Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Θάνος Μικρούτσικος στο thebest.gr: «Στον αγώνα για την υγεία μου, δεν το βάζω κάτω»

Θάνος Μικρούτσικος στο thebest.gr: «Στον...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Στις 23 Μαρτίου ο σπουδαίος καλλιτέχνης εμφανίζεται στην Πάτρα

 

Αυτή τη φορά στη γενέτειρά του την Πάτρα τον φέρνει η συναυλία για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ , στην οποία μετά από 42 χρόνια θα ξαναπαίξει ολοκληρωμένη στην Ελλάδα, την «Καντάτα για τη Μακρόνησο». Στις 23 Μαρτίου  μαζί με την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Μίλτο Πασχαλίδη εμφανίζονται στο Κλειστό του Τόφαλου, σε μια βραδιά κατά την οποία συναντώνται μουσική, ποίηση και πολιτική.

Λίγες μέρες πριν το νέο ραντεβού του Θάνου Μικρούτσικου με το κοινό της Πάτρας μιλά στο thebest.gr με το γνωστό του πάθος και χωρίς περιστροφές, για όλα. Ακόμα και για την περιπέτεια της υγείας του. Αποδεικνύοντας ότι είναι συνεπής.  Μέσα από την τέχνη του και όχι μόνο, μας  προτρέπει, να ξεπερνάμε τα όριά μας και να αγωνιζόμαστε. Να μην το βάζουμε κάτω. Εξάλλου, μας έχει καλέσει πολλές φορές να χορέψουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία, αλλά και να ζούμε τη στιγμή. Πράγματα που ο ίδιος εξακολουθεί να κάνει περισσότερο από ποτέ.

«Η κατάσταση δεν σου κρύβω και δεν θέλω  να το κρύψω από κανέναν, είναι αρκετά δύσκολη, αλλά εγώ με χαμόγελο ξυπνάω, δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως με ήξερες και συνεχίζω και βλέπουμε».

«Τώρα ζεις, άρα ζήσε το με  όλες σου τις δυνάμεις. Μην περιμένεις να το ζήσεις σε 32 τέρμινα!», λέει μεταξύ άλλων.

 

Ήταν δική σας επιθυμία να πραγματοποιηθούν αυτές οι συναυλίες και για ποιο λόγο;

«Ήταν δική μου επιθυμία. Ήθελα να παρουσιάσω την «Καντάτα», από εκεί ξεκίνησε το πράγμα και δεδομένου ότι φέτος το ΚΚΕ συμπληρώνει 100 χρόνια, συζήτησα μαζί τους και πραγματικά με μεγάλη χαρά και μεγάλη αγάπη τις ενέταξαν στο πρόγραμμα».

 

Πώς σχολιάζετε τη σημερινή πολιτική συγκυρία με την πόλωση που διαμορφώνεται, με την άνοδο την ακροδεξιάς, των επιθέσεων αντιεξουσιαστών και των εισβολών του Ρουβίκωνα; Την ίδια ώρα το ΚΚΕ είναι πίσω από τη Χρυσή Αυγή, στην πρόθεση ψήφου.

 

«Όσον αφορά στο ΚΚΕ είναι μακράν το πιο ιστορικό κόμμα στην Ελλάδα. Κλείνει 100 χρόνια. Όποιος διαβάζει την ιστορία του ή όποιος ως έναν βαθμό την έχει βιώσει και ας μην πάμε  στα μέλη του ΚΚΕ, στους φίλους και συμπαθούντες, ας μην πάμε καν στους αριστερούς, οφείλει να παραδεχτεί ότι είναι ένα κόμμα, το οποίο ακόμα και αν διαφωνείς μαζί του, παλεύει για μια καλύτερη κοινωνία. Για τα συμφέροντα των πολλών, των εργαζομένων. Και επίσης τα μέλη του έχουν τραβήξει πάρα πολλά. Εξορίες, εκτελέσεις, βασανισμοί. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα, που να είναι κόμμα ηρωισμών, θυσιών και πίστης σε κάποιο σκοπό.

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα είναι συνέχεια της κατάστασης που βιώναμε το 2010, το 2012, το 2014 και το 2015. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε τον δρόμο που ακολούθησαν οι καθαρόαιμες μνημονιακές κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε υποτίθεται στόχο να σταματήσουν τα μνημόνια. Τα μνημόνια δεν σταμάτησαν και έχουμε μια δεκαετία σχεδόν που ο κόσμος υποφέρει. Από εκεί και πέρα όποιος διαβάζει ιστορία, θα δει ότι η ακροδεξιά είναι μια παραλλαγή του συστήματος. Αν πάμε το 1920 που ανέβηκε ο φασισμός στην Ιταλία και τη Γερμανία, θα δούμε ότι όλοι αυτοί προέρχονταν από τα «σπλάχνα» του συστήματος. Επί της ουσίας, θέλανε να το σώσουν. Δεν είναι αντισυστημικοί όπως λαϊκίστικα παρουσιάζονται. Τώρα, γιατί  ένα κομμάτι του κόσμου πηγαίνει προς τα εκεί, είναι γιατί η συνείδηση ενός εκάστου, δεν είναι πάντοτε στο ίδιο επίπεδο. Η συνείδηση όλων των ανθρώπων προσδιορίζεται λίγο και από τα ΜΜΕ  κι απ΄την προπαγάνδα που γίνεται, κι απ΄τον φόβο. Αυτό πρέπει να το δούμε και να το δούμε διαχρονικά. Συνεπώς, ως έναν βαθμό εξηγούνται τα πράγματα, τα οποία μας συμβαίνουν. Τι μέλλει γενέσθαι; Εδώ θα μου επιτρέψεις να σου απαντήσω με τη μουσική μου ιδιότητα. Αν επιχειρούσα να κάνω προφητείες πολιτικές θα έπαιρνα έναν άλλο ρόλο, που ξέρεις πολύ καλά ότι ποτέ δεν θέλησα να πάρω. Ακόμα και τις εποχές που ασχολήθηκα με την πολιτική. Πιστεύω, απευθυνόμενος στους νέους ανθρώπους, ότι είναι μια πολύ βάρβαρη εποχή, που τους ξεσπιτώνει , τους στέλνει σε άλλες χώρες και χάνουμε το καλύτερο δυναμικό μας. Απευθυνόμενος σε όλους λέω ότι πρέπει να παλέψουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αν δεν παλέψεις , αν δειλιάσεις, είναι σίγουρο ότι θα πεθάνεις. Δεν σημαίνει ότι αν παλέψεις θα νικήσεις, αλλά είναι ο μόνος δρόμος, μήπως και στο τέλος τα καταφέρεις».

 

 

Υπάρχει ένα κόμμα αυτή τη στιγμή που σας εκφράζει για να το ψηφίσετε;

«Πάντοτε εκτιμούσα και σεβόμουν το ΚΚΕ, ακόμα κι όταν είχα κάποιες επί μέρους πολιτικές αντιρρήσεις. Σαφέστατα αν γίνονταν εκλογές αύριο θα ψήφιζα ΚΚΕ».

 

 

Πρόσφατα περάσατε μια περιπέτεια με την υγεία σας…

«Την περνάω, δεν έχει τελειώσει  η ιστορία. Είναι πράγματι μια περιπέτεια υγείας σοβαρή, την αντιμετωπίζω όμως δυναμικά, όπως πρέπει να την αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι, όχι για να την ξορκίσουμε, ούτε για να δημιουργήσουμε ψευδαισθήσεις, αλλά να μην το βάζεις κάτω. Τίποτα δεν θα κερδίσεις. Αν το βάλεις κάτω έχασες. Όπως στην πολιτική και στον πολιτικό αγώνα, έτσι και στον προσωπικό αγώνα και στην προκειμένη περίπτωση για την υγεία μου, δεν το βάζω κάτω. Η κατάσταση δεν σου κρύβω και δεν θέλω  να το κρύψω από κανέναν, είναι αρκετά δύσκολη, αλλά εγώ με χαμόγελο ξυπνάω, δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως με ήξερες και συνεχίζω και βλέπουμε».

 

Σας έκανε να δείτε κάποια πράγματα διαφορετικά, αν και είστε πάντα ένας σκεπτόμενος άνθρωπος ούτως ή άλλως..

«Αισθάνομαι ότι αυτή η ιστορία που ξεκίνησε – εγώ βρήκα το πρόβλημα τον Ιούνιο που μας πέρασε, δύο μέρες μετά τη συναυλία μου στο Ηρώδειο αλλά μπορεί να ξεκίνησε παλιότερα -  αναμφισβήτητα στα βασικά βλέπω τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Αλλά, εσύ με ξέρεις από παλιά. Ήμουν πάντα ένας άνθρωπος που προγραμμάτιζε, όχι μόνο την επόμενη χρονιά, αλλά και μετά από τρεις χρονιές.  Σε αυτό έχω βάλει φρένο. Δεν έχω σταματήσει τα μουσική. Πέραν των συναυλιών αυτών και εκείνων των δύο συναυλιών που θα γίνουν με όλους μου τους βασικούς συνεργάτες, όλα αυτά τα χρόνια, στον Βύρωνα, στις αρχές Ιουνίου, μεγάλους προγραμματισμούς σε αυτή τη φάση δεν μπορώ να κάνω. Αν οι εξετάσεις στα τέλη Μαρτίου που θα κάνω πάνε καλά, λέω να πάω ένα ταξιδάκι το καλοκαίρι, Σεβίλλη, Γρανάδα Κόρντοβα, αυτό μπορώ να το πω. Να σου πω τώρα τι θα κάνω το 2021, δεν θα μπορούσα, γιατί ούτε αφελής θέλω να είμαι, ούτε να κινούμαι ψευδαισθησιακά. Από την άλλη μεριά ως προς το τι βλέπω πια διαφορετικά, θέλω να σου πω ότι μου τονώθηκαν κάποια πιστεύω».

Όπως;

«To έλεγα πάντα, ειδικά στους πιτσιρικάδες, αξίζει τον κόπο να ξεπερνάς τα όριά σου. Τώρα ετούτο εδώ με έχει τονώσει περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση. Στο να ξεπερνάς τα όρια, στο να νικάς, στο να ρουφάς κάθε στιγμή της ζωής σου. Άλλο ένα πιστεύω μου διαχρονικό. Τώρα έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Τώρα ζεις, άρα ζήσε το με  όλες σου τις δυνάμεις. Μην περιμένεις να το ζήσεις σε 32 τέρμινα!».

 

 

Μετανιώνετε για κάτι; Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε αν μπορούσατε να επέμβετε στο παρελθόν σας, βλέποντας την προσωπική και επαγγελματική πορεία μέχρι σήμερα;

 

«Δεν θα άλλαζα τίποτα. Όχι γιατί είμαι εγωιστής και πιστεύω ότι όλα καλώς έγιναν. Προφανώς δεν έγιναν όλα καλώς. Προφανώς έχουν υπάρξει λάθη. Τα ξέρεις τα λάθη σου μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Μερικά ναι, μερικά ίσως όχι. Το πρόβλημα όμως είναι το εξής:  Όταν κάνω τη σούμα πώς έφτασα μέχρι εδώ, μουσικά, προσωπικά, κοινωνικά, βρίσκω τον εαυτό μου πολύ ευτυχισμένο. Και λέω τι ευτυχία! Τι έκανα σε αυτό τον τομέα, πόσα πέρασα στα προσωπικά μου. Είμαι ευτυχής που έφτασα ως εδώ , άρα λέω, αν γύριζες πίσω και διόρθωνες μήπως δεν θα ήσουν o ίδιος; Κι αν δεν ήσουν ο ίδιος θα ήσουν ντε και καλά καλύτερα επειδή θα διόρθωνες τρία λάθη; Μπορεί να ήσουν στραβωμένος σε κάποια άλλα πράγματα. Από την άποψη ότι είμαι ευτυχής με τη σούμα που κάνω, δεν θα άλλαζα , γιατί είμαι αποτέλεσμα και των σωστών και των λαθών που έχω κάνει».

 

Info

 

Οι τρεις συναυλίες διοργανώνονται από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και θα πραγματοποιηθούν:

- Στις 11 Μαρτίου στην Αθήνα, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου, στο ύψος του 'Αλσους Βεΐκου).

- Στις 23 Μαρτίου στην Πάτρα, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος».

- Την 1η Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαί Ντε Σπορ.

*Να σημειωθεί ότι η είσοδος στις συναυλίες θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

 

Οι φωτογραφίες είναι από το facebook και τη σελίδα Thanos Mikroutsikos

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight