Πάτρα είναι η δεύτερη (και όχι άλλη) πόλη της χώρας που έχει επιλεγεί για το ίδιο έργο. Μόνο δύο πόλεις από κάθε χώρα της Ε.Ε και η Πάτρα είναι σε αυτές!

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο η παράταξή μας με εκτενή επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο είχε επισημάνει τα μεγάλα οφέλη από αυτήν την ευνοϊκή εξέλιξη. Το μεγαλύτερο όφελος, αν αντιμετωπιστεί με οργανωτική και πολιτική σοβαρότητα, θα είναι ο μετασχηματισμός της Πάτρας σε «έξυπνη πόλη», ως καθοριστική επιλογή παραγωγικής ανασυγκρότησης στην κατεύθυνση των νέων τεχνολογιών, όχι μόνο της ίδιας της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει τη μεγιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως των νέων επιστημόνων και τεχνικών, οι οποίοι θα βρίσκουν εργασία και δεν θα χρειάζεται να ξενιτευτούν και τη δυνατότητα παραγωγής καινοτομίας και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επιπρόσθετα, σημαίνει την προώθηση λύσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης όπως έξυπνη στάθμευση, έξυπνος φωτισμός, ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, συλλογή και ανάλυση δεδομένων, διαχείριση απορριμμάτων και τέλος, λύσεων εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, ανοίγεται για την πόλη ένα παράθυρο προς το μέλλον για την ανάπτυξη τεχνολογιών με εφαρμογές σε τομείς όπως τα αυτοκινούμενα οχήματα, οι αγροτικές καλλιέργειες, ο τουρισμός, η ανάδειξη του πολιτιστικού δυναμικού της περιοχής κ.ο.κ.

Ενδεικτικά και μόνο, στο Μπρίστολ της Αγγλίας, μια πόλη λίγο μεγαλύτερη από την Πάτρα, ο μετασχηματισμός αυτός δημιούργησε τόσες πολλές ανάγκες για εξειδικευμένη εργασία ώστε να έχει ήδη εξαντληθεί το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό για να τις καλύψει. Η πόλη μας, λόγω της ύπαρξης, ερευνητικών ιδρυμάτων, πολλών σχετικών επιστημονικών ομάδων στο Πανεπιστήμιο και πολλών νεοφυών πρωτοβουλιών από νέους επιστήμονες, διαθέτει την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο να υποστηρίξει μια τέτοια εξέλιξη αλλά και να βρεθεί στην πρωτοπορία των τεχνολογικά προηγμένων πόλεων στην Ευρώπη.

Παράλληλα, είχαμε επισημάνει την ευκαιρία, με την άμεση εμπλοκή, το συντονισμό και την αποφασιστικότητα του Δήμου Πατρέων, ο μετασχηματισμός αυτός να πραγματοποιηθεί διατηρώντας τον πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο μιας εντελώς πρωτόγνωρης κατάστασης, η οποία, εκτός από ωφελήματα, κρύβει και σοβαρούς κινδύνους ή απειλές (μονοπωλιακή εκμετάλλευση, αλόγιστη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, έλεγχος των πολιτών, κλπ.).  Μιας κατάστασης που αν αδρανήσουμε, ούτως ή άλλως, σαν εμπόρευμα πια, θα έρθει σε λίγα χρόνια στην πόλη μας, με αγοραίους τότε όρους και υπό τον έλεγχο των καρτέλ των τηλεπικοινωνιών.

Τέλος, είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας για την οργανωτική ετοιμότητα της δημοτικής αρχής και την ιδεολογικο-πολιτική αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας, τα οποία αφορούν στον παραγωγικό μετασχηματισμό της περιοχής. Με συνεχείς προφορικές ερωτήσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο από τον περασμένο Νοέμβριο καλούσαμε τον κύριο Δήμαρχο να μας εξηγήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η όλη ιστορία, καθώς είχαμε την πληροφορία ότι από αρχές Νοέμβρη, σχετική σύμβαση παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε ο Δήμος Τρικκαίων, βρίσκεται και στο γραφείο του δικού μας δημάρχου για διαβούλευση.

Απαντήσεις άξιες λόγου δεν πήραμε, γεγονός που εμείς ερμηνεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή είτε δεν ξέρει τι να πει στη διαβούλευση, καθώς δείχνει ανέτοιμη και απροπαράσκευη, είτε δεν θέλει να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους. Το γεγονός ότι τα Τρίκαλα ήδη υπέγραψαν και στην τρίτη πόλη της Ελλάδας, την Πάτρα, δεν γίνεται καν κουβέντα, είναι από μόνο του χαρακτηριστικό και ανησυχητικό. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Πάτρα επιλέχθηκε στην Ευρωπαϊκή δράση Digital Cities Challenge.

Αναρωτιόμαστε πώς ακριβώς ο Δήμος θα αξιοποιήσει τις προοπτικές που παρουσιάζονται με τη συμμετοχή του αυτή, αν απωλέσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και λειτουργίας 5G υποδομών που αποτελούν ένας από τους τεχνολογικούς πυλώνες για «έξυπνες» πόλεις.

Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή θα πρέπει να καταλάβουν ότι σημαντικά θέματα που αφορούν στο μέλλον της πόλης δεν αντιμετωπίζονται ούτε με μυστικοπάθεια ούτε με πρακτικές σιγής ασυρμάτου. Γι αυτό το λόγο, κυρία Πρόεδρε, νιώθουμε την ευθύνη να ζητήσουμε και δημόσια άμεση εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη του ερχόμενου δημοτικού συμβουλίου. Ειδικότερα, ζητάμε από τον κ. Δήμαρχο:

·         Να φέρει για ενημέρωση στο Σώμα το σχέδιο σύμβασης μεταξύ Δήμου, Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Επιστημονικού Πάρκου, το οποίο έχει στη διάθεσή του πλέον των τεσσάρων μηνών, καθώς και ενημέρωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων που έχουν λάβει χώρα.

·         Να ενημερώσει για τις ενέργειες που έκανε ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη του σχεδίου «Πάτρα 5G Ready πόλη» και να παρουσιάσει τις προτάσεις του Δήμου στη διαβούλευση, αν υπάρχουν.

·         Να εξηγήσει ποιος είναι υπεύθυνος και ποιοι οι λόγοι για την κρίσιμη για την πορεία του έργου ολιγωρία."

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις