Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κούρεμα στις δόσεις χιλιάδων δανειοληπτών –Απαλλάσσονται από κεφάλαιο και τόκους -Εκδήλωση στην Πάτρα

Κούρεμα στις δόσεις χιλιάδων δανειοληπτώ...

Ανακοινώσεις από συνεργάτη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας

Γενναίο «κούρεμα» στους δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με αποτέλεσμα η δόση που καλούνται πλέον να πληρώνουν να μειώνεται έως και 70% προβλέπουν νέες υπουργικές αποφάσεις. Στο θέμα αναφέρθηκε διεξοδικά το απόγευμα της Δευτέρας από την Πάτρα όπου και βρέθηκε ο συνεργάτης του γενικούς γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Μάριος Μουζάλας, προκειμένου να μιλήσει σε σχετική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.

Αναλυτικά οι συμπολίτες που έλαβαν στεγαστικό δάνειο από τον πρώην ΟΕΚ (πλέον στην αρμοδιότητα του ΟΑΕΔ) αγγίζουν τους 82.000 και τα χρέη και τα χρέη τους συνολικά φθάνουν τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τόκοι τους μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα πραγματικά τους χρέη. Ο ΟΑΕΔ εισέπραξε 54εκ. από τα δάνεια ενώ την ίδια στιγμή δημιουργηθήκαν 48εκ. χρέη.

Τα μέτρα τώρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προβλέπουν απομείωση του δανείου κατά 15% για όλους τους δανειολήπτες και κάποιες πρόσθετες εκπτώσεις για τις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, χηρεία, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι κ.α.) καθώς και 20% επιπλέον για τους πολύτεκνους. Και αυτό αφού από τον αριθμό αυτό των δανειοληπτών αφαιρεθούν όσοι χρωστάνε έως 6.000 ευρώ κι όσοι έχουν καλύψει το 60% της αρχικής δανειακής τους σύμβασης.

Για αυτούς διαγράφονται άμεσα τα χρέη δηλαδή αυτόματα 47.000 υπόχρεοι, θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους. Επίσης οι τόκοι υπερημερίας, και όλοι οι άλλοι τόκοι που έχουν μπει στο αρχικό κεφάλαιο της οφειλής τους διαγράφονται ενώ όσοι έχουν καταβληθεί θα αφαιρούνται από κεφάλαιο. Άρα όσοι παραμείνουν σε δανεισμό θα δουν τη μηνιαία τους δόση να μειώνεται από 50% έως κι 70% ανάλογα με το ύψος του χρέους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δόσεις υπόχρεων έφθαναν μέχρι και 2.500-2.800 ευρώ το εξάμηνο οπότε ο συνδυασμός των μέτρων και η παράταση αποπληρωμής μέχρι 10 χρόνια επιτυγχάνει τον στόχο να έρθει πλέον η δόση στα σημερινά επίπεδα της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη. Επίσης στους άνεργους δίνεται η δυνατότητα να παγώνουν  ανά 6 μήνες και συνολικά για 3 χρόνια την οφειλή τους με μια απλή αίτηση, χωρίς καμία συνέπεια.

Όσο παραμένουν στην κατάσταση της ανεργίας δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν. Επίσης όσοι αποδείξουν ότι, για άλλους λόγους, έχουν αδυναμία αποπληρωμής μπορούν και αυτοί να παγώσουν την υποχρέωσή τους. Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στις τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν από το περασμένο Καλοκαίρι και για όσους έχουν λάβει εργατικές κατοικίες στους οικισμούς του πρώην ΟΕΚ.

Ο ΟΕΚ από το ’54 έχει κάνει 56.000 κατοικίες, οι 36.000 από αυτές ήταν με πολύ σοβαρές εκκρεμότητες. Περίπου 11.500 κατοικίες είναι χωρίς οριστικά παραχωρητήρια σε 150 οικισμούς στην πλειοψηφία των οποίων έχουν παραβιαστεί οι οικοδομικές άδειες και αυτό εμποδίζει τα οριστικά παραχωρητήρια. Η πολιτεία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασίες για την εξεύρεση λύση για οριστικά παραχωρητήρια.

Επίσης ορίστηκε μια ενιαία τιμή 300 ευρώ για όλα την Ελλάδα και λήφθηκαν πολλά μέτρα διευκόλυνσης για την αποπληρωμή της νέας τιμής. Ειδικό βάρος έπεσε σε ομάδες ανθρώπων όπως οι συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας , οι μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.

 

 

«Ποτέ δεν θα έληγε αυτό το θέμα εάν δεν παίρναμε μέτρα. Όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σημαντικά γιατί είναι μια θετική παρέμβαση στην καθημερινότητά τους, διευκολύνεται δηλαδή η ζωή τους», δήλωνε νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» αναφερόμενος στις συνολικές παρεμβάσεις που γίνονται για τους ωφελούμενους του πρώην ΟΕΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μουζάλας άφησε σαφώς να εννοηθεί πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν την κοινωνική-εργατική αλληλεγγύη και τον ΟΕΚ για τη δημιουργία εκλογικής πελατείας.

Όπως αποκάλυψε πριν τις εκλογές του 2004, σε σύγκριση με το 2003 υπήρξε αύξηση κατά 157% στα δάνεια που δόθηκαν από κεφάλια του ΟΕΚ ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στο επίσης εκλογικό έτος 2007 καθώς τότε καταγράφηκε άνοδος κατά 753% σε σχέση με το 2006. Τέλος ο κ. Μουζάλας είπε ότι όσοι πήραν δάνεια μέσω των τραπεζών με την διαμεσολάβηση του πρώην ΟΕΚ είναι η πιο δύσκολη κι επικίνδυνη κατηγορία γιατί αυτοί υπόκεινται στους κανόνες του τραπεζικού δανεισμού.

Το υπουργείο Εργασία κάνει προσπάθεια να αντιμετωπίσει και το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 50-55.000 δανειολήπτες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις