Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΕΡΧΕΤΑΙ Η "ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ" ΣΤΙΣ 22/3 ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΥΝΕΪ ΜΑΡΑ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ

ΕΡΧΕΤΑΙ Η "ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ" ΣΤ...

Τον Ιησού κάνει ο Χοακίν Φοίνιξ και τον Πέτρο ο Τσιουέτελ Ετζιοφόρ

Μία ολοκαίνουρια ταινία θρησκευτικού περιεχομένου, η «Mary Magdalene – Μαρία Μαγδαληνή» με την Ρούνεϊ Μάρα στον ομώνυμο ρόλο, βγαίνει στις 16 Μαρτίου 2018 στο Ηνωμένο Βασίλειο (ήδη προηγήθηκε η επίσημη πρεμιέρα στην National Gallery στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου στις 26 Φεβρουαρίου) ενώ στη χώρα μας θα την δούμε από την Πέμπτη 22 Μαρτίου σε διανομή της UIP. Ήδη το σχετικό διαφημιστικό τρέιλερ προβάλλεται στα Odeon Εntertainment στη Βέσο Μάρε και μας βάζει στο όλο κλίμα.

Εκτός της Μάρα, πρωταγωνιστούν: ο 43χρονος Χοακίν Φοίνιξ στο ρόλο του Ιησού Χριστού, ο 40χρονος μαύρος ηθοποιός Τσιουέτελ Ετζιοφόρ του «12 Χρόνια σκλάβος» και ο 36χρονος Γαλλοαλγερινός ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ.

Η σκηνοθεσία είναι του Γκαρθ Ντέιβις, δημιουργού του υποψήφιου για Όσκαρ φιλμ «Lion».

Διάρκεια: 120 λεπτά.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Γκαρθ Ντέιβις συνεργάζεται με τους επιτυχημένους παραγωγούς των ταινιών «Lion» και  «Ο Λόγος του Βασιλιά» και σκηνοθετεί το ανθρώπινο πορτρέτο μιας από τις πλέον αινιγματικές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην Ιστορία.

Η Ρούνεϊ Μάρα, στην ιδιαίτερη αυτή βιογραφία, υποδύεται τη Μαρία, μια νεαρή γυναίκα που αναζητά ένα νέο τρόπο ζωής και, αψηφώντας τις ιεραρχίες και τις αξίες της παραδοσιακής της οικογένειας, γίνεται μέλος ενός κοινωνικού κινήματος με επικεφαλής τον Ιησού το Ναζωραίο (στο ρόλο ο Χοακίν Φίνιξ). Σύντομα, η Μαρία βρίσκει τη θέση της μέσα στο κίνημα και το πνευματικό της ταξίδι την τοποθετεί στην καρδιά μιας ιστορίας που θα τη φέρει αντιμέτωπη με το πεπρωμένο του Ιησού και τη δική της θέση σ' αυτό.

Η ανείπωτη ιστορία της Μαρία Μαγδαληνής, της πιστής ακολούθου του Ιησού, για πρώτη φορά θα ακουστεί, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Η ιστορία του Ιησού Χριστού ως γνωστό, έχει εμπνεύσει γενιές και γενιές σκηνοθετών, μεταξύ αυτών τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, τον Μάρτιν Σκορσέζε αλλά και τον Μελ Γκίμπσον με την μεγάλη εμπορική επιτυχία «Τα Πάθη του Χριστού».

Πρόκειται για μια ιστορία που έχει ειπωθεί με τόσους διαφορετικούς τρόπους, τόσο πλούσια και ανοιχτή σε ερμηνείες, που ενέπνευσε τους παραγωγούς της νέας αυτής κινηματογραφικής παραγωγής ώστε να την προσεγγίσουν από διαφορετική σκοπιά, με εφαλτήριο ένα αρχαιολογικό εύρημα.

«Η ανακάλυψη τμημάτων μιας περγαμηνής με το φερόμενο ως Ευαγγέλιο της Μαρίας Μαγδαληνής πυροδότησε την ιδέα να ειπωθεί η ιστορία αυτής της γυναίκας. Κάθε γενιά, άλλωστε, προσεγγίζει από τη δική της σκοπιά ιστορίες που βασίζονται στη σύγχρονη εποχή. Μια ταινία, λοιπόν, για να έχει κοινό οφείλει να έχει κάτι να πει που να το αφορά. Η γυναικεία οπτική της ιστορίας της ζωής και του θανάτου του Ιησού Χριστού ρίχνει φως σε θέματα που άπτονται στο σήμερα. Από την άλλη είναι μεγάλη η ευθύνη όταν αφηγείσαι μια ιστορία που είναι τόσο σημαντική για τους ανθρώπους», σχολιάζει ο Ι. Κάνινγκ, παραγωγός.

Το σενάριο ήθελε να δώσει φωνή σε ένα πρόσωπο της ιστορίας που έχει παραμείνει σιωπηλό τόσο καιρό και να φωτίσει πτυχές της ιστορίας του Ιησού από τη γυναικεία οπτική. Η σεναριογράφος Φιλίπα Γκόσλετ έκανε πολύμηνη έρευνα και συζήτησε με ραβίνους, ιερείς, Εβραίους ιστορικούς, αρχαιολόγους και μελετητές των Γραφών και δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ τους καθώς καθένας είχε τη δική του ερμηνεία για την επίγεια παρουσία και κήρυγμα του Ιησού και τη σημασία του. Εκείνο, όμως, στο οποίο όλοι συμφωνούσαν ήταν πως η Μαρία Μαγδαληνή έπρεπε να θεωρείται απόστολος του Ιησού.

Τόσο το σενάριο όσο και η παραγωγή επηρεάστηκε από πληθώρα θεολογικών και ιστορικών κειμένων, ενώ συνέδραμαν πολλοί Εβραίοι, Έλληνες Ορθόδοξοι και Καθολικοί ως σύμβουλοι, δίνοντας καθένας τη δική του ματιά.

«Δεν πρόκειται για κάποιο θεολογικό ή ιστορικό κείμενο. Η ιστορία επιδέχεται ερμηνειών και είναι μια ιστορία που αφηγούμαστε με κάθε σεβασμό στην πίστη των ανθρώπων. Μας δείχνει τη Μαρία ως βασική φιγούρα μέσα στο κίνημα του Ιησού και φωτίζει τη διαμάχη της με τους άνδρες – αποστόλους που φανερώνει πως ήταν πολύ κοντά στον Ιησού, έχει τη δική της ερμηνεία όσον αφορά στα διδάγματα του Ιησού Χριστού και προσπαθεί να την μοιραστεί με τους αποστόλους.

Το γεγονός πως είναι γυναίκα προκαλεί τριβές, ιδίως με τον Πέτρο κι αυτό δημιουργεί μια συγκλονιστική δυναμική. Η Μαρία Μαγδαληνή συλλαμβάνει με διαφορετικό τρόπο την έννοια του Βασιλείου και του μηνύματος του Ιησού θεωρώντας πως τα πάντα ξεκινούν και καταλήγουν στη συγχώρεση και το έλεος. Πρέπει να αλλάξουμε αρχικά μέσα μας για να αλλάξει ο κόσμος γύρω μας. Οι απόστολοι έχουν διαφορετική γνώμη.

Επίσης, μια βασική διαφορά μεταξύ της Μαρίας και των αποστόλων: εκείνη παραμένει δίπλα στον Ιησού κατά τη Σταύρωση, ενώ οι απόστολοι κρύβονται. Μια ιστορία ισότητα και φεμινισμού που αφορά κάθε πιστό, με την ιστορία να μην παρουσιάζεται γραμμικά, ο χρόνος να συρρικνώνεται και να παρουσιάζεται ένα εντελώς νέο κίνητρο, από το παραδοσιακό, για την πράξη του Ιούδα», εξήγησε η Φιλίπα Γκόσλετ .

Ακόμα οι δημιουργοί του νέου αυτού βιβλικού δράματος υπογραμμίζουν ότι «η Μαρία Μαγδαληνή έχει μείνει στο περιθώριο εδώ και αιώνες και θέλαμε να την επαναφέρουμε στη θέση που της αξίζει, στο επίκεντρο της ιστορίας του Ιησού, ως σημαντική απόστολο. Η ιστορία αφορά όλες τις θρησκείες και όλη την ανθρωπότητα».

Για το σκηνοθέτη Γκαρθ Ντέιβις, μια από τις βασικές πηγές έμπνευσής του ήταν η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία, αν και οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο πρόσωπο επειδή ήθελε να πάει σχολείο, εκείνη κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, δίνοντας έναν εξαιρετικό λόγο, συγχωρώντας τους Ταλιμπάν για τις πράξεις τους. «Η πράξη της συγχώρεσης, η απόλυτη πράξη αγάπης είναι η καρδιά αυτής της ταινίας. Διαβάζοντας το σενάριο σκέφτηκα τη Μαλάλα και πόσο με συγκίνησε και πόσο αναγνωρίζω σε εκείνη την ιστορία της Μαρίας» είπε ο σκηνοθέτης του πολύ συγκινητικού «Lion» όπου έπαιζε και η Νικόλ Κίντμαν.

Για το ρόλο της Μαρίας Μαγδαληνής ο Γκαρθ Ντέιβις διάλεξε την 33χρονη Ρούνεϊ Μάρα με την οποία είχε συνεργαστεί και στην ταινία «Lion».

«Έχει τη δυνατότητα να “ουρλιάζει” στην απόλυτη σιωπή. Παράλληλα έχει κάτι το απόκοσμο και πάντα μοιάζει να βρίσκεται κάπου αλλού, να αναζητάει κάτι», είπε για την Μάρα ο Ντέιβις, προσθέτοντας ότι "οι περισσότεροι ξέρουν την Μαγδαληνή ως πόρνη, πράγμα που δεν ισχύει".

Στην ταινία βλέπουμε ποια είναι και από πού κατάγεται. Την βρίσκουμε αρχικά στα Μάγδαλα, με την οικογένειά της να θέλει να την παντρέψει, κάτι που εκείνη δε θέλει, νιώθοντας πως διαφέρει από όλους μέσα στην οικογένειά της. Νιώθει πως κάτι την ενώνει με το Θεό, αλλά ακόμα δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί.

Όπως είπε η Ρούνει Μάρα που προτάθηκε για το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Carol» του Τοντ Χέινς, "όταν η Μαρία Μαγδαληνή γνωρίζει τον Ιησού, τον ακολουθεί, καθώς είναι ο μόνος που φαίνεται να καταλαβαίνει πώς νιώθει. Πρόκειται για μια πνευματική ταινία που αφηγείται την ιστορία αυτής της γυναίκας που ήταν μάρτυς του Ιησού, ούσα παρούσα στο θάνατο και στην Ανάστασή του. Εκείνη θεωρήθηκε πόρνη, ενώ ο Πέτρος, που αρνήθηκε τον Ιησού τρεις φορές και παρανόησε το μήνυμά του, αγιοποιήθηκε. Είναι ασύλληπτο!".

Τέλος τον πολύ απαιτητικό ρόλο του Ιησού ερμηνεύει ο Χοακίν Φοίνιξ και του Πέτρου ο Τσιουέτελ Ετζιοφόρ, ο οποίος θεωρεί πως το βασικό μήνυμα της ταινίας, είναι: ας επιστρέψουμε στις βασικές αξίες και ας αφήσουμε στην άκρη έριδες, μίση και τάσεις εκδίκησης.

*Σύμφωνα με τα χριστιανικά Ευαγγέλια, η Μαίρη από τα Μάγδαλα ήταν παρούσα τόσο στο θάνατο όσο και στην ταφή του Ιησού και είναι η πρώτη μάρτυρας της Ανάστασής του. Το 591 μ.Χ. ο Πάπας Γρηγόριος ισχυρίστηκε πως η Μαρία από τα Μάγδαλα ήταν πόρνη, μια παρανόηση που παραμένει μέχρι τις ημέρες μας. Το 2016 το Βατικανό αναγόρευσε την Μαρία από τα Μάγδαλα ως Απόστολο των Αποστόλων, ως ισότιμή τους και ως την πρώτη αγγελιαφόρο του αναστημένου Ιησού.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Νότια Ιταλία (Σικελία, Νάπολη, Ματέρα, Πούλια).

Η «Μαρία Μαγδαληνή», όπως διαβάσαμε στην Wikipedia, είναι και τελευταία ταινία για την οποία έγραψε μουσική, ο Ισλανδός συνθέτης Jóhann Jóhannsson που έφυγε πριν λίγο καιρό από τη ζωή στα 48 του μόλις χρόνια.

Το ρόλο του Λάζαρου κάνει ο Ελληνικής καταγωγής Theo Theodoridis και του Ιούδα ο Ταχάρ Ραχίμ του φιλμ του Ζακ Οντιάρ "Προφήτης" ενώ τη Ραχήλ υποδύεται η Ελληνογαλλίδα Αριάν Λαμπέντ που έχει παίξει στο "Attenberg" της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και στις "Άλπεις" του Γιώργου Λάνθιμου καθώς και στο "Assasin's Creed" πλάι στον Μάικλ Φασμπέντερ.

Την ταινία αναμένεται να την δούμε και στην Πάτρα ενόψει και των αγίων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture