Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Δ. Κρεμαστινός στο thebest.gr: «Το έντονο στρες και η κατάθλιψη πολλές φορές είναι η αιτία εμφραγμάτων και αιφνιδίων θανάτων»

Δ. Κρεμαστινός στο thebest.gr: «Το έντον...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή καρδιολογίας και πρώην υπουργού Υγείας στην Πάτρα

Κάπνισμα, στρες, κατάθλιψη, ιατρικά λάθη. Οι αιφνίδιοι θάνατοι νέων ή μέσης ηλικίας ανθρώπων, από καρδιολογικά νοσήματα δεν είναι σπάνιοι δυστυχώς. Γιατί άραγε; Νικούνται οι καρδιοπάθειες και με ποιο τρόπο; Ποιος είναι ο ρόλος του καθενός από μας, της ιατρικής κοινότητας και της Πολιτείας στην πρόληψη και τη θεραπεία; Ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός έγραψε ένα χρήσιμο και ενδιαφέρον βιβλίο για την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, με τίτλο «Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες».

Γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο, αν και επιστημονικό, καλύπτει όλο το φάσμα της πρόληψης, της αντιμετώπισης των καρδιοπαθειών και της βασικής γνώσης γύρω από τη λειτουργία της καρδιάς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, αναδεικνύοντας και ένα σοβαρό ζήτημα. Τη σωστή και στην κατάλληλη χρονική στιγμή χρησιμοποίηση των σύγχρονων φαρμάκων και των επεμβατικών επιστημονικών μεθόδων.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο κ. Κρεμαστινός μιλά μεταξύ άλλων για «κυκεώνα θέσεων και αντιθέσεων», μέσα στον οποίο «έχει δυστυχώς θέση  και η ιατρική που κινείται εκτός του ιπποκρατικού όρκου. Με απλά λόγια η κερδοσκοπική διάθεση σειράς  ιατρικών και παραϊατρικών κυκλωμάτων που στηρίζονται στην άγνοια του απλού ανθρώπου όσον αφορά τις δυνατότητες και τα όρια της σύγχρονης θεραπευτικής. Για όλους αυτούς του λόγους, παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που συντελείται σε όλους τους τομείς της ιατρικής, ο Ιπποκράτης εξακολουθεί να είναι πάντα επίκαιρος με το δόγμα του ότι το καλύτερο φάρμακο, δεν είναι άλλο από τον ηθικά δομημένο και επιστημονικά καταρτισμένο γιατρό».

Λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου του σήμερα 9 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» στην Πάτρα, ο Δημήτρης Κρεμαστινός μιλά στο thebest.gr, για το βιβλίο, χωρίς να επεκτείνεται στην παρούσα φάση στην πολιτική.

 

 

«Tώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες» - Με ποιο στόχο γράψατε αυτό το βιβλίο;

«Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να δείξει πώς οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των καρδιοπαθειών, όπως είναι τα σύγχρονα φάρμακα και όλες οι επεμβατικές μέθοδοι όταν χρησιμοποιούνται σωστά έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και όταν οι ίδιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται λάθος έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Όταν μια παρέμβαση δεν είναι ενδεδειγμένη και δεν γίνεται στην  κατάλληλη χρονική στιγμή, δεν ωφελεί. Άλλωστε, μια μελέτη του πανεπιστημίου Johns Hopkins έδειξε ότι η τρίτη αιτία θανάτου στην Αμερική μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο είναι τα ιατρικά λάθη».

Είναι πολύ συχνό στις μέρες  μας να χάνονται άνθρωποι μικρής και μέσης ηλικίας ξαφνικά από καρδιά.  Σε ποιους παράγοντες το αποδίδετε αυτό;

«Οι βασικές παθήσεις που είναι υπεύθυνες για την απώλεια ανθρώπινων ζωών αιφνιδίως είναι οι μυοκαρδίτιδες και οι μυοκαρδιοπάθειες. Μικρό ποσοστό ατόμων χάνονται από θανατηφόρες αρρυθμίες που έχουν γονιδιακή επιβάρυνση. Η σωστή αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων είναι η πρόληψη και η φαρμακευτική θεραπεία. Έτσι θα ελαττωθεί ο αριθμός των αιφνιδίων θανάτων».

Πώς μπορεί να νικηθεί μια καρδιοπάθεια; Ισχύει αυτό για όλες τις μορφές της;

«Πρώτα από όλα, με σωστή πρόληψη πρωτογενή και δευτερογενή. Δεύτερον, με χορήγηση φαρμάκων, όπου χρειάζεται, προτού εκδηλωθούν συμπτώματα ύστερα από ένα τσεκ-απ που πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο στη μέση ηλικία».

H επιβάρυνση της ψυχολογίας τι ρόλο παίζει στην εμφάνιση της νόσου;

«Το έντονο στρες και η κατάθλιψη έχει αποδειχθεί ότι πολλές φορές είναι η αιτία εμφραγμάτων και αιφνιδίων θανάτων».

Πώς επιδρά η καλή ή η κακή ψυχολογία στον πάσχοντα;

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι που παίρνουν το placebo σε ιατρικές μελέτες σε ένα ποσοστό περί το 20% έχουν το ίδιο καλό αποτέλεσμα με εκείνους που παίρνουν το πραγματικό φάρμακο. Γενικά η πίστη και η καλή ψυχολογία κινητοποιούν το σύστημα των νευροορμονών του οργανισμού και το ανοσοβιολογικό σύστημα τα οποία λειτουργούν ως θεραπευτικά φάρμακα σε αυτούς που πιστεύουν και σε αυτούς που διατηρούν θετική ψυχολογία».

Έχετε αντιμετωπίσει περίπτωση ασθενούς που να βγήκε εκτός των ιατρικών δεδομένων και να έζησε πολύ περισσότερο από το προσδόκιμο ή να επήλθε μη αναμενόμενη ίαση;

«Ασφαλώς. Με βάση αυτά που σας απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση, ένας σημαντικός αριθμός αρρώστων περί το 15% έχει καλύτερη εξέλιξη από την αναμενόμενη με βάση τους ενδογενείς μηχανισμούς του οργανισμού τους».

Γιατί γίνατε καρδιολόγος;

«Τα μαθητικά μου χρόνια ήμουν πάρα πολύ καλός στα μαθηματικά και την φυσική. Είχα πάρει τότε και πανελλήνιο βραβείο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Όταν βρέθηκα στην Ιατρική, ο ηλεκτρισμός της καρδιάς και η αιμοδυναμική ήταν τα στοιχεία που ήταν πιο οικεία και αγαπητά σε εμένα.Έτσι από τα πρώτα έτη της Ιατρικής είχα αποφασίσει να γίνω καρδιολόγος».

Στο βιβλίο σας αναφέρεστε στην τριτογενή πρόληψη, που έχει να κάνει με το κοινωνικό κράτος κάθε χώρας (αγωγή υγείας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, νομοθεσία  για προώθηση υγιεινής διατροφής, τρόπος αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, όπως πχ  ύπαρξη απινιδωτών σε χώρους εργασίας κλπ.)

«Τριτογενής πρόληψη με τη στενή έννοια του όρου είναι η πρόληψη ενός νέου επεισοδίου από κάποιον που ήδη έχει πάθει το πρώτο επεισόδιο. Με την ευρεία όμως έννοια του όρου και ειδικά στην καρδιολογία, τριτογενής πρόληψη είναι το πώς, π.χ., θα αντιμετωπιστεί ο αιφνίδιος θάνατος. Τί πρέπει να πράξει το κράτος για να δώσει την ευχέρεια στον άνθρωπο να περπατά και να ασκείται κατά τη διάρκεια της ημέρας και τι πρέπει να πράξει το κράτος για τα τον αποτρέψει να πάρει επικίνδυνους δρόμους όπως το κάπνισμα και τα ναρκωτικά».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

 

Ιωάννης Λεκάκης, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Μιχάλης Κίτρου, Πνευμονογόλος- διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Άννα Μαστοράκου, Πυρηνικός γιατρός, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος, συνεργάτιδα του thebest.gr, Κωνσταντίνα Τσίχλα.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη «των φίλων καθηγητών που έφυγαν Κώστα Στεφανή  - Δημήτρη Τριχόπουλου» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

 

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός γεννήθηκε 1 Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy's Hospital 1973-1976).


Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα. Είναι ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών (και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

• Εκλεγµένο µέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών

• Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας 2003-2005 και 2009-2011
• 2007-2008: Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
• 2003-2009: ∆ιευθυντής της Β’ Πανεπιστηµιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»
• 1986-1993: ∆ιευθυντής του Καρδιολογικού Τµήµατος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκοµείο Αθηνών
• 1993-2003: ∆ιευθυντής Β’ Καρδιολογικού Τµήµατος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
• 1993-1996: Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
• 2009-2012: Πρόεδρος ∆ιαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
• 2015-σήµερα: Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being