Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Είναι ο Πελετίδης ο καλύτερος Δήμαρχος των τελευταίων ετών;

Είναι ο Πελετίδης ο καλύτερος Δήμαρχος τ...

Του Θάνου Ν. Νασόπουλου

Είναι δεδομένο πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά κριτήρια με βάση τα οποία απαντά στην ερώτηση του τίτλου. Με απλά λόγια, μπορεί ένας πρωθυπουργός να είναι καλός για τους εργαζόμενους γιατί αυξάνει τους μισθούς και κακός για τους βιομήχανους γιατί τους μειώνει με αυτόν τον τρόπο το κέρδος.

Πέρα από τα οικονομικά δεδομένα ωστόσο, οι διάφορες πολιτικές και τα κριτήρια αξιολόγησης τους, διαμορφώνονται μέσα σε μια πιο σύνθετη πραγματικότητα. Διαφορετικά όλες οι χώρες θα είχαν αριστερές φιλεργατικές κυβερνήσεις, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε κάθε χώρα ανήκει στις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας.

Έκανα μια εισαγωγή απλά και μόνο για να περιγράψω την πραγματικότητα που θέλει κάθε άνθρωπο να διαμορφώνει κριτήρια αξιολόγησης της πολιτικής και των πολιτικών με διαφορετικό τρόπο.

Ο Κώστας Πελετίδης εξελέγη με μεγάλο ποσοστό στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ως ένας άνθρωπος προερχόμενος από την αριστερά και πιο συγκεκριμένα το ΚΚΕ, εκμεταλλευόμενος μια συγκυρία όπου η πλειοψηφία του λαού αναζητούσε σε κάθε επίπεδο πολιτικές ανατροπές και αλλαγές. Ο Πελετίδης λοιπόν κλήθηκε από τον κόσμο να διαχειριστεί τα καθήκοντα του Δημάρχου κομίζοντας κάτι διαφορετικό στον τρόπο με τον οποίο διοικεί τον Δήμο και παίρνει αποφάσεις για τον μέλλον της πόλης και των κατοίκων της.

Μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Πελετίδη σχετικά με το άμεσο κλείσιμο της Ξερόλακκας δεν έγινε ποτέ πράξη. Η Ξερόλακκα παραμένει σήμερα ανοιχτή και συνεχίζει να υποδέχεται τα απορρίμματα των Πατρινών. Κάποιοι λοιπόν που επέλεξαν να ψηφίσουν τον Πελετίδη για να απαλλαγούν από την υγειονομική βόμβα της Ξερόλακκας ενδεχομένως σήμερα να το έχουν μετανοιώσει. Είναι όμως αυτή η συνθήκη ικανή για να τσαλακώσει την εικόνα της Δημοτικής Αρχής; Φυσικά και όχι, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα το βιώνουν σε ακραίο βαθμό κυρίως οι κάτοικοι κοντινών περιοχών, άρα μια μειοψηφία του πατραϊκού λαού.

Ο Πελετίδης ως Δήμαρχος μπορεί ωστόσο να υπερηφανεύεται ότι αξιοποιεί δημόσιους χώρους και κτίσματα μετατρέποντας τους σε χώρους αναψυχής προσβάσιμους στο σύνολο των κατοίκων της πόλης.

Ένα τρανό παράδειγμα είναι το Νότιο Πάρκο, ένα έργο το οποίο προώθησε και συνεχίζει να προωθεί επικοινωνιακά η Δημοτική Αρχή ως εμβληματική πρωτοβουλία. Τι "ξεχνάει" ωστόσο να αναφέρει; Τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου ανέλαβε σχεδόν αποκλειστικά ο ΟΛΠΑ με χρηματικά ποσά που μέχρι σήμερα ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Το Δ.Σ του ΟΛΠΑ διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση συνεπώς δεν θα είχε άδικο κάποιος που θα ισχυριζόταν ότι ένα όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εν τέλει ο βασικός υπεύθυνος για την δρομολόγηση και την ολοκλήρωση ενός όντως σπουδαίου έργου για την πόλη και τους κατοίκους της.

Όπως αντίστοιχα δεν θα είχε άδικο κάποιος που θα ισχυριζόταν πως και η παραχώρηση του «Πλατανόδασους», 13 καταστημάτων και τεσσάρων αιθουσών συγκέντρωσης σε τέσσερις οικισμούς εργατικών κατοικιών, από τον ΟΑΕΔ στον Δήμο ήταν μια έμμεση κυβερνητική πρωτοβουλία. Να μην ξεχάσω να αναφέρω και την παραχώρηση στον Δήμο του οικήματος στη Μανιακίου για την δημιουργία παιδικού σταθμού όπου πάλι ήταν προϊόν κυβερνητικής πρωτοβουλίας έπειτα από πίεση των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.

Πρόσφατα ο Δήμος Πατρών επιχορηγήθηκε με το ποσό των 1.743.000 €  για την επισκευή και τη συντήρηση σχολικών κτιρίων,για εξοπλισμό αναβάθμισης των δημοτικών παιδικών χαρών καθώς και για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η εν λόγω επιχορήγηση έγινε φυσικά από το Υπουργείο Εσωτερικών και πρόκειται για επιπλέον χρηματοδότηση από αυτή του προυπολογισμού.

Θα ήταν σοβαρή παράληψη να μην παρατηρήσουμε πως από το 2015 και έπειτα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, η χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων βαίνει αυξανόμενη κάθε χρόνο, ενώ αυξάνονται συνεχώς τόσο οι έκτακτες επιχορηγήσεις όσο και οι παραχωρήσεις δημόσιων χώρων, όπως ανέλυσα και προηγουμένως.

Ο Δήμαρχος λοιπόν που υπερηφανεύεται και επενδύει επικοινωνιακά στην αξιοποίηση και τη βελτίωση δημόσιων χώρων δεν μας λέει πως όλα αυτά τα οφείλει πρωτίστως στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ας ανατρέξουν οι Πατρινοί στην περίοδο της Δημοτικής Αρχής Δημαρά και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθούσε να διαχειριστεί τον Δήμο με τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις και την άρνηση παραχώρησης δημόσιων χώρων προς αξιοποίηση από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ.

Κάτι τελευταίο για το οποίο θα μπορεί να επαίρεται η νυν Δημοτική Αρχή είναι η κοινωνική πολιτική που ασκεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Κι όμως αν το ψάξει κάποιος που δεν αρκείται με τα όσα η Δημοτική Αρχή του λέει, θα συνειδητοποιήσει πως οι περισσότερες Δημοτικές Αρχές- και κυρίως αυτή του Δημαρά που ανέλαβε τον Δήμο κατά την κορύφωση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης- είχαν παράξει αντίστοιχο έργο στην κοινωνική πολιτική με μικρότερη μάλιστα χρηματοδότηση.

Έτσι λοιπόν επιστρέφω στο αρχικό μου ερώτημα. Ο Κώστας Πελετίδης που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Πατρινών για να σηματοδοτήσει την αλλαγή και να κομίσει κάτι νέο στον Δήμο της Πάτρας μπορεί να θεωρηθεί ο καλύτερος Δήμαρχος, όπως προσπαθεί καθημερινά να μας πείσει ο προπαγανδιστικός του μηχανισμός, απλά και μόνο γιατί έχει μια ομολογουμένως καλή επικοινωνιακή στρατηγική;

Η απάντηση όσο με αφορά είναι φυσικά όχι. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα η πολιτική επικοινωνία σήμερα, αλλά εν τέλει πιο σημαντική είναι η πολιτική ουσία. Χωρίς καν λοιπόν να αναφερθώ στον προβληματικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται θεσμούς της πόλης όπως το ΔΗΠΕΘΕ και το Καρναβάλι, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι με μεγαλύτερη χρηματοδότηση και με μια κυβέρνηση που της κάνει σχεδόν όλα τα "χατίρια", η εν λόγω Δημοτική Αρχή κατάφερε να είναι σχεδόν "μια από τα ίδια".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις