Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΑΣΤΑΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ "ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ" ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ thebest.gr

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΑΣΤΑΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠ...

Μιούζικαλ με στοιχεία ροκ όπερας

Πρεμιέρα κάνει απόψε στο θέατρο act,  στις σκάλες Γεροκωστοπούλου η παράσταση «Μην κοιτάς το φεγγάρι». Πρόκειται για μουσικό θέατρο σε πρωτότυπο κείμενο, στίχους και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Διονύση Μπάστα.

Το έργο αφηγείται μια ιστορία έρωτα και καταπίεσης, κοινωνικής ανισότητας και απόρριψης, εξουσίας και επανάστασης.

Λίγο πριν την πρεμιέρα ο Διόνυσης Μπάστας μίλησε στο thebest.gr.

Υπογράφετε την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης «Μην κοιτάς για πολύ το φεγγάρι»...Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τη μουσική;

Πιστεύω οτι η μουσική προϋπάρχει μέσα μας... είναι ένστικτο. Εγώ ως παιδί είχα την τύχη και την χαρά να γνωρίσω τους σωστούς ανθρώπους τη σωστή στιγμή έτσι ωστε να επιβεβαιώσουν αυτό που ένιωθα μέσα μου. Την ανάγκη για μουσική.

Στην ηλικία των 8 ετών βρέθηκα δίπλα στον αγαπημένο μου Δάσκαλο Ευάγγελο Κορδομπούλη που εκτός απο τις γνώσεις μου έδωσε και απεριόριστη έμπνευση !

Πώς είναι να γράφει κανείς μουσική για θέατρο;

Προσωπικά θεωρώ το μουσικό θέατρο ως απόλυτο μέσον έκφρασης γιατί συνδυάζει λόγο, τραγούδι, μουσική, χορό, υποκριτική και είναι ομαδικό “άθλημα”.

Είναι κάτι που ξεκινάει ως φαντασίωση και στην πορεία παίρνει σάρκα και οστά. Είναι, απλά, μαγικό !

Λίγα λόγια για το έργο …

Το έργο γράφτηκε το 2016 και είναι ένα σύγχρονο, επίκαιρο, μιούζικαλ με στοιχεία ροκ-όπερας που βασίζεται στην πολυφωνία (τετράφωνο) καθώς και σε τεχνικές σωματικού θεάτρου και χοροθεάτρου. Ερμηνεύεται από ένα 12μελή θίασο νέων τραγουδιστών και ηθοποιών από την Πάτρα και την Αθήνα

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Με τον Τηλέμαχο συνεργαζόμαστε περίπου 8 χρόνια και έχουμε στο ιστορικό μας αρκετά θεατρικά έργα. Τα 3 τελευταία χρόνια δουλεύουμε πάνω στην ιδέα του μουσικού θεάτρου και μετά από το παιδικό μουσικό θέατρο “Το κορίτσι που επιμένει”, αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα.

Αυτή τη φορά όμως αφορά το ενήλικο κοινό.

Πώς θα περιγράφατε την παράσταση;

Τολμηρή σε πολλά επίπεδα … μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για Πρωτότυπη μουσική και πρωτότυπο κείμενο. Δυστυχώς στη χώρα μας βλέπουμε πληθώρα μεταφρασμένων γνωστών και πετυχημένων musical και λίγα πρωτότυπα γραμμένα στα Ελληνικά.

Υπήρξε κάτι που σας άγχωσε ή σας δυσκόλεψε σε αυτό το εγχείρημα;

Από μόνο του το εγχείρημα το να φτιάξεις μια 12 μελή ομάδα με άτομα που πρέπει να τραγουδάνε, να ερμηνεύουν υποκριτικά, να χορεύουν, είναι μια πρόκληση!

Ποια είναι τα είδη μουσικής που συνδυάζονται στο πλαίσιο της παράστασης;

Συνδυάζει πολλά είδη μουσικής.

Αυτό ταυτόχρονα είναι και ένα στοίχημα, να ξεφεύγει και από τo στερεότυπο στύλ των musical. Συνδυάζει Rock-Pop, Gospel, Jazz, hip hop καθώς υπάρχουν επιρροές και από κλασική μουσική. Υπάρχει έντονα ο ήχος μιας Rock μπάντας και ταυτόχρονα μιας συμφωνικής ορχήστρας είτεμεμονωμένα είτε σε συνδυασμό.

Είναι αυτός ο συνδυασμός κάποιο από τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει;

Αυτός είναι και ο σκοπός μου σε αυτή την παράσταση … η πολυφωνία, η πολυχρωμία!

Ποιος ήταν ο στόχος σας;

Ως καλλιτέχνης σκοπός μου είναι, όπως με τον ίδιο τρόπο εμπνεύστηκα εγώ στο παρελθόν, να εμπνεύσει …

Τι ετοιμάζετε για το μέλλον;

Ως μουσικός μου αρέσει να κοιτάω πίσω μου και να σκέφτομαι “τι θα μπορούσα να έχω κάνει διαφορετικά”, αυτό τις περισσότερες φορές γεννάει μια καινούργια ιδέα.

Ένα είναι το σίγουρο, από τις συνεργασίες αυτών των δυο musical έχει χτιστεί μια όμορφη σχέση συνεργασίας με νέα-ταλαντούχα άτομα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος από όλα και από μόνο του σε οδηγεί σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον που αφορά το μουσικό θέατρο !

«Μην κοιτάς για πολύ το φεγγάρι»

Στους πολυάριθμους ρόλους της παράστασης ερμηνεύουν οι Χαράλαμπος Αθανασόπουλος, Δέσποινα Γκοτσοπούλου, Λίνα Ζαχαροπούλου, Θοδωρής Ζωγόπουλος, Δήμητρα Θεοφανίδη, Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη, Σοφία Νικολετάκη, Γιάννης Ντακόλιας, Γιάννης Παπαδημητρίου, Ιάσονας Φούκας, Αθηνά Φουσέκη και Βιβή Φωτοπούλου.

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 στις 21.30 το βράδυ ενώ το έργο θα παίζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30 στο θέατρο act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου 65 στην Πάτρα.

«Μην κοιτάς για πολύ το φεγγάρι

η ματιά σου μετά με τρομάζει

αεράκι η ζωή και αλλάζει»

Υπόθεση:

Ο Τζακ, ένας αφελής νεαρός που έχει μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο, φτάνει σε μια κατεστραμμένη από την οικονομική εξαθλίωση πόλη. Εκεί βρίσκει την μοναδική δουλειά που υπάρχει, αυτή του νεκροθάφτη. Θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μερικά από τα απλά όνειρά του: να κάνει φίλους και να βρει ένα κορίτσι. Τα πράγματα όμως εξελίσσονται διαφορετικά απ’ ότι τα ονειρεύεται.

Η γυναίκα του δημάρχου της πόλης πεθαίνει ξαφνικά και ο Τζακ θα κληθεί να φέρει σε πέρας την «κηδεία της χρονιάς». Εκεί ερωτεύεται την όμορφη Λένια, τη μυστηριώδη κόρη του δημάρχου και μέσα από μια σειρά από γκάφες και ατυχή συμβάντα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον σκληρό δήμαρχο και την ασυνήθιστη οικογένειά του. Την ίδια στιγμή η πόλη σιγοβράζει εξαιτίας της ανισότητας και της καταπίεσης και ήδη κάποιοι από τους φτωχούς πολίτες μιλούν δειλά δειλά για επανάσταση…

«Δείτε στις οθόνες σας την ψεύτικη αλήθεια

Τι γλυκιά, ευχάριστη, υπέροχη συνήθεια

Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στ’ αλήθεια

πόση κρύβουν σκοτεινιά τ’ αθώα παραμύθια»

Τις χορογραφίες υπογράφει η Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος και την ενδυματολογική επιμέλεια η Μαρία Βασιλάκη. Βοηθός σκηνοθέτη η Βιβή Φωτοπούλου. Φωτογραφίες προβών: Ιφιγένεια Πουλιάδου. Αφίσα: Δημήτρης Γιαννακούλιας. Φωτογραφίες αφίσας: Γιώργος Μαγεράκης. Βίντεο τρέιλερ: Σπύρος Ματθαιόπουλος.

Παραγωγή: Θέατρο act 2018

Πληροφορίες – κρατήσεις – προπώληση εισιτηρίων: 2610272037 & 6936122263.

Ο Διονύσης Μπάστας γενήθηκε το 1980 στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Πατρών. Το 2003 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη μουσική. Απόφοιτος του Πρωτόπου Ωδείου του Ε. Κορδομπούλη (Πιάνο-Ανώτερα Θεωρητικά).

Απο το 1995 έως και σήμερα, υπήρξε μέλος στην “Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων” της Πάτρας (Μαντόλα) καθώς και των συγκροτημάτων “Abbie Gale” και “Raining Pleasure” (Μπάσο-Πλήκτρα-Φωνή). Από το 2004 ίδρυσε τη δική του επιχείρηση “NoiseBox Studio” στην οποία δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα ώς παραγωγός - ενορχηστρωτής –ηχολήπτης - σε καλλιτέχνες και συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής πολυεθνικών και ανεξάρτητων εταιριών καθώς και ως ηχολήπτης F.O.H. / stage σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον δραστηριοποιείται ως εκφωνητής στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση καθώς και σε ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Απο το 2003 συμμετέχει ενεργά στον χώρο του Θεάτρου κάνοντας παραγωγή - μουσική διδασκαλία και σύνθεση μουσικής για θεατρικά έργα. Συνεργάζεται με το θέατρο ACT, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας/Ιωαννίνων, με το  Θέατρο Λιθογραφείο , με το Θέατρο Επίκεντρο , με τη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ Ίδρυμα Ωνάση κ.α.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture