Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μπήκα στον μαγικό κόσμο των τυφλών...περπάτησα και έγραψα με τον τρόπο τους!-ΦΩΤΟ

 Μπήκα στον μαγικό κόσμο των τυφλών...πε...

Μια εμπειρία που δε θα ξεχάσω ποτέ

Το βράδυ της Κυριακής και στο πλαίσιο του Adventure VXIII του TEDx Πάτρας έγινα για λίγη ώρα... τυφλή. Δεν εννοώ μόνο ότι για κάποια λεπτά δεν είχα την όρασή μου, εννοώ ότι έζησα και πήρα μία μικρή γεύση από τον μαγικό κόσμο ανθρώπων που έχουν να μάθει να "βλέπουν" τα απλά πράγματα της ζωής εντελώς διαφορετικά...

Κι ας μην έχουν την όρασή τους!

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Η ομάδα του Adventure VXIII είχε ετοιμάσει στο εκπληκτικό σπίτι όπου στεγάζεται το 2ο σωματείο Προσκόπων κάποιες βιωματικές εμπειρίες που είμαι σίγουρη ότι θα μείνουν αξέχαστες για όλους τους συμμετέχοντες.

Πάτρα: Μυσταγωγία στην Αγγλικανική εκκλησία - ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μία από αυτές της εμπειρίες ήταν το περπάτημα στη γειτονιά εντελώς... στα τυφλά. Όταν ήρθε η σειρά μου για μία στιγμή δείλιασα. Να δέσω τα μάτια μου και να περπατήσω κρατώντας ένα μπαστούνι που δεν ξέρω να χρησιμοποιώ;

Ναι. Αποφάσισα να το κάνω, παρέλαβα το μπαστούνι μου και η συνοδός  μου (την ευχαριστώ πολύ για όλα) μου έκλεισε τα μάτια.

Αφου "αποπροσανατολίστηκα" κάνοντας μία περιστροφή ξεκίνησα να κάνω αργά και σταθερά βήματα και προσπαθούσα να φανταστώ ή να καταλαβαίνω που ακριβώς βρίσκομαι. Xρειαζόταν μεγάλη συγκέντρωση όμως στο μυαλό μου πλέον υπήρχαν χιλιάδες σκέψεις. Δεν είναι εύκολο να βάζεις τον εαυτό σου σε μία τέτοια συνθήκη.

Φαντάσου να μην είχες τη δυνατότητα να δεις τραβώντας το μαντίλι από τα μάτια σου...

Φαντάσου να μην ήταν δίπλα σου η Ελένη να σε προστατεύσει από το να χτυπήσεις ή ό,τιδηποτε άλλο...

Πόσο επικίνδυνο είναι για έναν άνθρωπο που δεν έχει την όρασή του να κυκλοφορεί στο δρόμο...

Πόσο δυνατοί είναι αυτοί οι άνθρωποι που φτάνουν στο σημείο να είναι σε θέση να κυκλοφορούν ανεξάρτητοι και να έχουν μία κανονική ζωή...

Θυμήθηκα τη συμμαθήτριά μου την Έλσα, εκ γενετής τυφλή. Η είσοδός της στο σχολείο με το μπαστουνάκι της υπάρχει πάντα έντονα στις σχολικές μου αναμνήσεις.

Είχε καταφέρει να κινείται στο χώρο του σχολείου με ευκολία. Στον έξω κόσμο όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρέπει να τον εξερευνήσεις με έναν άλλο τρόπο. Και χρειάζεσαι κάποιον που θα σε βηθήσει σε αυτό.

Την Έλσα την είχα συναντήσει κάποιες φορές τυχαία, όταν πέρασαν κάποια χρόνια, σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας την ώρα που έκανε ακριβώς αυτό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να έχουν κάποιον να τους στηρίξει και ταυτόχρονα να αισθάνονται και ελευθερία.

Εξερευνούσε τον κόσμο μας και προσπαθούσε με όποιον τρόπο μπορούσε να κινηθεί μέσα σε αυτόν έχοντας στο πλευρό της άτομα της οικογένειάς της. Τώρα εξερευνούσα εγώ τον δικό της κόσμο.

Όταν τελείωσε η διαδρομή μου και είδα την απόσταση που είχα διανύσει διαπίστωσα ότι δεν είχα πάει και πολύ μακριά. Μπορεί να νόμιζα ότι περπατούσα για ώρα αλλά όχι. Ήταν μόνο μια μικρή απόσταση.

Το πρώτο TEDxPatras Adventure έρχεται την Κυριακή με... διαδρομή έκπληξη

Η βοήθεια της συνοδού μου ήταν παραπάνω από πολύτιμη

Η βοήθεια της συνοδού μου ήταν παραπάνω ...

Η βοήθεια της συνοδού μου ήταν παραπάνω από πολύτιμη

Μετά την ιδιαίτερη βόλτα μου βρέθηκα «αντιμέτωπη» με μία… γραφομηχανή.

Όχι μία απλή γραφομηχανή αλλά με μία της γραφής που χρησιμοποιούν οι τυφλοί, της γραφής Μπράιγ. Σύμμαχος και δασκάλα μου σε αυτή την εμπειρία ήταν η Μαριάνα η οποία είναι τυφλή και σπουδάζει στο δεύτερο έτος, στο τμήμα Φιλολογίας. Ένα γλυκύτατο πλάσμα,  με όρεξη και προθυμία να βοηθήσει.

«Πάμε να σου κάνω μαθηματική» μου είπε και ξεκίνησε να μου εξηγεί τι είναι η μηχανή που είχα μπροστά μου αλλά και σε τι σύμβολο αντιστοιχεί το κάθε γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου όταν έχουμε να κάνουμε με τη γλώσσα των τυφλών.

Αν και η Μαρίνα μου είπε ότι είναι… «παιχνιδάκι» εγώ δυσκολεύτηκα αρκετά. Σίγουρα χρειάζεται αρκετός καιρός ακόμα και για να μάθεις τις αντιστοιχίες των γραμμάτων σε σύμβολα. Ακόμα πιο δύσκολο να μάθεις σε έναν ικανοποιητικό ρυθμό.

Η Μαρίνα με μυεί στη γραφή Μπράιγ

Η Μαρίνα με μυεί στη γραφή Μπράιγ

Η Μαρίνα με μυεί στη γραφή Μπράιγ

Έφυγα έχοντας πάρει μία γερή δόση αισιοδοξίας την οποία μπορεί να χαρίσει απλόχερά η πίστη στην ανθρώπινη θέληση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις