Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Επαναπροβολή της ταινίας «Έξοδος 1826»

Πάτρα: Επαναπροβολή της ταινίας «Έξοδος 1826»

Στο Πάνθεον το Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 18:00

Μετά τις περσινές προβολές και ύστερα από πολλά αιτήματα που λάβαμε, το «Κοινοτικόν» προβάλλει ξανά στο «ΠΑΝΘΕΟΝ», την ταινία μεγάλου μήκους του Βασίλη Τσικάρα, «Έξοδος 1826» (παραγωγή 2016), η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Λίγα μόλις χρόνια πριν συμπληρωθούν δυο εκατονταετίες από την έναρξη του τιτάνιου απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων το 1821 και λίγες μέρες πριν την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, το «Κοινοτικόν» αποφάσισε να τιμήσει τη φετινή επέτειο με μια ταινία που αφηγείται πώς οι απλοί άνθρωποι του λαού μας παράτησαν οικογένειες και σπίτια, οπλίστηκαν και συγκρούστηκαν μέχρι θανάτου με τον Τούρκο κατακτητή. Μοναδικό έπαθλό τους η Λευτεριά.

Η ταινία «Έξοδος 1826» σε σενάριο και ιστορική έρευνα του θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, αφηγείται την πραγματική ιστορία 120 ανδρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών που το 1826 έφυγαν από το χωριό τους για να βοηθήσουν τους πολιορκημένους Μεσολογγίτες. Πρόκειται για μια ιστορία μυθοπλασίας, βασισμένη όμως σε διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στην προφορική παράδοση, όπως είναι και το πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας». Είναι για μια ανεξάρτητη παραγωγή, ηοποία γυρίστηκε χωρίς λεφτά από το κράτος με τη βοήθεια και την αγάπη πολιτιστικών Συλλόγων και απλών ανθρώπων που πρόσφεραν από στολές και όπλα εποχής μέχρι και την αυτοπρόσωπη συμμετοχή ως βοηθητικοί ηθοποιοί. Μια ταινία με θέμα την επανάσταση του 1821 που «βγήκε» στους κινηματογράφους για πρώτη φορά μετά τον «Παπαφλέσσα», έπειτα από περίπου 46 χρόνια.

Η ταινία θα προβληθεί στον κινηματογράφο «ΠΑΝΘΕΟΝ» (Λεωφόρος Γούναρη 34, Πάτρα) το Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 18:00.

Τιμή εισόδου 5 ευρώ (γενική είσοδος).

Κρατήσεις και προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνο: 2610-325778 (ΠΑΝΘΕΟΝ).

Είπαν για την ταινία:
[…] Αν περιμένετε να δείτε μάχες γεμάτες ειδικά εφέ και χιλιάδες κομπάρσους, θα διαψευστείτε. Ο Τσικάρας αποφάσισε να αποδώσει την ιστορία όπως αυτή έλαβε χώρα. Ταλαιπωρία, άγχος, φόβος, μοναξιά. Ήρωες του '21 που δεν ήταν δίμετροι παλικαράδες που τρώγανε δέκα Τούρκους στην καθισιά τους, αλλά απλοί άνθρωποι, βοσκοί και ψαράδες, ψηλοί, κοντοί, χοντροί κι αδύνατοι, που βάλανε μια στολή, πήρανε ένα κουμπούρι και πήγανε στον πόλεμο για να σώσουν την πατρίδα τους και τις οικογένειες τους. Η Έξοδος λοιπόν είναι η αποτύπωση της δικής τους ιστορίας, μέσα από τα δικά τους μάτια. Δεν περιέχει μεγαλοστομίες, δεν περιέχει Έλληνες στρατιώτες να σκοτώνουν με 2 μαχαιριές 5 Τούρκους. Δεν περιέχει ρομάντζο και υποσχέσεις αιώνιας αγάπης μεταξύ των πρωταγωνιστών. Δείχνει ανθρώπους που αποφάσισαν συνειδητά να πάνε στον θάνατο για την πατρίδα τους [...]

Πρ. Νικολαΐδης, The Huffington Post, 10/3/2017

Απόσπασμα από το δημοτικό τραγούδι "Παιδιά της Σαμαρίνας"

Μην πείτε πως μωρέ λαβώθηκα, (δις)
βαριά για να πεθάνω, μωρέ παιδιά καημένα,
βαριά για να πεθάνω, κι ας είστε λερωμένα.

Να πείτε πως μωρέ παντρεύτηκα, (δις)
πήρα καλή γυναίκα, μωρέ παιδιά καημένα,
πήρα καλή γυναίκα, κι ας είστε λερωμένα.

Την πέτρα έχω μωρέ πεθερά, (δις)
τη μαύρη γης γυναίκα, μωρέ παιδιά καημένα,
τη μαύρη γης γυναίκα, κι ας είστε λερωμένα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις