Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Μια πρώτη… νίκη για την σωτηρία των 800 στρεμμάτων του δάσους της Στροφυλιάς

Αχαΐα: Μια πρώτη… νίκη για την σωτηρία τ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Οι πιέσεις των οικολόγων είχαν αποτέλεσμα

Μια νίκη στα σημεία αναφορικά φαίνεται πως σημείωσαν οι οικολογικές οργανώσεις της περιοχής αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμαζόταν να περάσει η κυβέρνηση βάσει της οποίας επί της ουσίας θα διατηρείτο το καθεστώς ανομίας στα περίπου 800 καταπατημένα στρέμματα του δάσους της Στροφυλιάς στην περιοχή που είναι γνωστή ως Σαμαραίικα. Μετά από τη δυναμική παρέμβαση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στην αχαϊκή πρωτεύουσα και την στήριξη οικολόγων κι όχι μόνο κυβερνητικών βουλευτών η διάταξη αυτή διαμορφώθηκε αφήνοντας μια χαραμάδα ελπίδας ότι οι περίπου 60 αποφάσεις για διοικητικές αποβολές και αναδάσωση της επίμαχης έκτασης θα υλοποιηθούν.

Όπως μας εξηγεί το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, εάν το άρθρο 18 υλοποιούνταν όπως είχε αρχικά διατυπωθεί τούτο θα σήμαινε ότι οι καταπατημένες εκτάσεις θα δίδονταν έναντι ενός μικρού αντιτίμου στους καταπατητές. Σε μια περιοχή που ήταν δάσος και η οποία πλέον προστατεύεται από δύο διεθνείς συνθήκες (Ramsar και Natura).

Όπως επισημαίνει το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ η αρχική διατύπωσε προέβλεπε εάν υπήρχαν γεωργικές καλλιέργειες σε προστατευόμενες περιοχές πριν την ανακήρυξή τους σε προστατευόμενες να συνεχίσουν να υφίστανται.

«Εάν αυτό εφαρμοζόταν, θα τελείωνε η ιστορία και άρα τα 800 στρέμματα γης μέσα στην καρδιά του δάσους της Στροφυλιάς θα παρέμεναν ως έχουν χωρίς να εφαρμόζονταν οι αποφάσεις που υπάρχουν ακόμα και σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας για διοικητική αποβολή και αναδάσωση της περιοχής», σημειώνει ο κ. Βασιλακόπουλος.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των συμπολιτών που έχουν φτιάξει εκεί τα σπίτια τους και καλλιεργούν αυτές τις εκτάσεις το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ επισημαίνει ότι η Κίνηση δεν θέλει να πετάξει τον κόσμο από τα σπίτια του αλλά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας, επικεντρώνοντας κυρίως στις εκτάσεις όπου υπάρχουν γεωργικές καλλιέργειες και όχι τόσο στα σπίτια που καλύπτουν περίπου 30-40 στρέμματα της συνολικής έκτασης.

«Εμείς λέμε να εφαρμοστούν τα νόμιμα. Μπορεί ο κ. Σάμαρης να ήταν εκεί τόσα χρόνια, όσο θυμάται τον εαυτό του, αλλά ποτέ δεν ήταν εκεί νόμιμα. Δεν έχει σημασία που δεν είχε χαρακτηριστεί προστατευόμενη η περιοχή όταν πήγαν, υπήρχε δάσος. Το δάσος έτσι κι αλλιώς, πάντα προστατευόταν, πέρα από την αυξημένη προστασία που υπάρχει σήμερα. Δεν μπορούσε να πάει κάποιος να κόψει το δάσος και να φτιάξει καλλιέργειες. Μιλάμε για μια παρανομία που ξεκίνησε το ’40 και το ’50 και με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης οι καταπατημένες εκτάσεις επεκτείνονταν. Ποτέ αυτά δεν νομιμοποιήθηκαν, απλά το κράτους αδρανούσε. Παρά την αδράνεια και μέσω των πιέσεων βγήκαν οι αποφάσεις που λένε ότι έγιναν παράνομες εκχερσώσεις μέσα στο δάσος. Μετά ήρθε και «κούμπωσε» η προστασία κι αμέσως βγήκαν νέες αποφάσεις που πιστοποίησαν τις παλαιότερες. Εμείς λέμε να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις. Δεν είναι μόνο σπίτια είναι και κτήματα, είναι καταπατημένες περιοχές», υποστηρίζει ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τι προβλέπεται πλέον όμως στο άρθρο 18 μετά την αναδιατύπωση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση; Λέει λοιπόν ότι δεν υπάρχει άμεση «νομιμοποίηση» αλλά θα πρέπει πρώτα να βγουν τα Προεδρικά Διατάγματα που θα ορίσουν τις ζώνες, για το τι επιτρέπεται στην μια και στην άλλη ζώνη και αφού γίνει αυτό και δεν θα προβλέπονται καλλιέργειες τότε αυτές θα φύγουν. Εάν προβλέπονται καλλιέργειες τότε θα μείνουν ως έχουν.

«Είναι μια χρονική ανάσα, εμείς θα παλέψουμε η συγκεκριμένη περιοχή να είναι στην Α’ ζώνη και να μην προβλέπεται καλλιέργεια. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας κι εξετάζουμε την περίπτωση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί υπάρχουν τόσα χρόνια αποφάσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί από το ελληνικό κράτος σε μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής σημασίας», εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος.

 

 

"Εγώ ζωντανός δεν φεύγω από τον τόπο και το σπίτι μου"-Η απάντηση στην ΟΙΚΙΠΑ ενός υπερήλικα κατοίκου των Σαμαραιίκων Στροφυλιάς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις