Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Tζαβάρας: Κύριοι της συμπολίτευσης σε αυτή τη διαδικασία που ξεκινήσατε είσαστε τραγικά μόνοι απέναντι στην αλήθεια

Tζαβάρας: Κύριοι της συμπολίτευσης σε αυ...

ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε την ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα στη  συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης  για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της NOVARTIS.

 

 

Κώστας Τζαβάρας: Κύριοι της συμπολίτευσης σε αυτή τη διαδικασία που ξεκινήσατε είσαστε τραγικά μόνοι απέναντι στην αλήθεια, την οποία έχετε με όλα τα μέσα που διαθέτετε αγωνιστεί για να την αποκρύψετε

«Θα πρέπει ευθύς εξαρχής να σας εξομολογηθώ ότι από το πρωί που παρακολουθώ τη συνεδρίαση και εναγωνίως περιμένω να δω από τα χείλη αυτών που ανέλαβαν σήμερα εδώ να υποστηρίξουν την κατηγορία εναντίον των δύο πρώην Πρωθυπουργών και των οκτώ πρώην Υπουργών, προσπαθώ να δω σε τι συνίσταται αυτή η επιλήψιμη συμπεριφορά που είναι ικανή να χαρακτηριστεί ως αξιόποινη και να οδηγήσει στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής», παρατήρησε στην αρχή της ομιλίας του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση της πρότασης για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από πολιτικά πρόσωπα σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis. Και συνέχισε: «Και επειδή διακονώ τον χώρο της δικαιοσύνης επί σαράντα χρόνια, έχω μάθει να λέω και να επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη παρά μόνο εάν αυτή είναι σε θέση να στηρίζεται στην αλήθεια, στην αλήθεια των γεγονότων, στην αξιοπιστία των αποδεικτικών μέσων και στην ειλικρίνεια αυτών που την υποστηρίζουν.

Γιατί είναι αδιανόητο να πιστεύει κανένας με βάση τη λογική και το δίκαιο, με όλα αυτά που ακούσαμε προηγουμένως από τον κ. Πολάκη ή τον κ. Παπαγγελόπουλο ή τους άλλους που παρήλασαν από αυτό το Βήμα και απέφυγαν επιμελώς να βάλουν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων περιοριζόμενοι σε γενικόλογες αναφορές, ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μια πεποίθηση που να στοιχειοθετείται στα γεγονότα και στον νόμο για την οποία να αξίζει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή με την έννοια που την αναφέρει και την περιγράφει το άρθρο 86 του Συντάγματος».

Σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια σήμερα ασκεί μια εξαιρετική αρμοδιότητα, μια αρμοδιότητα όχι νομοθετική ή ελεγκτική προς την Κυβέρνηση, αλλά δικαστική, ο Κώστας Τζαβάρας συνέχισε: «Κύριοι, σε αυτή τη διαδικασία που ξεκινήσατε είσαστε τραγικά μόνοι απέναντι στην αλήθεια, την οποία έχετε με όλα τα μέσα που διαθέτετε αγωνιστεί για να την αποκρύψετε. Αλλά δεν θα γλιτώσετε από την αλήθεια. Κάποτε ένα μικρό παιδί σε ένα παραμύθι είχε πει: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός». Κι εσείς μεν μπορεί να μην βλέπετε τη γύμνια σας, αλλά ήδη σε αυτή την Αίθουσα έχει καταστεί περίοπτη. Ακούσαμε να λέγονται πράγματα τα οποία δεν αντέχουν σε λογική. Γιατί εδώ και τρία χρόνια, μονότονα, συστηματικά, επαναλαμβάνετε μια παλιά γνωστή στην Αριστερά πολιτική τακτική. Κάθε κοινωνικό ζήτημα, κάθε πολιτικό θέμα, κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία προσπαθείτε να το τοποθετείτε πάντα στο δημόσιο διάλογο με όρους φιλίας και αντιπαλότητας.

Για εσάς σημασία και αξία σε καθετί που κάνετε και εισηγείστε έχει να μπορείτε να κατονομάζετε στον ελληνικό λαό εχθρούς και μέσα από αυτόν τον προσδιορισμό της εχθρότητάς σας απέναντι στο παλιό πολιτικό σύστημα να προσπαθείτε να δώσετε νόημα στην πολιτική σας ύπαρξη. Σήμερα, όμως, δεν θα το επιτύχετε γιατί πραγματικά δεν μπορείτε πια μετά απ’ όλα αυτά που ακούστηκαν να ισχυρίζεστε ότι η Αίθουσα αυτή είναι αφιλόξενη προς τη Δικαιοσύνη και την αλήθεια.

Είναι, πράγματι, αφιλόξενη αλλά μόνο στην αλήθεια που εσείς θέλετε να επιβάλετε. Και το λέω αυτό, γιατί σε όλη αυτήν την διαδικασία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Κυβέρνηση. Θα θυμάστε, γιατί εσείς οι ίδιοι οι περισσότεροι το είπατε, ότι αυτή η δικαστική διαδικασία της Βουλής ξεκίνησε με εντολή του Πρωθυπουργού και αυτό, βέβαια, κακοποιεί και κουρελιάζει και το Σύνταγμα και τους θεσμούς. Γιατί σε αυτήν ακριβώς την Αίθουσα έπρεπε να έλθει αυτή η δικογραφία χωρίς καμία μεσολάβηση κυβερνητικού παράγοντα.

Το σπουδαιότερο είναι ότι σ’ αυτήν εδώ τη διαδικασία σήμερα έχουμε ήδη ετοιμασμένη μια δικογραφία. Και ενώ άκουσα προηγουμένως και τον εκλεκτό συνάδελφο, τον κ. Παρασκευόπουλο, να λέει ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος μόνο στη Βουλή αναγνωρίζει το δικαίωμα και την εξουσία να κάνει προκαταρκτική εξέταση, εντούτοις ήδη υπάρχει μια προκαταρκτική εξέταση, μια προανάκριση, η οποία, παρ’ όλο που εδώ και μήνες έχει προσκρούσει σε ονόματα μελών της Κυβέρνησης και Υφυπουργών και πρώην Πρωθυπουργών, εντούτοις αυτήν τη δικογραφία εισαγγελικοί λειτουργοί επιμένουν να την επεξεργάζονται. Αναρωτήθηκε κανένας με ποιο δικαίωμα η οποιαδήποτε κυρία Εισαγγελέας Διαφθοράς ή ο οποιοσδήποτε άλλος δικαστικός παράγοντας ή Υπουργός επιμένει να επεξεργάζεται, να ερευνά, να κάνει προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση, τη στιγμή που ήδη έχει προσκρούσει σε αδικήματα και σε πρόσωπα για τα οποία το άρθρο 86 του Συντάγματος επιφυλάσσει εξαιρετική αρμοδιότητα για τη δίωξή τους στη Βουλή;

Αυτό δεν είναι ένα πραξικόπημα; Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο δεν δικαιούστε σήμερα να εμφανίζεστε στο Κοινοβούλιο με αυτήν την έπαρση, που προηγουμένως είδαμε από μερικούς Υπουργούς; Είστε ευχαριστημένοι γι’  αυτό που πετύχατε; Γιατί δεν αφήνετε τη Βουλή να ασχοληθεί με τις αρμοδιότητές της; Η Βουλή δεν θέλει ούτε πατερούληδες ούτε και προστάτες ούτε και επιτρόπους.

Βεβαίως, δεν είναι όλοι νομικοί ούτε συνταγματολόγοι όσοι συμμετέχουν σ’ αυτό το Κοινοβούλιο. Θεωρώ, όμως, ότι όλοι έχουν τη συνταγματική και την πολιτική ευαισθησία, όταν η Βουλή αποφασίζει ως δικαστικό σώμα να γνωρίζουν ότι δικαιοσύνη είναι να μπορεί κάθε φορά αυτός που είναι ο φορέας αυτής της λειτουργίας να αποδίδει στον καθένα αυτό που του αξίζει. Δυστυχώς, μέχρι τώρα από τα χείλη αυτών που κατηγορούνται δεν άκουσα παρά μόνο ένα παράπονο. Κανένας από εσάς δεν τους έχει πει γιατί κατηγορούνται, για ποια πράξη ή παράλειψη. Στον ιστορικό χρόνο τους αποδόθηκε η μομφή ότι σύνδεσαν την παρουσία τους σε ένα Υπουργείο. Και αυτό είναι μια απώλεια, ένα τραύμα για τη Δημοκρατία και για τη διαφάνεια.

Κι εσείς ισχυρίζεστε ότι θέλετε να βάλετε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως λέτε κατά τη μανιώδη έκφραση ενός άλλου λαϊκιστή ηγέτη, το παλιό πολιτικό σύστημα; Μα, ποιοι είστε, επιτέλους, κύριοι; Δεν έχετε καταλάβει ότι με τον χειρότερο τρόπο συνεχίζετε τις πιο σκοτεινές σελίδες της Μεταπολίτευσης; Επιτέλους, πρέπει να σεβαστείτε το Κοινοβούλιο και, κυρίως, πρέπει να αφήσετε αυτά τα διαδικαστικά τερτίπια με τις κάλπικες διαδικασίες, που ενώ το αίτημα σήμερα είναι εάν θα ψηφίσουμε «ναι» ή «όχι» στη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, εσείς αυτήν ακριβώς τη διαδικασία κατά τρόπο πρωθύστερο την έχετε κάνει «ενοχή» ή «απαλλαγή» από συγκεκριμένες κατηγορίες σε ανθρώπους, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλάβει γιατί τους κατηγορείτε».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις