Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η Σία Αναγνωστοπούλου για την υπόθεση της Novartis

Η Σία Αναγνωστοπούλου για την υπόθεση της Novartis

Μίλησε στη Βουλή η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ

«Εθνική μειοδοσία είναι να μην δίνεις προοπτική στη νέα γενιά να γράψει την ιστορία αυτού του τόπου». Αυτό τόνισε μιλώντας στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Αναλυτικά η ομιλία:

“Όταν σε μια δικογραφία η οποία αφορά μία οποιαδήποτε υπόθεση , πολύ περισσότερο ένα σκάνδαλο, αναφέρονται δέκα πολιτικά πρόσωπα, η Βουλή έχει το συνταγματικό βάσει του άρθρου 86, αλλά και το πολιτικό και το ηθικό καθήκον να συστήσει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή. Οποιαδήποτε συζήτηση αμφισβητεί αυτό το τριπλό καθήκον συνιστά σκευωρία εναντίον του ελληνικού λαού, σκευωρία εναντίον της Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί, εκφράσεις όπως  «όλοι μαζί τα φάγαμε» ή «κάποιοι έβαλαν όλοι μαζί το χέρι τους στο μέλι» , όχι μόνο υπονομεύουν  τη δημοκρατία αλλά σηματοδοτούν ένα πράγμα: «Πάμε παρακάτω..»

Εμείς λέμε δεν θα πάμε παρακάτω. Γιατί, αν δεν λυθούν σημαντικά θέματα, το πως δηλαδή η χώρα έφτασε εδώ που έφτασε, δεν πρόκειται ποτέ να πάει παρακάτω και να έχει μέλλον. Αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, υπάρχει πάντα το τεκμήριο αθωότητας και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό από όλους. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: τα πολιτικά πρόσωπα υφίστανται δημόσιο έλεγχο και πρέπει να τον υποστούν και να είναι ανοιχτά σε αυτόν τον έλεγχο.

Ένα κράτος, το οποίο είναι το παλαιότερο της περιοχής και ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης, που επί 40 χρόνια δεν γνώρισε ούτε πόλεμο ούτε καμία επιδημία δραματικών διαστάσεων  δεν έφτασε στην χρεοκοπία από θέλημα Θεού και αυτό το ξέρει όλος ο Ελληνικός λαός και απαιτεί εξηγήσεις. Έφτασε στη χρεοκοπία επειδή προσέκρουσε σε τρία παγόβουνα, αυτά που δημιούργησαν το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας: το παγόβουνο της υγείας, των δημόσιων έργων και  των εξοπλισμών. Κάποιοι λοιπόν έφτιαξαν μία εδραία αντίληψη, ότι, το δημόσιο χρήμα δεν αποτελεί δημόσιο αγαθό προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος αλλά ιδιοκτησία κάποιων. Αυτή η αντίληψη δημιούργησε τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς, ο οποίος δεν έχει μόνο ανοχή στην διαφθορά  αλλά σημαίνει τη μη ηθική ως αυτονόητη πράξη άσκησης πολιτικής.  Γιατί μη ηθική είναι η άσκηση της πολιτικής η οποία κατηγορεί αυτό που ο ίδιος ο νόμος προβλέπει , τους προστατευόμενους μάρτυρες δηλαδή, με εξοργιστικούς επιθετικούς προσδιορισμούς, είναι μη ηθική η άσκηση της πολιτικής όταν η κυβέρνηση και οι βουλευτές της πλειοψηφίας κατηγορούνται ως «συμμορία» και «συμμορίτες», μη ηθική είναι η άσκηση της πολιτικής  όταν επινοούνται διάφορα νομικίστικα τερτίπια αντί αυτή η Βουλή να πει ότι πρέπει να γίνει ειδική επιτροπή για την διερεύνηση των γεγονότων.

Μη ηθική άσκηση της πολιτικής λοιπόν βλέπουμε σε όλα τα σκάνδαλα, κυρίως όμως στο σκάνδαλο της υγείας καθώς είναι ένας ιδιαίτερος τομέας που αφορά όλο τον πληθυσμό.

Όλοι μιλούν για σκάνδαλο της υγείας. Η κ. Μπακογιάννη μαζί με τους πέντε βουλευτές στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει το 2011 σημειώνει χαρακτηριστικά: «Τί και ποιος οδήγησε στην ομαδική τύφλωση?»

Αυτή η Βουλή σήμερα καλείται με την σύσταση της προανακριτικής  επιτροπής να δει ποιοι και πως οδήγησαν στην ομαδική τύφλωση . Γιατί κάποιοι οδήγησαν σε αυτήν την τύφλωση. Κάποιοι οδήγησαν αυτό το αστικό σύστημα, το οποίο φέρεται να υπερασπίζεται ο κ. Σαμαράς, στην τύφλωση. Αυτό λοιπόν το αστικό σύστημα ή τυφλώθηκε από ανοχή στη διαφθορά ή από κάποιους ιδιοτελείς.

Πώς αυτή η χώρα φάνηκε ως ανοχύρωτη πολιτεία και διείσδυσε με τέτοιον τρόπο;

Γιατί στην Γαλλία και στην Γερμανία γίνονταν διαπραγματεύσεις  και αξιολογήσεις φαρμάκων και κατέβαινε η τιμή του φαρμάκου ενώ στην δική μας χώρα, χώρα αναφοράς, τα ασφαλιστικά ταμεία  δεν έκαναν καμία τέτοια διαπραγμάτευση και αξιολόγηση και ανέβαινε η τιμή των φαρμάκων στα ύψη? Γιατί στη δική μας χώρα η δαπάνη  το 2009 υπερδιπλασιάστηκε? Οφείλουν τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν την ευθύνη εκείνη την εποχή να μιλήσουν, να εξηγήσουν για ποιο λόγο και να γίνει αυτό  συνδυαστικά με την έκθεση του FBI? Πρέπει οπωσδήποτε.

Μετά το 2010 όταν έφτασε αυτή η κοινωνία σε καταρράκωση, είχαμε όντως μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Γιατί η ασθένεια δεν είναι μόνο καταρράκωση ενός ανθρώπου βιολογικά, καθώς όταν οδηγεί σε οικονομική  και προσωπική ταπείνωση τότε μιλάμε για ανάλγητο πολιτικό σύστημα.

Πως γινόταν αυτή η μείωση όμως;

Με μετακύλιση του κόστους  στους ιδιώτες, δηλαδή στους πολίτες, στους πελάτες, που είχαν να πληρώνουν κάποτε αλλά τώρα πρέπει να εξευτελιστούν στην διάρκεια της ασθένειάς τους. Αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής πάνω από 25%. Κάτι έγινε λοιπόν τότε.

Έγινε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όπου εξορθολογίστηκε το σύστημα ή μήπως βρέθηκαν άλλοι τρόποι  από εταιρείες όπως η Novartis να μειώσουν ελάχιστα τον τζίρο τους? Να δούμε τον τζίρο της Novartis, την περίοδο της κρίσης σε σχέση με τις άλλες εταιρείες και σε σχέση με τη δαπάνη των ιδιωτών.

Θέλω να πω ένα πράγμα: όλοι λένε υπήρχε σκάνδαλο στην υγεία γιατί χρηματίζονταν γιατροί. Μπορεί η δαπάνη στην υγεία και όλο αυτό το πάρτι στην υγεία να συμβεί χωρίς καμία πολιτική ευθύνη; Δηλαδή, υπάρχει μία ελίτ η οποία είναι έξω από κάθε πολιτικό σύστημα, κάθε πολιτικό έλεγχο και ξαφνικά εμφανίζονται κάποιοι πολιτικοί και λένε ότι δεν πήραν είδηση; Έχουν και ηθική ευθύνη αν δεν πήραν είδηση.

Εθνική μειοδοσία είναι να ξεπουλάς το μέλλον της χώρας και να καλύπτεις πίσω από την ελληνική σημαία  “Novartis” και “Siemens”.

Εθνική μειοδοσία είναι να μην δίνεις στην νέα γενιά προοπτική να γράψει την ιστορία αυτού του τόπου.”

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις