Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μάριος Σαλμάς: «Στη θητεία μου είχα πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς»

Μάριος Σαλμάς: «Στη θητεία μου είχα πρωτ...

Για την φαρμακευτική δαπάνη είπε ότι επί θητείας του μειώθηκε κατά 50%

«Στη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας είχα πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς» είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς επιμένοντας σε πολλά σημεία του λόγου του ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας πήρε πολλές αποφάσεις για το φάρμακο που ωφέλησαν το δημόσιο συμφέρον και τους Έλληνες πολίτες.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τη Novartis-Βενιζέλος:Το όνομά μου μπήκε στη δικογραφία από συνήθεια – ΔΕΙΤΕ LIVE

«Δεν απίστησα, δεν δωροδοκήθηκα, δεν φοβήθηκα, δεν λιποψύχησα, πέρασα μοναξιά όταν αποφάσισα να επιλύσω παθογένειες. Ίσως είμαι από τους ελάχιστους γιατρούς που δεν έχω πάει ένα ταξίδι πληρωμένο από εταιρεία», είπε με έμφαση ο Μάριος Σαλμάς επισημαίνοντας ότι το πόθεν έσχες του, μέχρι το 2014, μετά από ανώνυμη καταγγελία, έχει ελεγχτεί εξονυχιστικά και το έθεσε η αρμόδια επιτροπή στο αρχείο.

«Λογαριασμούς δεν είχα και δεν έχω στο εξωτερικό» επισήμανε ο κ. Σαλμάς και συνέχισε λέγοντας «πάντα πίστευα σε αρχές και άξιες και δεν έδινα αξία στο χρήμα».

Αναφερόμενος στην εμπλοκή του, υποστήριξε ότι θα αφήσει τα πρακτικά της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για να δουν πως ενώ κάποιος υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και επέμεινε μέχρι τέλους να κάνει το καθήκον του μπορεί να γίνει και εν δυνάμει κατηγορούμενος από μία φήμη ενός μάρτυρα. «Εάν με παραπέμψετε, που δεν είχα αντίρρηση, μπορεί αυτή η πράξη σας να είναι πιο χρήσιμη από όλα όσα έκανα για την ωφέλεια του Δημοσίου, γιατί μπορεί να γίνει παράδειγμα προς αποφυγής στο μέλλον και η πατρίδα να μην σκοτώνει αυτούς που την ωφέλησαν», δήλωσε ο κ. Σαλμάς.

«Θα κάνω υπομονή για να λάμψει η αλήθεια» είπε ο κ. Σαμλάς και έπειτα αναφέρθηκε στις καταθέσεις των μαρτύρων λέγοντας: «Αυτό που είναι συγκεκριμένο για εμένα, και προκύπτει από κάποιες καταθέσεις των μαρτύρων στις αμερικανικές Αρχές, είναι ότι η Novartis δεν ήταν ευχαριστημένη από τις υπηρεσιακές μου αποφάσεις και προσπαθούσε να με παρακάμψει, και ότι πρώτη φορά η εταιρεία συναντούσε τέτοιο εμπόδιο, και ότι πλήρωνε λεφτά σε ΜΜΕ για να με πολεμήσουν. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον δικηγόρο των μαρτύρων που κατέθεσε στην Αμερική, ο οποίος δήλωσε ότι ο Σαλμάς ήταν ο νούμερο 1 στόχος της εταιρίας απ΄ όσα γνώριζε από την αμερικανική δικογραφία».

Περιγράφοντας το έργο του στο υπουργείο Υγείας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι με την πολιτική που εφάρμοσε στο φάρμακο και στον ΕΟΠΠΥ ωφέλησε πολλά εκατομμύρια το ελληνικό Δημόσιο. «Παρέλαβα το υπουργείο με τα φαρμακεία κλειστά και έναν οργανισμό με μεγάλο έλλειμμα και παρέδωσα ένα οργανισμό που πλήρωνε σε τρεις μήνες και μειωμένο έλλειμμα. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης στον ΕΟΠΠΥ όλων των ταμείων και ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της περιουσίας των υπό ένταξη ταμείων σε αυτόν», δήλωσε ο κ. Σαλμάς και συνέχισε λέγοντας ότι «μειώθηκαν οι τιμές δεκάδων διαγνωστικών εξετάσεων και η δαπάνη για κλινικές και κέντρα».

Για την φαρμακευτική δαπάνη είπε ότι επί θητείας του μειώθηκε κατά 50% ενώ εισήχθη το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και «καθιέρωσα τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία όπως ισχύει μέχρι και σήμερα».

«Εξοικονόμησα τεράστιο ποσό σε μια νύχτα καθώς έπεσαν οι τιμές και άλλαξαν οι τιμές στον πλανήτη και ήμουν παγκόσμιος στόχος» δήλωσε ο κ. Σαλμάς. «Και εγώ ο αφελής νόμιζα ότι κέρδιζα για τους ασθενείς και τις συντάξεις των ανθρώπων», είπε και συμπλήρωσε ότι την περίοδο αυτή «δέχτηκα τον πιο λυσσαλέο πόλεμο που δέχτηκε υπουργός Υγείας στον κόσμο».

Ο κ. Σαλμάς επικαλέστηκε επίσης το γεγονός ότι τα παραπάνω «τα παραδέχτηκε και ο κ. Κουρουμπλής, λέγοντας ότι "ο Σαλμάς κρατούσε τις τιμές των φαρμάκων πιο κάτω από κει που έπρεπε"», ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή η πολιτική ήταν πέραν του ιδίου, της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Τέλος ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι εάν πριν 20 χρόνια τα Ταμεία έκαναν αυτά που έκανε ο ίδιος 20 χρόνια μετά, «δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ» και υπεραμύνθηκε ότι επί θητείας του με αυτές τις πολιτικές το υπουργείο Υγείας βγήκε από το μνημόνιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις