Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Χαλβάδες υψηλής «ραπτικής»!

Χαλβάδες υψηλής «ραπτικής»!

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Ευζωία και ευωχία νηστείας, χαλβά εγκώμιο και με ταχίνι από τον μπακάλη και με σιμιγδάλι στην κατσαρόλα. Οι ταπεινοί χαλβάδες μεταμορφώνονται σε γλυκά δημιουργικής ζαχαροπλαστικής, είτε σαν κρέμα σοκολάτας σε πύργους σφολιάτας, είτε σαν μπουκίτσες πορτοκαλιού με αλατισμένη σος καραμέλας.

Το  γλυκό χαλβά με σιμιγδάλι ή αλεύρι, το συναντάμε σε όλες τις κουζίνες των Βαλκανίων, της Μεσογείου αλλά και αρκετές της Μέσης Ανατολής και μάλλον η ονομασία του  (αραβικά حلوى :ḥalwā) προέρχεται μάλλον από την αραβική γλώσσα.

Παρασκευάζεται με αλεύρι, με σιμιγδάλι,  σπορέλαιο, ελαιόλαδο ή βούτυρο και με μοντέρνες πινελιές από εσπεριδοειδή, χυμούς φρούτων, καρύδα, σος φράουλας ή με συνοδεία ενός παγωτού λεμονιού για να δροσίζει την γλύκα του.

Για να έχουμε εξασφαλισμένη την επιτυχία του ακολουθούμε τις κάτωθι συμβουλές:

1.Παρασκευαζουμε τον χαλβά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς όσο χρειαστεί. Μπορεί να πάρει 20′-30′, χρειάζεται υπομονή.

2.Χρησιμοποιωντας λεπτό σιμιγδάλι έχουμε πιο κρεμώδες αποτέλεσμα, ενώ αν χρησιμοποιήσουμε χονδρό σιμιγδάλι θα έχουμε πιο κοκκώδες. Με αλεύρι δεν γίνεται αφράτος ο χαλβάς μας αλλά αντίθετα συμπαγής.

3.Για να διατηρήσουμε τον χαλβά μας φρέσκο και γλασερό, πάντα εκτός ψυγείου, τον διατηρούμε τυλιγμένο σε μεμβράνη.

4.Αντικαθιστώντας  ποσότητα από το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο με χυμούς φρούτων ή εναλλακτικά υγρά μειώνουμε αισθητά τις θερμίδες και τον τρώμε χωρίς πολλές τύψεις ενώ και εμπλουτίζουμε την γεύση του .

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΠΥΡΓΑΚΙ ΜΕ ΧΑΛΒΑ

Χρόνος  Προετοιμασίας: 30 ′- Χρόνος Ψησίματος: 15’- Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 3 πυργάκια- 6 άτομα)

  • 1 Φύλλο σφολιάτας

  • 1 αυγό

  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα μαύρη καλής ποιότητας με τουλάχιστον 65% κακάο

  • 200 γρ. χαλβά βανίλια-σοκολάτα με ταχίνι

  • 400 ml κρέμα γάλακτος

  • 1 σφηνάκι ρούμι

  • 2κ.σ. ζάχαρη άχνη και ακόμα λίγη για την διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το ένα φύλλο σφολιάτα σε τρία μακρόστενα κομμάτια. Από κάθε κομμάτι κόβουμε με το μαχαίρι πέντε τετράγωνα, των δώδεκα, δέκα, οχτώ, έξι και τεσσάρων εκατοστών το καθένα.

Τρυπάμε ελαφρά με το πιρούνι τα κομμάτια μας και τα αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC στον αέρα για 15’, μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.

Τρίβουμε τον χαλβά στο μπλέντερ για να γίνει ψίχουλα. Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε τα 100ml της κρέμας γάλακτος (όχι να βράσει). Σε ένα μπολ, σπάμε σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα και ρίχνουμε την ζεστή κρέμα.

Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.

Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τον χαλβά, την λιωμένη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος και το σφηνάκι από το ρούμι.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος αφού έχει παγώσει πολύ καλά σε σαντιγύ με τις 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη και την βάζουμε στο ψυγείο.

Βγάζουμε τα φύλλα της σφολιάτας από τον φούρνο και τοποθετούμε το μεγαλύτερο κομμάτι στην βάση ενός πιάτου, αφού πρώτα ρίξουμε μια μικρή κουταλιά σοκολάτας για να μπορεί να κολλήσει το πρώτο κομμάτι και να μην μετακινείται.

Ρίχνουμε μία στρώση σοκολάτας και τουφίτσες από σαντιγύ.

Στην συνέχεια σκεπάζουμε με το αμέσως μικρότερο κομμάτι και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία έχοντας φτιάξει ένα πυργάκι από πέντε κομμάτια σφολιάτας και πέντε στρώσεις από σοκολάτα και σαντιγύ.

Διακοσμούμε με την ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Το σοκολατένιο πυργάκι είναι ένα γλυκό το οποίο καλό θα ήταν να σερβιριστεί  την ώρα που ετοιμάζεται, διότι η σφολιάτα θα τραβήξει υγρασία εάν μπει στο ψυγείο και η κρέμα σοκολάτας θα σφίξει αρκετά.

Μπορείτε να το ετοιμάσετε αντικαθιστώντας την σοκολάτα με κρέμα ζαχαροπλαστικής αρωματισμένη με εσπεριδοειδή.

ΧΑΛΒΑΔΕΝΙΕΣ ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΣΟΣ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

Χρόνος Προετοιμασίας 40’– Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 18 μικρά φορμάκια-περίπου για 6 άτομα)

  • 300 γρ σιμιγδάλι ψιλό

  • 75 ml ηλιέλαιο

  • 75 ml ελαιόλαδο

  • 150 ml χυμό πορτοκαλιού

  • 100 ml νερό εμφιαλωμένο

  • 100 ml μέλι

  • ½ κ.γ. μείγμα κανέλας, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι

Για την αλατισμένη σος καραμέλας

  • 250 γρ. Ζάχαρη

  • 6-8 κ.σ. Νερό εμφιαλωμένο

  • ½ κ.γ. Ροζ αλάτι Ιμαλάϊων και μερικούς κόκκους για διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε την εστία μας σε χαμηλή θερμοκρασία 4-5.

Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο και μόλις ζεσταθεί αρχίζουμε να ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με μία σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα .

Θα χρειασθούμε περίπου 10’-15’ για να ψηθεί ο χαλβάς μας και να αποκτήσει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και απαλή γεύση.

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και το νερό μέχρι να ζεσταθούν αρκετά χωρίς να βράσουν.

Όταν ψηθεί ο χαλβάς αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αρχίζουμε να ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα των υγρών μας. Επαναφέρουμε στην εστία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Όταν είναι έτοιμος ο χαλβάς μας, τον αφήνουμε να κρυώσει και στην συνέχεια γεμίζουμε με το μείγμα ατομικά φορμάκια ή μία μεγάλη φόρμα.

Καλύπτουμε την επιφάνειά τους με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσουν εκτός ψυγείου.

Tip

Η σος καραμέλας θα πρέπει να μην κάψει πολύ και αποκτήσει σκούρο χρώμα, διότι η ζάχαρη θα έχει καεί και η σος θα πικρίσει.

Για να σερβίρουμε την σος την διατηρούμε  χλιαρή σε ένα μπεν μαρί ή την φυλάμε στο ψυγείο και την ξαναζεσταίνουμε.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life