Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επισκεφθήκαμε ένα "καταφύγιο" για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά στο κέντρο της Πάτρας-ΦΩΤΟ

Επισκεφθήκαμε ένα "καταφύγιο" ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Το Κέντρο Ημέρας της Praksis στηρίζει παιδιά που έχουν βρεθεί ολομόναχα στην Ελλάδα

Ένα «μικρό» καταφύγιο για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά υπάρχει στο κέντρο της Πάτρας. Πρόκειται για το κέντρο ημέρας της Praksis που δίνει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη σε παιδιά που έχουν βρεθεί ολομόναχα στην Ελλάδα.

Ένα «μικρό» καταφύγιο για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά υπάρχει στην οδό Τσαμάδού, στο κέντρο της Πάτρας. Πρόκειται για το κέντρο ημέρας της Praksis που δίνει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη σε παιδιά που έχουν βρεθεί ολομόναχα στην Ελλάδα.
Επισκεφθήκαμε το «Κέντρο Ημέρας», μιλήσαμε με την συντονίστρια των δομών της Praksis, Γιωργία Τζανάκου και μάθαμε τα πάντα σχετικά με τους στόχους, τους σκοπούς και τη λειτουργία του Κέντρου.

Επισκεφθήκαμε το «Κέντρο Ημέρας», μιλήσαμε με την συντονίστρια των δομών της PRAKSIS, Γεωργία Τζανάκου και μάθαμε τα πάντα σχετικά με τους στόχους, τους σκοπούς και τη λειτουργία του Κέντρου.

Το Κέντρο λειτουργεί από το 2011 ενώ οι ενεργοί εθελοντές υποστηρίζουν καθημερινά του έργο του. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αλλά σήμερα τρέχει με τους ίδιους τους πόρους της PRAKSIS.

Όπως μας εξήγησε η Γεωργία Τζανάκου, πρόκειται για ένα κέντρο ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται εν κινήσει και συντονίζεται από την Praksis.

"Όταν μιλάμε για παιδιά που βρίσκονται εν κινήσει, εννοούμε υπηκόους άλλων χωρών έως 17 ετών τα οποία εν δυνάμει είναι πρόσφυγες, έχουν φύγει από τις χώρες καταγωγής τους, είτε μόνοι τους είτε με τη συνοδεία της οικογένειας τους  και κάπου στην πορεία του ταξιδιού χωρίστηκαν.

Με άλλα λόγια εισήρθαν στον ελλαδικό χώρο χωρίς κηδεμόνα ή κάποιον που να ορίζεται με βάση την ελληνική πρακτική ή κάποια δικαστική πράξη αρμόδιος κηδεμόνας που μπορεί να αναλάβει έστω και προσωρινά την επιμέλεια τους. Έχουν καταγραφεί από τα κέντρα υποδοχής και έχουν βρεθεί σε καθεστώς παρατεταμένης κράτησης μέχρι να βρεθεί θέση σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων.

Είτε έχουν διαφύγει από εκεί, είτε έχουν φύγει χωρίς τη συγκατάθεση των εργαζομένων γιατί προσπαθούν να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό ο οποίος βρίσκεται σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα".

Δεξιά η συντονίστρια των δομών της PRAKSIS, Γεωργία Τζανάκου

Δεξιά η συντονίστρια των δομών της PRAKS...

Δεξιά η συντονίστρια των δομών της PRAKSIS, Γεωργία Τζανάκου

"Η Πάτρα αποτελούσε πάντα μία πύλη εξόδου για τον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό. Όλοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στη Δύση και προσπαθούν κάπως να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι από αυτούς είναι εγκλωβισμένοι. Ακόμα και ανήλικα παιδιά που έρχονται από χώρες στις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πόλεμος ή εμφύλιες συρράξεις ή καταστάσεις γενικευμένης βίας, αιτούνται άσυλο, παίρνουν απορριπτική και δυστυχώς μένουν χωρίς έγγραφα και χωρίς να να υπάρχει κάποια εναλλακτική.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν, αφού δε θέλουν να επιστρέψουν πίσω για πάρα πολύ σοβαρούς λόγους, είναι να φτάσουν παράτυπα στον τελικό τους προορισμό. Είτε γιατί εκεί  μπορεί να βρίσκεται κάποιος της ευρύτερης οικογένειας τους είτε γιατί έχουν πειστεί ότι εκεί μπορούν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον ή προσαρμογή.

Η δική μας παρέμβαση ξεκινά από τη στιγμή που ένα παιδί βρίσκεται εκτεθειμένο στο δρόμο, όταν οι συνθήκες στις οποίες διαμένει στην Πάτρα είναι… αστεγείας («μένει» π.χ σε εργοστάσια και παλιά κτίρια) και δε μπορεί να καλύψει τις ατομικές και βασικές του ανάγκες, όταν δεν έχει ρούχα, πρόσβαση στο γιατρό, στο νοσοκομείο, στο κοινωνικό λειτουργό.

Με παρεμβάσεις που κάνουμε και street work βγαίνουμε στο δρόμο, πηγαίνουμε στα μέρη όπου μένουν προσωρινά και ενημερώνουμε για το Κέντρο Ημέρας και τους ζητάμε χωρίς καμία προϋπόθεση να το επισκεφθούν έτσι ώστε να κάνουν χρήση των βασικών μας υπηρεσιών μας".

Όπως είναι λογικό σε όλη αυτή την προσπάθεια υπάρχουν αρκετές δυσκολίες...

"Στην PRAKSIS , όπως και στην πράξη, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά που εμείς δε μπορούμε να φανταστούμε ούτε τι έχουν περάσει, ούτε τους λόγους για τους οποίους βρέθηκαν εδώ. Γι΄ αυτό και επικεντρωνόμαστε στην παρούσα κατάσταση. Στο ότι πρόκειται για ένα παιδί που είναι μόνο του. Και μπορεί να βρεθούν μόνα τους παιδιά από 8 ετών έως 17 ετών.

Τα παιδιά που είναι κάτω από 14 ετών, είναι τρομαγμένα και βρίσκονται σε μία δύσκολη και ευάλωτη κατάσταση δεδομένου του ότι έχουν φτάσει εδώ χωρίς να έχουν καθόλου χρήματα και υποστήριξη από ένα άτυπο ή τυπικό δίκτυο φροντίδας.

Προσπαθούν κάθε μέρα βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο να μπουν σε μία νταλίκα, ίσως και με τις οδηγίες κάποιου διακινητή σε κάποιες περιπτώσεις. Στην αρχή λοιπόν αυτά τα παιδιά είναι πολύ επιφυλακτικά. Φοβούνται πάρα πολύ την αστυνομία και τη σύλληψη.

Προσπαθούμε λοιπόν μέρα με τη μέρα να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους και ότι για να έρθουν στο Κέντρο Ημέρας δε χρειάζεται να έχουν χαρτιά ή να υπογράψουν κάτι. Έρχονται απλά για να κάνουν χρήση των υπηρεσιών και σταδιακά να γίνουμε ένα σταθερό «πρόσωπο αναφοράς» ώστε αν χρειαστούν κάποια βοήθεια  να ξέρουν από ποιον μπορούν να τη ζητήσουν. Πρακτικά δεν είναι εύκολο,  όμως αυτό που μας δείχνει η εμπειρία μας είναι ότι η επισκεψιμότητα αυξάνεται" ανέφερε η κα Τζανάκου.

Όπως ενημερωθήκαμε στο "Κέντρο Ημέρας":

"Υπάρχει μία ομάδα που απαρτίζεται από κοινωνικό λειτουργό και διερμηνέα... που βγαίνει έξω προσεγγίζοντας τα παιδιά στο χώρο που βρίσκονται.

Προσπαθούμε να περάσουμε ένα μήνυμα ότι καταγράψουμε τις ανάγκες αλλά και ότι η ουσιαστική υποστήριξη θα γίνει στο Κέντρο Ημέρας. Προσπαθούμε να τους προσελκύσουμε εδώ κάνοντας ένα κάλεσμα. Παρέχουμε κάποιες βασικές ανάγκες εκεί και ενημερώνουμε ότι εδώ είναι ένα ασφαλές μέρος. Και εδώ υπάρχει κοινωνικός λειτουργός, διερμηνέας και νοσηλευτής.

Εκεί κάνουμε μία καταγραφή του πληθυσμού. Πόσα είναι τα ανήλικα άτομα, ποιας εθνικότητας και ποιας ηλικιακής ομάδας. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους ανηλίκους, να μάθουμε από πού είναι, τι χρειάζονται και πού θέλουν να πάνε.

Πολλά παιδιά έχουν οικογενειακό δεσμό στην Ευρώπη αλλά δε γνωρίζουν ποια είναι η διαδικασία για να πάνε και να επανενωθούν είτε έχουν κουραστεί να είναι σε αναμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενημερώνουμε για τα δικαιώματα τους και τις νόμιμες διαδικασίες τους, καλύπτουμε κάποιες βασικές ανάγκες σε φάρμακα και φαγητό και τους ζητάμε να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο κέντρο ημέρας όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση καθημερινά.

Λειτουργούν και δωμάτια στα οποία φιλοξενούμε παιδιά που βρίσκονται σε πολύ ευάλωτες συνθήκες και υπό το καθεστώς του επείγοντος.

Μαθαίνουμε τα ατομικά στοιχεία, καταγράφουμε τις ανάγκες του και του δίνουμε μία κάρτα praksis. Μπορεί να έχει δύο γεύματα την ημέρα που προέρχονται από δωρεές, να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, να πλύνει τα ρούχα του. Έχει πρόσβαση σε ίντερνετ τηλέφωνο και εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

*Εαν χρειαστεί οι άνθρωποι του Κέντρου βοηθούν και ενήλικες.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις