Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το επικίνδυνο καλοκαίρι του 2017 στην Ηλεία και ο σχεδιασμός στη Δυτική Ελλάδα για τη νέα αντιπυρική

Το επικίνδυνο καλοκαίρι του 2017 στην Ηλ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Μιλά στο thebest.gr o νέος Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης ΠΥ Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Πετρούτσος

Με «προίκα» το δύσκολο και επικίνδυνο περσινό καλοκαίρι στην Ηλεία και την 28χρονη εμπειρία του στο Σώμα της Πυροσβεστικής ο Γιάννης Πετρούτσος, από τη θέση του Περιφερειακού Διοικητή Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας ετοιμάζεται μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη νέα αντιπυρική περίοδο, ώστε να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός, να υπάρχει ετοιμότητα, καθώς και οι συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν στην πυροσβεστική να κάνει ακόμα καλύτερα τη δουλειά της.

Έχοντας διατελέσει τον περασμένο χρόνο Διοικητής στην Π.Υ. του Πύργου, όλο το καλοκαίρι μαζί με τους πυροσβέστες ήταν στην πρώτη γραμμή, με αποτέλεσμα, παρά τις ταυτόχρονες και απανωτές φωτιές στην Ηλεία, πολλές εκ των οποίων θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει ανθρώπινα θύματα, η περιοχή να μην ξαναζήσει το καλοκαίρι του 2007.

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει τα σχέδια για την αντιπυρική περίοδο του 2018, είμαστε σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους Διοικητές των υπηρεσιών της Δυτικής Ελλάδας και με τους φορείς, ούτως ώστε τα προβλήματα που εντοπίσαμε πέρυσι, να μπορέσουμε να τα επιλύσουμε φέτος. Ένα από τα βασικά ήταν ο καθαρισμός των αγροτικών δρόμων. Και η Αχαΐα και η Ηλεία, καθώς και η Αιτωλοακαρνανία θεωρούνται ορεινές περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο αγροτικό δίκτυο, οι οποίοι ωστόσο δεν προλαβαίνουν να καθαριστούν όλοι. Και γιατί τα οικονομικά της χώρας δεν είναι και στην καλύτερή τους κατάσταση. Δίνουμε προτεραιότητα σε περιοχές με πολλή μεγάλη επικινδυνότητα, ώστε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση με τα οχήματά μας», περιγράφει στο thebest.gr o Γιάννης Πετρούτσος.

Ένα δεύτερο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη πυροσβεστικών κρουνών και γίνεται προσπάθεια να αποκτηθούν κι άλλοι. Το ζητούμενο είναι ο ακόμα καλύτερος και πιο γρήγορος ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών με νερό. «Έχουμε καταγράψει γεωτρήσεις, υπάρχουν δεξαμενές και προσπαθούμε με τα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας κάθε Δήμου, να φτιάξουμε νέους κρουνούς και νέες δεξαμενές αν γίνεται».

Η εμπειρία του 2017 στην Ηλεία και η επικινδυνότητα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι από τις πιο επικίνδυνες για τις πυρκαγιές και πρόσφατη είναι η εμπειρία του Διοικητή από την Ηλεία

«Η φύση από το 2007 έχει κάνει τη δουλειά της και έχει αναγεννηθεί, οπότε είναι πιο δύσκολη η επέμβαση για μας. Είναι πυκνή η βλάστηση και πολλή δύσκολη η πρόσβαση. Πρέπει να ανοίξεις δρόμους με αλυσοπρίονα  ή νέους δρόμους με μηχανήματα για να έχουμε καλύτερη πρόσβαση» δηλώνει ο Περιφερειακός Διοικητής.

Ωστόσο αυτό που κράτησε από την θητεία του στον Πύργο ήταν το ότι «οι φορείς στην Ηλεία είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι στο θέμα των πυρκαγιών. Η κινητοποίησή τους ήταν άμεση, καθώς επίσης άμεσης ήταν και η κινητοποίηση η δική μας. Με τα περιπολικά οχήματα που είχαμε έξω καθ΄όλο το διάστημα του καλοκαιριού, τα πυροφυλάκια και τις περιπολίες, αστυνομίας και στρατού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τις ενάρξεις και να γίνεται πολύ άμεσα η επέμβαση. Και για φέτος και από αυτή τη θέση η προτεραιότητά μου θα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορο εντοπισμό της έναρξης μιας φωτιάς», προσθέτει.

 

Οι εθελοντικές οργανώσεις

Και για το φετινό καλοκαίρι ο Γιάννης Πετρούτσος όπως και Διοικητές άλλων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στη «μάχη» της πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης πυρκαγιών θέλει τη βοήθεια των εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες και στην Αχαΐα έχουν μεγάλη εμπειρία και βοηθούν στον άμεσο εντοπισμό εκδήλωσης φωτιάς, αλλά και στην κατάσβεση.  «Υπάρχουν ομάδες οι οποίες είναι πιστοποιημένες και τόσο επαγγελματίες, οι οποίες είναι ισάξιες με τους πυροσβέστες. Στην Ηλεία υπήρχαν νέες φωτιές ταυτόχρονα και έστελνα εθελοντές και ήξερα ότι θα την καταστείλουν».

Με δεδομένη την εμπειρία του προσωπικού, όπου διαχρονικά είναι λιγότερο του απαιτούμενο, η πυροσβεστική και φέτος θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της.

«Προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, ο δασικός πλούτος και μετά όλα τα υπόλοιπα».

Παρόλα αυτά λόγω των συνθηκών και του εφιάλτη του 2007 και του κινδύνου επανάληψής του ο Γιάννης Πετρούτσος κάποιες στιγμές αισθάνθηκε φόβο το περσινό καλοκαίρι.

«Μετά τις 20 Ιουλίου σε καθημερινή βάση είχαμε τρία και τέσσερα συμβάντα ταυτόχρονα, στην Ηλεία και έπρεπε να αξιολογήσουμε ποιο είναι το πιο επικίνδυνο κι αυτό που θα μπορούσε να μας δημιουργήσει πρόβλημα. Εκείνες τις στιγμές έπρεπε να πάρεις απόφαση δευτερολέπτου, πού θα στείλεις τις δυνάμεις, ώστε να μην σου ανοίξει το μέτωπο. Και στην Ηλεία υπάρχουν πολλά χωριά διάσπαρτα μέσα σε πευκοδάση. Υπήρχαν στιγμές παραμονή της Παναγίας στην Ανάληψη και την άλλη μέρα στο Περιστέρι δύσκολες, όμως με τη βοήθεια όλων και του Θεού είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα, που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Ο Γιάννης Πετρούτσος είναι 28 χρόνια στο Σώμα. «Δεν είχε περάσει από το μυαλό μου να γίνω πυροσβέστης. Έμαθα ότι βγήκε μια προκήρυξη, έκανα τα χαρτιά μου και κυρίως αρχικά για επαγγελματική αποκατάσταση. Όμως στην πορεία η δουλειά αυτή με έκανε να νιώθω χρήσιμος και να μου δίνει τη χαρά του να προσφέρω στον συνάνθρωπο και στη φύση».

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο  Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας  του Πυροσβεστικού Σώματος Αρχιπύραρχος Ιωάννης Γρ. Πετρούτσος, γεννήθηκε το 1969, στην Χρυσοπηγή του Δ. Ερυμάνθου του Νομού Αχαΐας.  Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1991 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1998 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Το 2012 φοίτησε στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε στην Π.Υ. Ζακύνθου, στο τμήμα Πυρασφάλειας της Διοίκησης Π.Υ. Πατρών, στο 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στην Π.Υ. Χρυσούπολης, επί σειρά ετών ως προϊστάμενος στο πεζοπόρο τμήμα της 6ης Ε.Μ.Α.Κ., στην Π.Υ. Αμφιλοχίας και στο Ανακριτικό τμήμα της Διοίκησης Π.Υ. Ν. Αχαΐας.

Επίσης έχει λάβει μέρος σε εκπαιδεύσεις-σεμινάρια, σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, αποτροπής καταστροφικών φαινομένων, στρατηγικής και ασφάλειας δασικών πυρκαγιών, στον προηγμένο τρόπο έρευνας εμπρηστικών ενεργειών και στην οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων-αναγνώριση κινδύνων-νομοθετικό πλαίσιο.

Το 2011 τοποθετήθηκε ως Επιπυραγός Διοικητής στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Πατρών.

Tο 2017 τοποθετήθηκε ως Πύραρχος Διοικητής της Π.Υ. Πύργου και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας.

Το 2018 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας.

Ευρισκόμενος πάντοτε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων έχει λάβει μέρος, διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων, αστικών και δασικών πυρκαγιών, συμβάντων μεγάλης έκτασης καθώς και διασώσεις ανθρώπων από διάφορα ατυχήματα. Ειδικότερα, συμμετείχε στην κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Αιτωλοακαρνανία.

Προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή και τιμήθηκε με διάφορα μετάλλια, παράσημα και ηθικές αμοιβές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις