Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τζανακόπουλος: "Προσχηματική η συμφωνία της ΝΔ στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής"

Τζανακόπουλος: "Προσχηματική η συμφ...

Συνέντευξη στο "Κόκκινο"

«Είναι προσχηματική η συμφωνία της ΝΔ στη σύσταση προανακριτής επιτροπής, από τη στιγμή που δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου με ένα επιχείρημα, το οποίο δεν στέκει πουθενά και είναι καθ΄όλα αβάσιμο. Δηλαδή, ότι δεν πρέπει να έχουμε εξατομικευμένη ψηφοφορία, τη στιγμή που κάθε φορά που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει κληθεί να αποφασίσει για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ψηφοφορία διεξάγεται κατά τον τρόπο που θα διεξαχθεί και σήμερα».

Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» σχετικά με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο.

«Είναι επιλογή της ΝΔ να πάει το θέμα επί της διαδικασίας, γιατί επί της ουσίας είναι ελάχιστα αυτά τα οποία μπορεί να πει» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι η βασική πολιτική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «μία κατηγορία περί σκευωρίας, η οποία δεν πατάει πουθενά στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό αντεπιχείρημα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι γίνεται μία «πολύ μεγάλη προσπάθεια εκφοβισμού δικαιοσύνης και μαρτύρων», ενώ ένας άλλος πυλώνας της ρητορικής της ΝΔ σχετίζεται με ζητήματα διαδικασίας που είναι «προδήλως αβάσιμα».

Κατηγόρησε ακόμη την αξιωματική αντιπολίτευση για προφανή προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις και πρόσθεσε: «Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε με πολύ μεγάλη καθαρότητα και οξυδέρκεια στις ενστάσεις που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση. Είπε πολύ συγκεκριμένα, ότι μιλάμε για ατομικές ευθύνες. Η δική μας επιδίωξη είναι να συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας και να συγκροτηθεί προανακριτή επιτροπή για να πράξει τα δέοντα».

«Οι ευθύνες οι οποίες αναζητούνται είναι ατομικές» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι από την κοινοβουλευτική πρακτική, τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα απαιτούνται δέκα κάλπες, γιατί κατ΄ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου. «Αν είχαμε μια κάλπη, οι εμπλεκόμενοι δεν θα ψήφιζαν για τον εαυτό τους, επομένως ο καθένας θα μπορούσε να καταλάβει σε ποιον ανήκει το κάθε ψηφοδέλτιο».

Τόνισε ότι αυτό που πρέπει να θέσει η ΝΔ, είναι ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να ενεργήσει, ώστε να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, από τη στιγμή που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Είπε: «Επομένως, πρέπει να μας εξηγήσουν σε τι ακριβώς συνίσταται. Αν αφορά μόνο ιατρικό προσωπικό ή αν αφορά και πολιτικά πρόσωπα». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, με δεδομένη τη βούλησή της να διαλευκανθεί η υπόθεση».

Κληθείς να σχολιάσει τον Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με υπόθεση στη Λετονία, όπου ο κεντρικός τραπεζίτης παύθηκε από την ιδιότητά του, λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν πρόκειται να προεξοφλήσει ατομικές ευθύνες κανενός. «Ο κάθε ένας από τους εμπλεκόμενους φέρει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν νομίζω ότι χρειάζονται συγκρίσεις με το τι γίνεται σε διαφορετικές χώρες, για διαφορετικές υποθέσεις, για διαφορετικά εγκλήματα» είπε, σημειώνοντας: «Εφόσον προχωρήσει η διαδικασία και υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, θα δούμε ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας την προσπάθεια δικαστικών κύκλων να περάσει το θέμα στην ευθύνη εφέτη ανακριτή, είπε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. «Από κεί και πέρα ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε δικαστής επιλέγει να κινηθεί είναι δικό του θέμα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η διαδικασία τηρείται απαρέγκλιτα, οι νόμοι τηρούνται απαρέγκλιτα και αυτό είναι ο μοναδικός δρόμος για να εγγυηθούμε την ορθότητα της διαδικασίας, αλλά και τη διαλεύκανση της υπόθεσης» κατέληξε.

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά.

 

ΣΧΙΝΑΣ: Καλή σας ημέρα, κύριε Τζανακόπουλε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Σχινά.

 

ΣΧΙΝΑΣ: Λοιπόν, η συζήτηση ξεκίνησε στη Βουλή, όπως αναμενόταν, με αρκετό θόρυβο γύρω από τα διαδικαστικά θέματα. Θα ήθελα μια κουβέντα σχετικά με αυτό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να πάει τη συζήτηση επί της διαδικασίας, διότι νομίζω ότι επί της ουσίας είναι ελάχιστα αυτά, τα οποία μπορεί να πει. Το έχουμε δει όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι η βασική της πολιτική γραμμή είναι μια κατηγορία περί σκευωρίας, η οποία δεν πατά πουθενά στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό αντεπιχείρημα. Από την άλλη μεριά, είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εκφοβισμού Δικαιοσύνης και μαρτύρων. Και ο τέταρτος πυλώνας της πολιτικής, της ρητορικής προφανώς, σχετίζεται με ζητήματα διαδικασίας, που είναι προδήλως αβάσιμα. Από εκεί και πέρα, η δική μας επιδίωξη είναι να συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας σήμερα, όσο αυτό είναι δυνατό. Και από εκεί και πέρα, να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή για να πράξει τα δέοντα.

 

ΣΧΙΝΑΣ: Τώρα, έχει αναγγείλει καθαρά η Ν.Δ. ότι με την ολοκλήρωση των δικών της παρεμβάσεων και των μελών της που συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, θα αποχωρήσει από τη διαδικασία.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Είναι προφανής η προσπάθεια της Ν.Δ. –ξαναλέω- να δημιουργήσει εντυπώσεις γύρω από τη διαδικασία, αλλά νομίζω ότι και ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε με πολύ μεγάλη καθαρότητα και οξυδέρκεια στις ενστάσεις που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση. Είπε πάρα πολύ συγκεκριμένα ότι «εδώ μιλάμε για ατομικές ευθύνες». Δεν πηγαίνουμε να συγκροτήσουμε Εξεταστική Επιτροπή. Συγκροτούμε Προανακριτική Επιτροπή…

 

ΣΧΙΝΑΣ: Άρα, η Βουλή αποφαίνεται επί των προσωπικών…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΛΟΣ: Επί των προσώπων.

 

ΣΧΙΝΑΣ: …και των πιθανών ευθυνών.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ευθύνες, οι οποίες αναζητούνται, είναι ατομικές και γι΄ αυτό το λόγο και από την κοινοβουλευτική πρακτική και από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά και από το Σύνταγμα, απαιτούνται δέκα κάλπες, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και η μυστικότητα της ψήφου. Καταλαβαίνετε ότι εάν είχαμε μια κάλπη, οι εμπλεκόμενοι θα ψήφιζαν σε μια κάλπη, δεν θα ψήφιζαν για τον εαυτό τους, επομένως θα μπορούσε ο καθένας να καταλάβει σε ποιον ανήκει το κάθε ψηφοδέλτιο. Απλά πράγματα είναι αυτά. Νομίζω, όμως, ότι το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να βγει είναι ότι η Ν.Δ. επιμένει να θέτει διαδικαστικές ενστάσεις και να καταθέτει διαδικαστικά αντεπιχειρήματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία της υπόθεσης. Σε αυτό το οποίο πρέπει να πάρει θέση η Ν.Δ. είναι τι πρέπει να πράξει το πολιτικό σύστημα, έτσι ώστε να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, από τη στιγμή που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Επομένως, πρέπει να μας εξηγήσουν και σε τι ακριβώς συνίσταται το σκάνδαλο. Αν αυτό το σκάνδαλο αφορά μόνο ιατρικό προσωπικό ή αν αφορά και πολιτικά πρόσωπα.

 

ΣΧΙΝΑΣ: Ξέρετε, υπάρχει έτσι ο κόσμος, λέει ότι πολλά έχουν λεχθεί, πολλά έχουν ειπωθεί, πολλές καταγγελίες έρχονται στο φως, αλλά τελικά καμία δεν φτάνει…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το πιστεύω αυτό. Έχουν υπάρξει πολιτικοί τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί και για απιστία και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Είναι γνωστά τα ονόματα. Δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε. Νομίζω ότι αυτή η Προανακριτική Επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της μετά τη σύστασή της, θα αποφανθεί, θα βγάλει το πόρισμά της και από εκεί και πέρα, τον λόγο θα έχουν τα αρμόδια δικαστικά όργανα, όποια και αν η Προανακριτική Επιτροπή αποφασίσει ότι θα είναι αυτά.

 

ΣΧΙΝΑΣ: Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση καταλαβαίνω ότι είναι διατεθειμένη να το πάει μέχρι τέλος το θέμα, έτσι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό, το οποίο προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, με δεδομένη τη βούλησή της να διαλευκανθεί η υπόθεση.

 

ΣΧΙΝΑΣ: Μάλιστα. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες των διαφόρων προσώπων: Στέκομαι ειδικά στην περίπτωση του κ. Στουρνάρα. Πριν από λίγο κάναμε μια σύγκλιση κάποιων πραγμάτων που συμβαίνουν στη Λετονία, που είναι και αυτή χώρα, βέβαια, της Ε.Ε., όπου εκεί ο κεντρικός τραπεζίτης, επειδή ακριβώς οι αμερικανικές υπηρεσίες είπαν ότι εμπλέκεται σε μια διαδικασία κάλυψης κάποιας τράπεζας εκεί, η οποία έκανε ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά τις αμερικανικές Αρχές. Λοιπόν, του συγκεκριμένου ανθρώπου ουσιαστικά ανεστάλη η ιδιότητά του, είναι σε καθεστώς, εν πάση περιπτώσει, μη άσκησης καθηκόντων, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Εδώ;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Σχινά. Εγώ δεν πρόκειται να προεξοφλήσω σε καμία περίπτωση ατομικές ευθύνες κανενός. Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους φέρει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν νομίζω ότι χρειάζονται συγκρίσεις με το τι γίνεται σε διαφορετικές χώρες, για διαφορετικές υποθέσεις, για διαφορετικά εγκλήματα. Εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, εφόσον η προανακριτική επιτροπή κάνει τη δουλειά της και υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, θα δούμε και ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα προκαταρκτικό στάδιο της διαδικασίας, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε περαιτέρω για το ζήτημα. Και ξαναλέω: καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται για διαφορετικές καταστάσεις και διαφορετικές υποθέσεις.

ΣΧΙΝΑΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε, κύριε Τζανακόπουλε, την προσπάθεια ορισμένων δικαστικών κύκλων, να περάσει το θέμα στην ευθύνη εφέτη ανακριτή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε δικαστής επιλέγει να κινηθεί στο εσωτερικό του Δικαστικού Σώματος, είναι δικό του θέμα. Εγώ αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι, εξ όσων γνωρίζω και βλέπω, η διαδικασία τηρείται απαρέγκλιτα, οι νόμοι τηρούνται απαρέγκλιτα και αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να εγγυηθούμε την ορθότητα της διαδικασίας, αλλά και τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΣΧΙΝΑΣ: Αν έχετε την καλοσύνη, για θυμίστε μας. Με την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας, συγκροτείται προανακριτική επιτροπή όπου δηλώνεται από κάθε κόμμα ποιος θα το εκπροσωπήσει. Έτσι δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, θα υπάρξει εκπροσώπηση στην προανακριτική επιτροπή στη βάση των πολιτικών συσχετισμών του Κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα, ξεκινάει τις μυστικές της διαδικασίες. Εκείνη θα επιλέξει πώς θα κινηθεί, αν θα απαντήσει μόνο σε νομικά ή και σε πραγματικά ερωτήματα. Και εντός εύλογου χρόνου -θα οριστεί και ο χρόνος, νομίζω, στη σημερινή απόφαση- θα καταλήξει στο πόρισμά της, το οποίο θα συζητηθεί ξανά στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΣΧΙΝΑΣ: Εκτιμάτε, βέβαια, ότι παρά την αποχώρηση, επειδή ήταν υπέρ της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής, θα πάρει μέρος η αντιπολίτευση σε αυτή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην προανακριτική επιτροπή;

ΣΧΙΝΑΣ: Ναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω πως ναι. Από εκεί και πέρα, να σας πω ότι είναι προσχηματική η συμφωνία της ΝΔ στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, από τη στιγμή που δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου, με ένα επιχείρημα, το οποίο -σας είπα και προηγουμένως- ότι δεν στέκει πουθενά και είναι καθ’ όλα αβάσιμο. Δηλαδή, ότι δεν πρέπει να έχουμε εξατομικευμένη ψηφοφορία, τη στιγμή που κάθε φορά, όπου το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει κληθεί να αποφασίσει για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ψηφοφορία διεξάγεται κατά τον τρόπο που θα διεξαχθεί και σήμερα.

ΣΧΙΝΑΣ: Προβλέπεται μακρά η σημερινή ημέρα και η νύχτα. Νομίζω ότι θα τελειώσει σήμερα, όσο αργά και να πάει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω πως ναι.

ΣΧΙΝΑΣ: Να σας καλημερίσω και να σας ευχαριστήσω πολύ για την παρέμβαση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ. Να είστε καλά.

 

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις