Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η εμπορική ιστορία της Πάτρας παραμένει...αγέρωχη στις Σταφιδαποθήκες Μπάρυ της Όθωνος Αμαλίας- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η εμπορική ιστορία της Πάτρας παραμένει....
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Η ιστορία του χώρου

Οι Σταφιδαποθήκες Μπάρυ στην ανατολική πλευρά της Πάτρας, στέκουν στη θέση τους όχι μόνο για να θυμίζουν σε όλους την ιστορία του τεράστιου κεφαλαίου της παραγωγής κι εμπορίου σταφίδας για την Πάτρα, αλλά και γιατί πλέον αποτελεί έναν κτίριο σταθμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Το εργοστάσιο του σταφιδέμπορου Μπάρυ, η οικογένεια του οποίου ήρθε στην Πάτρα την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, αφήνοντας πίσω την επιτυχημένη εταιρεία Barry Freres που από το 1848 κυριαρχούσε στο εμπόριο σταφίδας, σουλτανίνας, συκιών, κουκιών και βελανιδιών προς τη Γαλλία κυρίως, στολίζει την παραλία της Πάτρας.

Τα περισσότερα μέλη της δραστήριας οικογένειας στη Σμύρνη, το 1922 κατέφυγαν στο εξωτερικό. Μόνο ο Φρέντ, ένα από τα τρία παιδιά του Αδόλφου και της Ζερμαίν επέστρεψε στην Πάτρα το 1927, μετά τις σπουδές του στη Γαλλία.

Έμεινε στην Πάτρα ένα χρόνο, επέστρεψε στη Γαλλία για τη στρατιωτική του θητεία και ξαναγύρισε στην Αχαϊα το 1931 προκειμένου να ασχοληθεί με το σταφιδεμπόριο.

H οικογένεια Φρεντ Μπάρρυ στην Πάτρα

H οικογένεια Φρεντ Μπάρρυ στην Πάτρα

H οικογένεια Φρεντ Μπάρρυ στην Πάτρα

Άμεσα άρχισε να αναπτύσσει σημαντική εμπορική δραστηριότητα με το Λονδίνο όπου διατηρούσαν οικογενειακά υποκαταστήματα, ενοικιάζοντας για το λόγο αυτό το κτίριο της οικογένειας Καραμανδάνη που δέσποζε στο λιμάνι της Πάτρας.

Το εργοστάσιο Μπάρρυ λειτούργησε με σημαντικές αντοχές στις κρίσεις της σταφίδας έως το 1940. Για τα επόμενα 15 χρόνια η οικογένεια εγκατέλειψε την πόλη για ασφάλεια, αφού την περίοδο της κατοχής το εργοστάσιο βομβαρδίστηκε και ο Φρεντ Μπάρρυ σώθηκε από το χρηματοκιβώτιό του, το οποίο τον προστάτευσε από την οβίδα που έπεσε στο χώρο του γραφείου του.

Το 1955 ο Φρεντ επέστρεψε στην Πάτρα με τη σύζυγό του Έλλη Τριάντη και παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν στο εμπόριο ο Οίκος Μπάρρυ λειτούργησε έως το 1986, όταν ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί κλείνοντας έναν μεγάλο κύκλο για την οικογένεια Μπάρρυ, που περισσότερο από ενάμιση αιώνα εμπορεύθηκε τον καρπό της σταφίδας.

Ο τελευταίος εργάτης του εργοστασίου κοιτάζει τα χαλάσματα λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής του

Ο τελευταίος εργάτης του εργοστασίου κοι...

Ο τελευταίος εργάτης του εργοστασίου κοιτάζει τα χαλάσματα λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής του

Το κτίριο άρχισε να αξιοποιείται και πάλι από τον Ιούνιο του 1986. Τότε ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης και ακολούθησε η λειτουργία του ως χώρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας όπου φιλοξενήθηκαν εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Στο χώρο παρέμειναν αρκετές μηχανές και ξύλινα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν από τους εργάτες για την επεξεργασία του καρπού. Πολλά καταστράφηκαν τη δεκαετία του ’90 όταν κατέρρευσε η στέγη.

Το κτίριο ανακαινίστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως επιχειρησιακό κέντρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Σήμερα στις ιστορικές «Σταφιδαποθήκες Μπάρρυ» στεγάζεται η Δραματική Σχολή και τα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Πλέον ελάχιστα στοιχεία στο εσωτερικό του είναι αυτά που θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν

Με στοιχεία από το κείμενο της Αρχαιολόγου-Ιστορικού Νίκης Ράλλη από δημοσίευση στο politeiamag.blogspot.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight