Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Ηλεία: 100 αυτοκίνητα τον χρόνο πωλούνται κατά μέσο όρο

Ηλεία: 100 αυτοκίνητα τον χρόνο πωλούντα...

Κρίση και στην αγορά του αυτοκινήτου

Η είσοδος της χώρας μας στην οικονομική κρίση επηρέασε σημαντικά όλους τους τομείς της. Ο χώρος του αυτοκινήτου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Η μείωση των πωλήσεων είναι δραματική, αφού παλαιότερα από τα 1300 περίπου αυτοκίνητα που πουλούσαν ετησίως κατά μέσο όρο, έφτασαν στα 100 από το 2012 και μετά. Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στέκονται εμπόδιο σε μια τέτοια αγορά. Επιπλέον, η μη χρηματοδότηση των υποψήφιων αγοραστών από τις τράπεζες για την αγορά αυτοκινήτου, είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο τα νούμερα των πωλήσεων παραμένουν χαμηλά…

Στροφή στο μεταχειρισμένο!

Οι οικονομικές απαιτήσεις που επιβαρύνουν καθημερινά τους πολίτες, έχουν πλέον δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις ως προς την αγορά ενός αυτοκινήτου. Με τους μισθούς να είναι χαμηλοί και με φόρους και διάφορους λογαριασμούς να επηρεάζουν σημαντικά το εισόδημα του καθενός, λογικό είναι οι καταναλωτές να κοιτούν να καλύψουν πρώτα τις βασικές ανάγκες και όσα περισσέψουν να αποταμιευθούν ώστε να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό για να πραγματοποιηθεί η αγορά. Πέντε ειδικοί στο χώρο του αυτοκινήτου μίλησαν στην εφημερίδα «Πατρίς» για τη δραματική αυτή μείωση των πωλήσεων και τις προτιμήσεις πλέον του κόσμου:

Γιώργος Λαμπρόπουλος-«AUTOSAME ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ»: «Οι πωλήσεις φέτος κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Παρά την κρίση, ο κόσμος έχει στραφεί στο καλό μεταχειρισμένο. Το όνομα και η επιχείρηση που λειτουργεί 40 χρόνια τώρα, αποτελούν εγγύηση για τον κόσμο του νομού που πλέον μας ξέρει, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν και κάτοικοι άλλων νομών. Η κρίση όμως φαίνεται σε όλα τα επίπεδα. Η ανεργία που αντιμετωπίζει η Ηλεία θεωρώ ότι είναι τεράστια. Ευχή όλων να καλυτερεύσουν τα πράγματα για το νομό μας και τη χώρα. Το διαδίκτυο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αφού λαμβάνουμε τεράστια βοήθεια από άλλες πόλεις παραπλήσιες του νομού μας, με αρκετό κόσμο να έρχεται να αγοράσει από εμάς. Ο κόσμος κοιτάει ως επί το πλείστον μικρά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα για να έχει τη μέγιστη οικονομία, γιατί καίνε λιγότερο από τα βενζινοκίνητα. Το βάρος έχει πέσει στα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα και για λόγους εφορίας, τεκμηρίων και οικονομίας».

Ιωάννης Τσιώρης-«NISSAN»: «Οι πωλήσεις το 2017 εκτιμήθηκαν κοντά στις 85.000 αυτοκίνητα πανελλαδικά. Η Ηλεία παρουσιάζει σταθερή πορεία εδώ και χρόνια. Πουλάει κατά μέσο όρο περίπου 100 αυτοκίνητα. Δυστυχώς ο νομός μας κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι παρεμφερή νομοί κινούνται σε μεγαλύτερα επίπεδα. Η Αχαΐα πουλάει περίπου 800 αυτοκίνητα, ενώ η Μεσσηνία γύρω στα 600. Η ανάταση στον τομέα μας φαίνεται ανέφικτη. Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν καθώς προτιμάτε και η περίπτωση του Flit, το οποίο αφορά τις πωλήσεις για ενοικιάσεις αυτοκινήτων και εταιρικές πωλήσεις. Ο κόσμος πλέον έχει γυρίσει στην αγορά του μεταχειρισμένου, στο οποίο παρατηρούμε δυο κατηγορίες. Η πρώτη έχει να κάνει με πελάτες που επιθυμούν φθηνά αυτοκίνητα και η δεύτερη για άτομα που επιθυμούν κάτι καλό και απλά θέλουν να κερδίσουν τη διαφορά καινούριου-μεταχειρισμένου. Το 2012 αποτέλεσε το διάστημα αλλαγής του κόσμου προς το πετρέλαιο. Οι πωλήσεις υπολογίζονται ότι είχαν φθάσει περίπου στο 70% για τα πετρελαιοκίνητα και 30% για τα βενζινοκίνητα. Πλέον φαίνεται να υπάρχει ισορροπία και κρύβονται αρκετοί λόγοι από πίσω. Ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρει ότι σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης και σε πρωτεύουσες όπως Αθήνα, Παρίσι, Βερολίνο, θα απαγορευτεί το πετρέλαιο. Αυτά είναι σχέδια σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχει νομοσχέδιο που να τα αναφέρει. Αυτό πιθανολογείται ότι θα ξεκινήσει από το 2025 για την Ελλάδα. Έτσι δημιουργείται φόβος και βλέπουμε να υπάρχει αυτή η σημαντική στροφή προς τα βενζινοκίνητα».

Θέμης Βασιλόπουλος-«FORD»: «Όσον αφορά το 2017, παρά την πολύ μικρή αύξηση η αγορά της Ηλείας εξακολουθεί να νοσεί όπως νοσεί βαρύτατα τα τελευταία οχτώ χρόνια τουλάχιστον. Αρκεί να σκεφτούμε ότι τις εποχές προ κρίσης, η δυναμικότητα στην αγορά της Ηλείας ήταν από όλες τις εταιρίες 1280 με 1300 αυτοκίνητα το χρόνο και τα τελευταία οχτώ χρόνια το νούμερο αυτό κινείται από 90 έως 110. Αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που βρίσκεται η αγορά όσον αφορά το καινούριο επιβατικό αυτοκίνητο. Ο κόσμος προσανατολίζεται σε αυτοκίνητα μικρού κυβισμού για πολλούς λόγους, είτε φορολογικούς είτε συντήρησης. Αρχίζει και υπάρχει εξισορρόπηση μεταξύ βενζίνης και πετρελαίου. Πλέον είναι πιο συνειδητοποιημένοι οι καταναλωτές και επιλέγουν πετρέλαιο μόνο όταν το χρειάζονται. Επίσης, η αγορά μεταχειρισμένου και ιδιαίτερα εισαγόμενου μεταχειρισμένου βρίσκεται σε άνοδο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού πολλά αυτοκίνητα που έρχονται έχουν άλλα χιλιόμετρα και διαφορετική εικόνα από αυτή που αρχικά αντιλαμβάνεται ο υποψήφιος αγοραστής».

Μαρία Λουμίτη-«PEUGEOT»: «Για το 2017 που πέρασε και το 2018 που διανύουμε, διαπιστώθηκε καλή πορεία στο χώρο συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες με τον κόσμο, που ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Έχει επηρεαστεί αρκετά από την οικονομική κρίση και παραμένει δύσπιστος. Όμως, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε καινούρια αυτοκίνητα και σε ελαφρώς μεταχειρισμένα ή πενταετίας. Η προτίμησή του το 2017 ήταν στην πετρελαιοκίνητη μηχανή, όμως σταδιακά άλλαξε προς τα βενζινοκίνητα. Η PEUGEOT στηρίζει και τις δυο μορφές κινητήρα και αυτό αποδεικνύεται από την πρωτιά στις προτιμήσεις του κόσμου για το 2017 και 2018, με γνώμονα την καινοτομία, την τεχνολογία, το μοναδικό τους σχεδιασμό και τις δυνατότητες που παρέχουν, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται ο κόσμος».

Βασίλης Ζέκιος-«FIAT»: «Η αγορά αμαξιού, χρόνια τώρα παραμένει σε σταθερά χαμηλά επίπεδα έχοντας υποστεί τεράστιο πλήγμα από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των αυτοκινήτων που πουλάει η Ηλεία, με το μέσο όρο εδώ και χρόνια να είναι στα 100. Σημαντικό ρόλο στη μείωση αυτή διαδραματίζουν οι τράπεζες, που πλέον έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούν τους πολίτες με δάνεια για την αγορά νέων αυτοκινήτων και έχουν επικεντρωθεί στις εισπράξεις μόνο. Η FIAT διαθέτει εδώ και χρόνια μια καινοτομία που διατηρεί με επιτυχία και η οποία αναφέρεται στη χρηματοδότηση των νέων αυτοκινήτων με ευνοϊκούς όρους, ύστερα από λεπτομερή έλεγχο των αιτήσεων των πελατών. Τώρα όσον αφορά την επιλογή των πελατών, αυτή είναι μικρά αμάξια χαμηλού κυβισμού και πετρελαιοκίνητα, για να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος συντήρησης και καυσίμου. Η κατάσταση του νομού μας θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη αν εκμεταλλευόμασταν όλα τα θετικά που προσφέρει απλόχερα η φύση και που θα μπορούσαν να φέρουν ανάπτυξη ακόμα και στο δικό μας τομέα».

 

πηγή: patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά